ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μπόρα ή νεροποντή!!! ~ Τα Μισώ… Σοβαρά!!!

μπόρα-ή-νεροποντή-τα-μισώ-σοβαρά-248027

Γράφει ο Εύμηλος

Μπορεί η πόλη και τα εμπορικά καταστήματα να φορούν τα γιορτινά τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά βροχή νέων μέτρων, σαρωτικών αλλαγών, καθώς και νέων επιβαρύνσεων θα φέρει ο καινούργιος χρόνος, αφού με διατάξεις που έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν ενεργοποιούνται και τίθενται σε ισχύ από 1-1-2018.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Κατάργηση της έκπτωσης του 1,5%

Καταργήθηκε η έκπτωση του 1,5%, που είχαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Η κατάργηση αυτή ισχύει για παρακρατήσεις σε εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1.1.2018 και μετά. Έτσι στις βεβαιώσεις αποδοχών και στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) θα εμφανίζονταν τα δύο αυτά ποσά για τελευταία φορά φέτος, και αναφερόμαστε στους δυο κωδικούς της δήλωσης, για την παρακράτηση του φόρου, δηλαδή, τον «αναλογούν» και τον «παρακρατούμενο» φόρο.

Με την αλλαγή στον νόμο και με τη δήλωση που θα υποβληθεί το έτος 2019 για τα εισοδήματα του 2018, θα υπάρχει μόνο ένας κωδικός στη δήλωση, αυτός του «παρακρατηθέντος φόρου». Αν για παράδειγμα σε φορολογούμενο για το φορολογικό έτος 2017 η μηνιαία παρακράτηση είναι 100 ευρώ και από τα εισοδήματά του αφαιρούνται τα 98,50 ευρώ, από την 1.1.2018 η παρακράτηση του φόρου θα είναι όλο το ποσό των 100 ευρώ! Η διάταξη αυτή αγγίζει σύσσωμη την τάξη των μισθωτών και συνταξιούχων, και θα γίνει αισθητή άμεσα από τον πρώτο μισθό του έτους.

2. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων

Ενεργοποιείται από 1.1.2018 η επιβολή του φόρου Υπεραξίας στην πώληση των ακινήτων, που εξ αιτίας των προβλημάτων διαχείρισης το μέτρο πάγωσε μέχρι 31.12.2017. Σύμφωνα με τον νόμο ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς αξίας κτήσης με την αξία πώλησης, αφού η αξία κτήσης «αποπληθωριστεί» με συντελεστές παλαιότητας που θέτει ο νόμος, ανάλογα με τα χρόνια που κατέχει ο φορολογούμενος το ακίνητο. Την υποχρέωση καταβολής του νέου φόρου την έχει ο πωλητής, ενώ ο αγοραστής συνεχίζει ως γνωστόν να επιβαρύνεται με Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) 3%. Μέσα σε πέντε μέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να αποδίδει με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου τον φόρο που έχει παρακρατήσει. Η επιταγή κατατίθεται στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων (ΕΦΚΑ/ΤΕΒΕ)

Από 1.1.2018 αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις και γενικά τις οντότητες. Οι εισφορές θα υπολογίζονται πάλι βέβαια επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, όπως θεσπίστηκε από 1/1/2017, αλλά στα καθαρά κέρδη θα προστίθενται πλέον και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017 και οι οποίες σημειωτέον είχαν αφαιρεθεί για να υπολογισθεί ο φόρος εισοδήματος! Κατά συνέπεια θα έχουμε λοιπόν δυο βάσεις υπολογισμού! Μια βάση για υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και μια άλλη βάση για τον υπολογισμό των εισφορών του ΕΦΚΑ!

Παράδειγμα: Ενώ για το έτος 2016 για κέρδη πχ 10.000,00 οι εισφορές του ΕΦΚΑ είναι 10.000,00χ26,95%=2.695,00, με τον νέο τρόπο υπολογισμού για το ίδιο ποσό κερδών οι εισφορές του ΕΦΚΑ θα είναι 10.000+2.695=12.695χ26,95%=3.421,30, δηλαδή προσαυξημένες κατά το ποσό 726,30! Ειδικά όμως ο νόμος «κάνει τη χάρη» για το έτος 2018, στο πρώτο έτος εφαρμογής και μόνο για αυτό, ο ΕΦΚΑ να υπολογίζεται στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών, δηλαδή παρέχεται μια έκπτωση της τάξης του 15%, μια προσωρινή ωφέλεια για φέτος (και μόνο για φέτος). Θα πληρώνεται εφεξής ΕΦΚΑ και επί του ποσού του ΕΦΚΑ! Επίσης με νέα διάταξη παρέχεται από το νέο έτος η δυνατότητα, στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού των εισφορών τους ποσό μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα τους με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος, ώστε για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη…

4. Αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών (ΕΦΚΑ/ΟΓΑ)

Και για τους αγρότες ισχύουν ακριβώς τα ίδια και απαράλλακτα με όσα προαναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, αλλά δεν φτάνουν αυτά, αφού έχουμε και αύξηση του συντελεστή της εισφοράς από 21,20% το 2017 να προσαυξάνεται 2% και να διαμορφώνεται από 1/1/18 σε 23,20%!

5. Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία!

Επιβάλλεται από 1.1.2018, φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Ο φόρος θα ανέρχεται σε:

  • Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ο φόρος είναι: για 1-2 αστέρων 0,50 €, 3 αστέρων 1,50 €, 4 αστέρων 3,00 €, 5 αστέρων 4,00 €
  • Για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ο φόρος είναι: 1-2 κλειδιών 0,25 €, 3 κλειδιών 0,50 €, 4 κλειδιών 1,00 €.

Ο φόρος επιβάλλεται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις κατά το χρόνο έκδοσης του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται από αυτές με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από αυτόν της έκδοσης του φορολογικού στοιχείου, ανεξάρτητα από το χρόνο εξόφλησής του. Ο φόρος ορίζεται ως πάγιο ποσό ανά δωμάτιο και ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, μειωμένο κατά το ήμισυ σε περίπτωση διημέρευσης. Αφορά πολλές επιχειρήσεις στη Μαγνησία λόγω της ύπαρξης πολλών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

6. Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

Δεν φαίνεται να προκάνουν και όπως δείχνουν τα πράματα ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και πάλι στις παλιές αντικειμενικές αξίες, παρά τον αγώνα δρόμου που γίνεται, επειδή όπως είναι γνωστόν, όλοι οι φόροι των ακινήτων και άρα και ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται πάντα με την τιμή που ισχύει ανά τμ την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Όσον αφορά τώρα για την μη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, έχουμε και για φέτος αναστολή για την 1/1/2018, αφού είχε δοθεί για δυο χρόνια παράταση. Παίρνουν μια «ανάσα» οι αγρότες… Επανέρχεται πάλι η φορολόγηση από 1/1/2019…

7. Πλήρη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή 17% και 9% ΦΠΑ από 1.1.2018. Αφορά 32 νησιά.

Πλήρη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά της χώρας! Τα δικά μας νησιά δεν τα αφορά η σχετική διάταξη, αφού έχει καταργηθεί και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή από προ πολλού, και ισχύει και σ αυτά ότι και για τον υπόλοιπο νομό. Η αλλαγή αυτή αφορά την Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κως, Καστελόριζο κλπ, νησιά που δοκιμάζονται και από το προσφυγικό κύμα.

8. Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών (ισχύει από 1.1.2017)

Το μέτρο ισχύει από 1.1.2017, και οι αποδείξεις αυτές συμπεριλαμβάνονται από φέτος ήδη μαζί με τις υπόλοιπες για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

9. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από 1-1-2018

Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων». Το μόνο «αντίδοτο» είναι να ρυθμίζονται τα χρέη πριν λήξουν με τη πάγια ρύθμιση, και αυτό γίνεται μόνο στη ΔΥΟ. Η αίτηση λοιπόν υπαγωγής της «πάγιας ρύθμισης» θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής. Η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ παρέχεται όμως μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις.

10. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών

Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος.

11. Αλλαγές από το 2019 και 2020

Τέλος, πέρα από όλα τα παραπάνω έχουμε και τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου από το έτος 2019, 2020 και 2021 το οποίο θα διαμορφώνεται σε: Άγαμος, έγγαμος… 6.250,00 – Έγγαμος με 1 παιδί… 6.500 -Έγγαμος με 2 παιδιά… 6.750 – Έγγαμος με 3 παιδιά… 7.250, αλλά και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων που γίνεται σε 26% από 29% (Να… και ένα καλό!)

Και όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό και με τα αντίμετρα για τα ισοδύναμα, υπό την αίρεση βέβαια ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν, αφού οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ πιστοποιήσουν ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος. Για αυτές όμως τις αλλαγές, ζωή να ’χουμε, έχουμε καιρό…..

Αν τα όλα τα ανωτέρω μέτρα τώρα θεωρούνται μια μικρή μπόρα ή νεροποντή, το αφήνουμε στη κρίση σας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου