ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κεντρο-αριστερά. Εκλογές και επόμενη μέρα…

κεντρο-αριστερά-εκλογές-και-επόμενη-μ-244435

Του Γιώργου Μέρκατας, Φιλόλογου

Σε λίγες μέρες η ευρύτερη κεντροαριστερά (ή τουλάχιστον όσο ευρύτερη μπορεί να είναι) οδηγείται σε εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της. Όπως ήταν αναμενόμενο η εκλογική διαδικασία δεν έκανε το γκελ που περίμεναν κάποιοι ότι θα κάνει στον κόσμο.

Ο κόσμος βυθισμένος στην καθημερινότητά του, καθηλωμένος σε οικονομικά και προσωπικά προβλήματα, δυστυχώς, δεν μπορεί ή μάλλον δε θέλει να ασχολείται με διαδικασίες που αφορούν κόμματα και ειδικά κόμματα που για πολλούς ευθύνονται πλήρως για την κρίση (το Πασόκ σε όλα τα επίπεδα έχει δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών).

Το θέμα, όμως, για εμάς που ασχολούμαστε έστω και από συνήθεια με αυτό που λέγεται κεντροαριστερά είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Ψάχνουμε το πολιτικό διακύβευμα του χώρου αλλά και της πολιτικής εν γένει.

Ξεκινώντας με την σειρά που διαδραματίζονται τα γεγονότα, πρέπει να αναφέρω, ότι θα προτιμούσα (όπως και αρκετοί σύντροφοι), μέσα από ένα συνέδριο, να συγκροτηθεί πρώτα ένας ενιαίος χώρος ή ένα πολυκομματικό σχήμα και όχι να εκλεγεί πρώτα ο επικεφαλής.

Σε περίπτωση που συμβεί μετά την εκλογή αρχηγού κάτι που δεν θα θέλουν κάποιοι άλλοι (π.χ. ενοποίηση του κόμματος), οι δεύτεροι θα αποχωρήσουν; Κατά την δική μου ταπεινή άποψη ο χώρος χρειάζεται έναν ενιαίο πολιτικό φορέα που θα στηρίζεται σε μία πολυ-τασική βάση που θα αποφασίζει με συμμετοχικότητα (άλλωστε από τάσεις είμαστε συνηθισμένοι στο Πασόκ). Οι τάσεις όμως αυτές δεν θα πρέπει να είναι επίσημες ομαδοποιήσεις με ομαδάρχες και φέουδα. Οι τάσεις πρέπει να εκφράζονται αυθόρμητα μέσα από την αρχή της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Πρέπει ο χώρος να προτάξει την συμμετοχικότητα, τις ευρείες αποφάσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχουν μόνο τα στελέχη αλλά και τα απλά μέλη και οι φίλοι. Η δημοκρατική διαδικασία επιβάλλεται να γίνει καθημερινότητα του φορέα. Επίσης, ο χώρος οφείλει να έρθει ξανά κοντά στις ιδέες που εκπορεύονταν από την διακήρυξη του Σεπτέμβρη.

Οι καθαρές αποφάσεις, οι σαφείς διαφοροποιήσεις από την νέο-φιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη και αληθινή επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι επιβεβλημένα.

Μετά τις εκλογές (και μετά από αποχωρήσεις που θεωρώ δεδομένες) ο χώρος πρέπει να κινείται ενωμένος και συνεργατικός. Οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται αλλά με σεβασμό στον επικεφαλής και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Οι αντιθέσεις πρέπει να αμβλύνονται και οι υπονομεύσεις κάθε είδους πρέπει να απομονώνονται.

Ο νέος επικεφαλής ή η νέα είναι αναγκαίο να στηριχθεί πλήρως ακόμη και αν στηρίξαμε κάτι άλλο. Ξεχάσαμε χρόνια τώρα ότι ο αντίπαλος μας είναι η συντήρηση από όπου και αν προέρχεται. Πρέπει να εκφράζουμε τον αέρα της Αλλαγής, το αίσθημα της Συμμετοχής και της Ανεξαρτησίας.

Πάντα καλοπροαίρετα, ελπίζω ότι οι εκλογές αυτές, θα βγάλουν το χώρο της κεντροαριστεράς δυνατότερο, καθαρότερο κι πιο αποφασισμένο από ποτέ για το επόμενο βήμα και την Ελλάδα που μας αξίζει.

Πάνω από όλους ο Πολίτης.

Καλό Αγώνα σε όλους και καλή Επιτυχία…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου