ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοκρατικός σοσιαλισμός και σοσιαλδημοκρατία

δημοκρατικός-σοσιαλισμός-και-σοσιαλ-264188

Του Μιλτιάδη Ζιάκα

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία στη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, οι μεγάλες ιδέες και αξίες είναι εκείνες που μπορούν να συμβάλουν στη συσπείρωση και τη δράση του λαού, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτισμική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση.

Βιώνουμε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες απόψεις και εφαρμόζονται σκληρές, αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές που έχουν προκαλέσει τραγικά αδιέξοδα στην κοινωνία, έχουν υποδουλώσει τη χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών και έχουν οδηγήσει στη φτώχεια τους πολίτες.

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχει εγκλωβιστεί υπηρετώντας κατά κανόνα νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.

Το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη, όπου παραμένουν κυρίαρχες οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις με τους ηγέτες να είναι αδύναμοι να χαράξουν μία στρατηγική πολιτικής εμβάθυνσης που θα ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν τους λαούς στον απομονωτισμό και την πολιτική απραξία.

Αυταρχική λιτότητα και επώδυνα μέτρα καταργούν τις μεγάλες κατακτήσεις των λαών και οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία την νέα γενιά, ενώ η οικονομική ολιγαρχία και η πολιτική ελίτ αδιαφορούν που με τις πολιτικές επιλογές τους στρώνουν το χαλί στο φασισμό και τη βαρβαρότητα.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε μία αποφασιστική καμπή. Σ’ ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Πρέπει να προχωρήσει με θάρρος τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια και την κάθαρση από την βαρβαρότητα, την κοινωνική και οικονομική απαξίωση.

Η πορεία της πλήρους υποτέλειας στις ορέξεις και τα κελεύσματα των δανειστών, πρέπει να ανακοπεί.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία του μεγάλου λαϊκού πατριωτικού σοσιαλιστικού κινήματος το οποίο θα αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αναγέννηση της χώρας.

Ενα Κίνημα το οποίο:

-Με τις ιδέες και τις αξίες του θα εμπνεύσει και θα μιλήσει ξανά στην ψυχή του λαού

-Δεν είναι δεξιό και δεν θα γίνει δεξιό, θα πει όχι στον κυβερνητισμό και θα είναι αποφασισμένο να αλλάξει τους όρους στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική ζωή της χώρας

-Θα εκφράζει τον κάθε Έλληνα πολίτη. Τον αγρότη, τον εργάτη, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τη νέα γενιά που σήμερα είναι άνεργη, απογοητευμένη και μεταναστεύει στο εξωτερικό, με τη δυναμική και τους αγώνες της όμως μπορεί να γίνει πρωτεργάτης για την μεγάλη αλλαγή στη χώρα

-Θα εγγυάται και πάλι την εθνικής μας ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία.

-Θα βάλει φραγμούς στις επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας και θα εγγυηθεί την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη

-Θα οδηγήσει την οικονομία με σταθερά βήματα στην επόμενη μέρα, έχοντας ένα εθνικό σχέδιο δράσης με κίνητρα για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να κατοχυρωθεί η κοινωνική και οικονομική ισότητα ανδρών και γυναικών που σήμερα βιώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης

-Θα πορευτεί με όρους ιδεολογικούς και πολιτικούς και θα συμμαχήσει με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και άλλα προοδευτικά κινήματα στην Ευρώπη και θα βάλει στόχο τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

-Θα αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα που θα εγγυάται την πολιτική εμβάθυνση και θα βασίζεται στην ενιαία πολιτική, την ενιαία άμυνα, την ενιαία οικονομία. Για μία Ευρώπη των λαών και του πολιτισμού, των αξιών, της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αποκέντρωσης, της ισότητας και της ισόρροπης ανάπτυξης, της εργασίας και της δημιουργίας, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της προόδου. Για μία Ευρώπη με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Για μία Ευρώπη που θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Το Κίνημα πρέπει να αγωνιστεί ώστε:

– Να σταματήσει η κηδεμονία της χώρας.

-Να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές.

-Να ξεπεραστεί η κρίση και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

-Να ακολουθήσει η χώρα τον δρόμο κεφάλαια – επενδύσεις – εργασία – παραγωγή – τυποποίηση – πωλήσεις στο εσωτερικό – εξαγωγές – χρήματα στους εργαζόμενους – έσοδα στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία.

-Να εφαρμοστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης για να μην κινδυνεύσει η χώρα με αφανισμό.

-Για ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, δυναμικό, παραγωγικό και αποτελεσματικό με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια.

-Για ένα συνδικαλιστικό κίνημα ακηδεμόνευτο, ενωτικό, μαζικό, ταξικό, βαθιά πολιτικοποιημένο που θα εκφράζει γνήσια την εργατική τάξη και θα αγωνίζεται για τους μεγάλους στόχους και τα οράματα των εργαζομένων. Για εργασία, κοινωνική ασφάλιση, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και αξιοπρέπεια. Για την ανατροπή των μνημονίων και την αλλαγή της κοινωνίας.

Ο αγώνας πρέπει να είναι αδιάκοπος για:

-Την πλήρη λειτουργία του ΕΣΥ, για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

-Τη δημόσια δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα εξασφαλίζει μόρφωση σε όλους τους πολίτες.

-Την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ελλάδας και των πολιτών, προωθώντας στην ευρύτερη περιοχή την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα, ασκώντας πάντα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

-Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και των υδρογονανθράκων. Η ενεργειακή πολιτική μπορεί να στηρίξει την οικονομία και τις επενδύσεις.

-Η χώρα δεν ξεπουλάει στις πολυεθνικές τις μεγάλες υποδομές και τον εθνικό της πλούτο. Αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του λαού τη δημόσια περιουσία.

-Δίνεται πρωταρχικός ρόλος στην αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη. Στον πρωτογενή τομέα που μπορεί με την παραγωγή προϊόντων να αποτελέσει την ατμομηχανή της χώρας, στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τη μεταποίηση, στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την έρευνα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα εγγυώνται την υλοποίηση των πολιτικών αυτών.

Ολοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η κάθε εξουσία πηγάζει απ’ τον λαό, εκφράζει τον λαό και υπηρετεί μόνο τον λαό. Όλα τα κινήματα και τα κόμματα που βρίσκονται στον χώρο της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να συμβάλουν σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο ώστε να δημιουργηθεί ιδεολογική υπεροχή για την εμπέδωση του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου