ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενας Επιθετικός Ατομικισμός

ενας-επιθετικός-ατομικισμός-247625

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Ο πλούτος δημιουργεί την αυθάδεια, όταν αποκτηθεί από άνθρωπο με μέσα ποταπά και αισθήματα παράλογα. Ακόμα κι ο πνευματικός πλούτος φαίνεται, κάποτε, αυθάδης. Και πρέπει να πει κανείς ότι ανοήτως πιστεύεται ότι μας κάνει ευτυχισμένους. Αυτή τη φήμη τη διαδίδουν οι φτωχοί. Αλλά μόνο οι πλούσιοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ψέμα. Χωρίς πλούσια καρδιά, ο πλούτος είναι ένας άσχημος ζητιάνος.

Οι κεφαλαιοκράτες, πρέπει επίσης να πει κανείς, διακατέχονται από έναν επιθετικό ατομικισμό, που τον διέπει μια παρανοϊκή ανάγκη κερδοσκοπίας. Το να επιδιώκει κάποιος το παράνομο κέρδος, αποτελεί την πρώτη αρχή της συμφοράς και του κακού, που θα τον βρει,κάποτε, στη ζωή του. Οι κεφαλαιοκράτες δεν έχουν αδέρφια. Προχωρούν κρατώντας ένα βουτηγμένο στο αίμα μαχαίρι, γιατί ανήκουν σε μια εγκληματική οργάνωση, από την οποία κερδίζουν όλοι. Και οι πεινασμένοι; Αυτοί ζουν, νομίζω, σ’ έναν απολλώνιο πολιτισμό, προσπαθώντας να συγκρατιούνται ή να λογικεύονται (όσο κι όπως μπορούν). Έτσι, οδηγούνται σ’ ένα είδος ουδετερότητας χωρίς διέξοδο. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η φτώχεια είναι η μητέρα των τεχνών (αλλά όχι των καλών!). Σε μια εποχή καπιταλιστικής (και πνευματικής) κρίσης,γίνεται σαφέστερος ο ορισμός τού φτωχού: Φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, αλλά αυτός που χρειάζεται πολλά! Το κακό με τη φτώχεια είναι ότι μοιάζει με το σκοτάδι: Κάνει αθέατα, ακόμα και τα πιο πολύτιμα πράγματα.

Ο πλούτος πάλι χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτοδύναμες μονάδες, ενώ η φτώχεια τούς ενώνει σε αλληλοεξαρτώμενα αθροίσματα. Γι αυτό, η φιλαλληλία και η φιλοξενία είναι, κυρίως, γνωρίσματα των φτωχών ανθρώπων και των φτωχών λαών.

Ο Λεωνίδας μάταια προσπαθεί να αποδείξει ότι η επανάσταση είναι έκρηξη δυνάμεων, τις οποίες χαλιναγωγούν άντρες φωτεινοί, αλλά οργίλοι, που θέλουν να επαναστατήσουν ενάντια στους εκμεταλλευτές. Πάντως, θα συμφωνούσε κανείς με τους Ινδιάνους «Ζούνι», που χαρακτηρίζονται από ένα διαλλακτικό και ειρηνευτικό πνεύμα μιας τέτοιας αρμονικότητας, που τα άτομα της φυλής αυτής να μην είναι σε θέση να συλλάβουν καν τη σημασία, που έχει η πράξη της αυτοκτονίας!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου