ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι και ο Βασιλιάς τους

οι-αρχαίοι-αθηναίοι-και-ο-βασιλιάς-του-262593

Του Θωμά Στραβέλη,

συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Ο Θησέας χάρισε στους Αθηναίους τη δημοκρατία, την οποία όλοι οι πολίτες, όπως ξέρουμε, υπερασπίζονταν με κάθε μέσο. Οι Αθηναίοι δεν ήθελαν να έχουν συκοφάντες της δημοκρατίας, αλλά όλοι να λογαριάζουν τη βουλή και τη συνέλευση του λαού. Πρώτοι και μοναδικοί στον κόσμο οι Αθηναίοι εκδίωξαν τις δυναστείες που είχαν και εγκαθίδρυσαν δημοκρατία θεωρώντας μεγαλύτερη ομόνοια την ελευθερία όλων και, καθιστώντας κοινές τις ελπίδες, που προέρχονταν από τους όποιους κινδύνους, πολιτεύονταν με ελεύθερο φρόνημα, σύμφωνα με το νόμο, τιμώντας τους αγαθούς και τους ενάρετους και τιμωρώντας τους φαύλους και τους διεφθαρμένους.

Όμως, ο Θησέας δεν είχε καλό τέλος, γιατί κάποιος τον συκοφάντησε και πέτυχε να τον εξοστρακίσει. Ο Θησέας, λοιπόν, βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, ήρωάς της, πήγε στη Σκύρο και έζησε κοντά στον Λυκομήδη, τον ηγεμόνα τού νησιού, ο οποίος τον φθόνησε και τον σκότωσε με δόλο. Οι Αθηναίοι, που, εκείνο τον καιρό ταλαιπωρούνταν από πείνα, αφού έλαβαν εντολή να εκδικηθούν για τον φόνο τού Θησέα, σκότωσαν τον Λυκομήδη και έφεραν τα οστά τού Θησέα στην Αθήνα, οικοδόμησαν το Θησείο και του απένειμαν θεϊκές τιμές.

Σήμερα, όταν βρίσκεται κανείς στο Θησείο, περνούν άραγε απ’ το μυαλό του οι άθλοι τού Θησέα, που τους βλέπουμε στις μετώπες του ναού τού Ηφαίστου; Κι εμείς θα θυμηθούμε ποτέ (χωρίς υποκρισία) τους ήρωές μας και τους άθλους τους, οι άθλιοι; Θα θυμηθούμε με ευγνωμοσύνη τους ήρωες του ’40, λόγου χάρη; Θα φέρουμε πίσω στην πατρίδα τα σκόρπια οστά τους στα πεδία των μαχών; Θα σκύψουμε με ευλάβεια να μαζέψουμε τα ιερά πια λείψανά τους και να τους απονείμουμε, οι αχάριστοι, τις πρέπουσες πατριωτικές τιμές;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου