ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα παράλογα και οι ασυνέπειες της κυβέρνησης Συρίζα-ΑΝΕΛ

τα-παράλογα-και-οι-ασυνέπειες-της-κυβέ-247637

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη*

Παράλογος είναι ένας άνθρωπος που πράττει και εφαρμόζει κάτι που δεν εξηγείται με την κοινή λογική. Αυτό συνήθως συνδυάζεται και με την ασυνέπεια λόγων και πράξεων και έτσι αρχίζει το ταξίδι της ιστορίας του κυρίου πρωθυπουργού. Ένα μυθιστόρημα που κατέληξε σε ταινία τρόμου με θεατές δυστυχώς όλους τους Έλληνες και εξηγούμαι:

Ο κύριος Τσίπρας και η παρέα των Σύριζα-Ανέλ είχαν μεταξύ άλλων υποσχεθεί:

  1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με έναν δικαιότερο φόρο
  2. Κατάργηση του Μνημονίου
  3. Διατήρηση των συντάξεων
  4. Μείωση του φορολογικού φορτίου λόγω μικρότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων
  5. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού
  6. Έναρξη των διαδικασιών στο Ελληνικό
  7. Αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ

Επιπρόσθετα στον αντιπολιτευτικό του λόγο ο κύριος Τσίπρας είχε αναφέρει τα εξής:

  1. Κατέκρινε την επένδυση της Cosco (λιμάνι του Πειραιά) με δριμύτητα
  2. Καλούσε τον κόσμο να μην πληρώσει φόρους και τέλη διοδίων
  3. Κατηγορούσε τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης
  4. Δαιμονοποίησε το κέρδος

Ο ΕΝΦΙΑ υπάρχει ίδιος και απαράλλακτος, ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο σε μνημόνιο είμαστε αλλά δεσμεύσαμε τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια και την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια. Έτσι, γιατί ο Σύριζα θα τα κατάφερνε καλύτερα από όλους τους προηγούμενους.

Οι νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου οδηγούν σε μειώσεις μέχρι 30% ενώ για τους παλαιούς συνταξιούχους η μείωση φτάνει από 18-24% από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι οποίες θα δέσουν καλύτερα με την μείωση του αφορολογήτου από το 2020 οδηγώντας σε αθροιστική μείωση κατά 2 μηνιαίων συντάξεων το χρόνο. Είναι που ο Σύριζα θα στήριζε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022 θα αντικατασταθούν με αυτά των 2% για πολλά χρόνια μετά. Αυτό σίγουρα δεν το λες κέρδος σε δημοσιονομικό χώρο.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2017 έχουν γίνει 954.114 κατασχέσεις ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης. Έτσι επειδή η αριστερά είναι και κοινωνικά ευαίσθητη.

Το Ελληνικό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει με ευθύνη καθαρά των κυβερνώντων. Όταν η κυβέρνηση εμπλέκει δασαρχεία και αρχαιολογία μέσα στην όλη διαδικασία σε έναν χώρο που μην ξεχνάμε ήταν αεροδρόμιο, δεν ήταν ούτε δάσος ούτε όμορο οικόπεδο στην Επιδαύρο, τότε μιλάμε για «παράξενα» εμπόδια τα οποία έχουν «ρόζ» χρώμα τα οποία στόχο έχουν την παρακώλυση του έργου και την επίρριψη ευθυνών στις «ανεξάρτητες» αρχές. Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε ότι 300 στρέμματα είναι αρχαιολογικός χώρος, έτσι για να αφήσει η κυβέρνηση το αριστερό της αποτύπωμα εκεί που άλλοτε έπαιζαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον αερολιμένα Αθηνών στις αξέχαστες Ελληνικές ταινίες. Στάση Gre-invest δεν την λες πάντως.

Το πακέτο Γιούνκερ είναι η απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Ο κύριος Φλαμπουράρης όταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευτεί το πακέτο Γιουνκέρ απάντησε ότι το πακέτο απαιτεί businessplan και άκουσον άκουσον, αυτό να έχει και θετικό αποτέλεσμα… Λες και υπάρχει businessplan με αρνητικά αποτελέσματα…

Η Cosco έχει μείνει στην Ελλάδα κοντά στα 10 χρόνια, έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάζει να συνεχίσει με άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ και πολεμήθηκε όσο λίγες από τον κύριο Τσίπρα και άλλους του Σύριζα, με πρώτο από όλους τον κύριο Δρίτσα. Τελικά στη ΔΕΘ 2017 ο κύριος Τσίπρας δήλωσε «Θα υπάρξει προσπάθεια να διευκολυνθεί το έργο της Cosco για άμεσες επενδύσεις». Παράλογο και ασυνεπές το λες πάντως.

Δεν είναι πάνω από 3 χρόνια που ο κύριος Τσίπρας έλεγε να μην πληρωθούν οι φόροι και ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ και τα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσαλλονίκης. Τώρα ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται στο ακέραιο, οι κατασχέσεις αυξάνονται και τα διόδια θα μπουν σύντομα στην Βαρυμπόμπη και στον Άγιο Στέφανο. Παράλογο και ασυνεπές το λες πάντως.

Όταν ήταν να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ στην Ελλάδα λόγω του Σύριζα έγινε ένας χαμός. Να θυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ είναι στοιχηματική εταιρεία ούτε με την ενέργεια σχετίζεται,ούτε με το νερό και ούτε με δημόσια περιουσία όπως τα αεροδρόμια. Φαντάζομαι ότι το Ελληνικό κράτος θα ζήσει και χωρίς τον ΟΠΑΠ και μπορεί να ασκήσει την κοινωνική πολιτική που θέλει. Τώρα ο Σύριζα κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει η επένδυση του Ελληνικού, της Κασσιόπης και δυσκολεύει την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Από την άλλη μεριά, ο κύριος Τσίπρας θέλει επενδύσεις στην Ελληνική επικράτεια με αυτή την στάση και επιπλέον 29% εταιρικό φόρο (5ομεγαλύτερο στην Ευρώπη που θα γίνει 4ος με τη μείωση από τη Γαλλία), 100% προκαταβολή και εισφορές στον θεό. Παράλογο και ασυνεπές το λες πάντως.

Η επένδυση για τον πρωθυπουργό πάντα από τον ιδιωτικό τομέα ήταν ένα «απευκταίο» ζητούμενο. Το ίδιο πιστεύει και τώρα αφού πήγε στην APIVITA και δήλωσε «Ότι είναι μία εταιρεία που δεν έχει αυτοσκοπό το κέρδος». Δηλαδή να μεταφράσω, έλα κύριε επενδυτή πλήρωσε εισφορές, φόρους και μείωσε την ανεργία και άμα δεν βγάλεις κέρδος καλώς, αλλιώς nextyearbetter. Παράλογο και ασυνεπές το λες πάντως.

Έφτασε και η ΔΕΘ 2017 και ο κύριος Τσίπρας επέστρεψε στον χώρο του «εγκλήματος». Τι μας είπε λοιπόν; Ότι από το Grexit που κόντεψε να μας οδηγήσει πάμε στο Gre-invest που δεν το «έχει» και στο πολιτικό του DNA. Επιπρόσθετα μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με βάση τους αριθμούς όταν αυτός έλεγε «όταν ευημερούν οι αριθμοί ευημερούν δεν ευημερούν και οι άνθρωποι». Επίσης οι αριθμοί είναι μία γλώσσα που πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις. Προφανώς το έλλειμμα επενδύσεων και η ισχνή οικονομική ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έφερε ύφεση τα δύο τελευταία χρόνια, δεν του λένε τίποτα.

Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του μίλησε για την έξοδο στις αγορές και την επιτυχία του πρόσφατου εγχειρήματος τον Ιούλιο. Ξεχνάει προφανώς τι επιτόκια έχουν οι άλλες χώρες του νότου και τι έλεγε για τις φιάσκο εκδόσεις το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Μετά από όλα αυτά, τον κύριο πρωθυπουργό δεν το λες συνεπή αλλά μόνο παράλογο δείχνοντας και πολύ καλή διάθεση πολιτικής κριτικής.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου