ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Δ΄ Λουκά: Ο Θείος Λόγος κρύβει δύναμη

κυριακή-δ΄-λουκά-ο-θείος-λόγος-κρύβει-δ-273003

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Πολλά και ωφέλιμα ηθικά διδάγματα μας χαρίζει, αγαπητοί αδελφοί, η σημερινή πολυσήμαντη ευαγγελική μας περικοπή. Ωστόσο, ας μείνουμε για λίγο στην εικόνα του σπόρου, με την οποία παρομοιάζεται ο λόγος του Θεού.

Ασφαλώς και η εικόνα αυτή δεν είναι τυχαία· κρύβει βαθειά σημασία. Κατ’ αρχάς ο σπόρος εξωτερικά φαίνεται ως κάτι το ασήμαντο. Δεν προσελκύει το μάτι μας, ούτε όπως το άνθος για την ομορφιά του, ούτε όπως ο καρπός για την ωφελιμότητά του. Τίποτα δεν μαρτυρεί την αξία του. Αλλά το ίδιο δεν συνέβη και με το λόγο και το κήρυγμα του Κυρίου μας; Όπως μας εξηγεί ο Απ. Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του, το Ευαγγέλιο για πολλούς της εποχής του φαινόταν «μωρία» δηλαδή προορισμένο για μωρούς, με λίγο μυαλό, σχεδόν ανόητους ανθρώπους.

Και όμως με αυτό το κήρυγμα, το απλό και ταπεινό, που έμοιαζε με σπόρο, ο Ιησούς Χριστός θα έσωζε τον κόσμο. Ο σπόρος λοιπόν, με τον οποίον παρομοιάζεται ο λόγος του Θεού, θέλει να τονίσει την εξωτερική απλότητα του Ευαγγελικού λόγου. Όπως επίσης θέλει να δείξει τη δύναμη τη μυστική του θείου λόγου. Ο σπόρος κρύβει δύναμη. Από ασήμαντους εξωτερικά σπόρους ξεπηδούν λουλούδια ωραιότατα, σχηματίζονται οι κήποι οι υπέροχοι.

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το λόγο του Θεού. Όλα οφείλονται στο λόγο του Θεού, στο ταπεινό Ευαγγέλιο του Θεανθρώπου. Σπόρος με κρυμμένη ανυπέρβλητη δύναμη, εφόσον πέσει όχι στο δρόμο, ούτε στην πέτρα, ούτε στα αγκάθια, αλλά σε εύφορο χώμα, σε γη καλή, καρποφορεί εκατονταπλάσια.

«Ο σπόρος εστίν ο λόγος του Θεού». Γι’ αυτό, αγαπητοί, ας δίνουμε πάντα την πρέπουσα σημασία στο λόγο του θεού. Ας διαβάζουμε το λόγο του Θεού με επιμέλεια, ώστε ο σπόρος να βρει το κατάλληλο μέρος στις καρδιές μας, να αναπτυχθεί, να γίνει το θαύμα. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου