ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα βλήματα, οι μεσάζοντες και η Υεμένη

τα-βλήματα-οι-μεσάζοντες-και-η-υεμένη-238259

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Να καταθέσει έγγραφα στη Βουλή, για την ύποπτη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία καλεί τον Πανο Καμμένο η Νέα Δημοκρατία. Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσαν, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο με θέμα: «Πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου οφείλει, να δώσει εξηγήσεις για την ύποπτη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».
Ο κ. Κικίλιας συγκεκριμένα ρωτά: «Ποιος είναι ο μεσάζοντας με τον οποίο υπέγραψε τη συμφωνία ο κ. Καμμένος, ενώ αυτός δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται ως επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας;

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καμμένος διέταξε τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού του Πενταγώνου επειδή εκείνος ζήτησε να τηρηθεί ο νόμος και να μην εμπλακεί κανένας μη εξουσιοδοτημένος μεσάζοντας;

Και τέλος, είναι ή δεν είναι σε ισχύ η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία; Και αν είναι, όπως λέει ο κ. Καμμένος, γιατί δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τα χρήματα η χώρα μας;».

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που γράφει πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση, «τα βλήματα Μ1 105 mm χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στα αμερικανικά άρματα M48 A5Molf (αρχικώς M48 Patton). Οι αρχικές εκδόσεις έφεραν πυροβόλο διαμετρήματος 90 mm, ενώ στη συνέχεια έγιναν μετασκευές. Μία από αυτές ήταν η τοποθέτηση πυροβόλου διαμετρήματος 105 mm. Η χώρα μας είχε αποκτήσει περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυτική Γερμανία. Ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει 460 άρματα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν εισβάλει στην Υεμένη. Τα βλήματα που θέλουν να αγοράσουν από τα εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, οι Σαουδάραβες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν στην Υεμένη.

Πώς εξηγείται η βιασύνη των Σαουδαράβων να πάρουν τα βλήματα των 105 mm για τα άρματα μάχης; Η απάντηση είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ε.Ε. ωριμάζει η συζήτηση να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγκλημάτων που ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι συντελούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Οπως είναι προφανές, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να περιμένουν την παραγωγή νέων βλημάτων και βιάζονται να αγοράσουν μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό για να τελειώσουν τον πόλεμο. Από την άλλη, στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενδιαφέρονται να ξεφορτώσουν πλεονάζον ή άχρηστο υλικό σε πρόθυμους αγοραστές».

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ και σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα ανακοινώθηκαν είναι….

-Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή κάποια άλλη;

-Έναντι ποίου κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι πλέον προφανές ότι έχει στενότερες σχέσεις με τον κ. Καμμένο παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;

-Έγινε έρευνα για το ποιόν πράγματι εκπροσωπεί;

-Έχει κάνει κι άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο; Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση υλικού ΜΚ82 με δεδομένο ότι χρειάζεται άδεια για την μεταπώληση;

-Το Υπουργείο Εξωτερικών ποια σχέση έχει με το θέμα; Ποιά είναι η άποψη του κ. Κοτζιά για το θέμα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;

Πώς είναι η κατάσταση στην Υεμένη σήμερα

«Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, η χολέρα επιδεινώνει τη δραματική διατροφική κρίση και τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν όπλο πολέμου», αναφέρει η Ελίζαμπεθ Ράσμουσεν, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 8.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 58.600 τραυματιστεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, οπότε επενέβη στη χώρα ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Εξαιτίας της συνέχισης της σύγκρουσης, επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού και 17 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% του πληθυσμού, υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια.

Από τον Απρίλιο, 2.100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χολέρα, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα εξαιτίας του κλεισίματος των λιμανιών και του αεροπορικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούνται ότι δεν προστατεύουν τους αμάχους από «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», όπως έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στη χώρα ο ΟΗΕ.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία, συνασπισμός που ελέγχει τον εναέριο χώρο της Υεμένης και κάποια λιμάνια της, προστέθηκε στον μαύρο κατάλογο του ΟΗΕ των χωρών και των οντοτήτων που διαπράττουν ωμότητες εναντίον παιδιών στη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Οι δρόμοι γύρω από την Σανάα ελέγχονται από τους Χούτι και τους συμμάχους τους, οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σανάα εμποδίζει την παράδοση βοήθειας, η οποία πλέον πρέπει να περνά από το λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ΟΗΕ πάντως είχε προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα κλιμάκωνε την επισιτιστική κρίση που μαίνεται στη χώρα, οδηγώντας στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την Τετάρτη, ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

Δυστυχώς η Υεμένη έμελλε να είναι η ατυχής χώρα που βρέθηκε μεταξύ του Ιράν, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, με αποτέλεσμα αυτή η χώρα να βομβαρδίζεται, να αποκλείεται οικονομικά, το νόμισμά της να καταρρέει και ο λαός της να αποδεκατίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου