ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παιδεία και Αστυνομία

παιδεία-και-αστυνομία-274972

Tου Περικλή Αργύρη, Βρυξέλλες

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, μικρές ή μεγάλες, η κυρίως ευθύνη πρέπει να είναι η παιδεία και η αστυνομία. Σε αυτούς τους δύο τομείς βασίζεται η επιτυχία ενός κράτους, του πολίτη και της προόδου.

Σε κάθε κοινότητα και σε κάθε δήμο τα σχολεία πρέπει να είναι η προτεραιότητα και οι καθηγητές άριστοι επιστήμονες με γνώσεις και εντιμότητα. Ο καθηγητής στην εκπαίδευση έχει την πιο σημαντική ευθύνη, μπορώ να πω μεγαλύτερη από κάθε άλλον επιστήμονα, διότι αυτός είναι ο πρώτος μέντορας του ανθρώπου.

Σε πολλά κράτη, δυστυχώς, οι πολιτικοί και οι κυβερνόντες δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του εκπαιδευτικού συστήματος και δεν σέβονται τους καθηγητές, αυτό το βλέπουμε από τον προϋπολογισμό του κράτους, κοινότητας ή δήμου για την εκπαίδευση.

Τα υπουργεία Παιδείας δεν έχουν τους σωστούς και ικανούς υπαλλήλους, και οι υπουργοί και υφυπουργοί δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το θέμα της παιδείας.

Στην Ελλάδα δε, όπως και σε άλλες χώρες, μπερδεύουν τη θρησκεία και τη πολιτική με την παιδεία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πολλά σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα έπρεπε να ξανά οργανωθούν και να βάλουν μπρος με καινούργιες ρίζες και στόχους.

Αλλά, δυστυχώς τα υπουργεία Παιδείας τα έχουν κάνει μπάχαλο και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση ενός παιδιού αρχίζει στο σπίτι με τους γονείς του, αλλά τις βασικές γνώσεις που θα σχεδιάσουν το δρόμο της ζωής του αποκτούνται στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον το σχολείο πρέπει να έχει στόχους για την σωστή εκπαίδευση των παιδιών.

Όταν το σχολείο λειτουργεί σωστά και οι καθηγητές κάνουν το καθήκον τους, το παιδί προοδευτικώς σε κάθε τάξη μαθαίνει και κάτι καινούργιο, επιπλέον των βασικών στοιχείων που είναι η πειθαρχία, το σέβας και η υπευθυνότητα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όταν τα παιδιά γίνονται ενήλικες και ωριμάζουν και όταν επιτυγχάνουν την αριστεία στη

σταδιοδρομία τους.

Βέβαια, βλέπουμε και την αποτυχία πολλών παιδιών τα οποία δεν είχαν την καλή τύχη να μεγαλώσουν σε μία κοινότητα που είχε καλά σχολεία. Παιδιά που δεν μορφώθηκαν, παιδιά που δεν μπόρεσαν να προοδεύσουν, και προπαντός παιδιά τα οποία δεν βρήκαν τον δρόμο τους. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι τα παιδιά που δεν πήραν τις σοβαρές βάσεις της πειθαρχίας και του σεβασμού, προκάλεσαν προβλήματα όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και σε άλλους, και το μεγαλύτερο κακό, τη διαφθορά και εγκληματικότητα.

Και γι’ αυτό, σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουμε την αστυνομία. Το δεύτερο πιο σημαντικό όργανο μιας κοινότητας, ενός δήμου, ενός κράτους. Η αστυνομία που αποτελείται από διάφορες υπηρεσίες, η καθεμία με τις ευθύνες της. Ο περισσότερος κόσμος, ο πολίτης γνωρίζει τους αστυνομικούς και τους τροχονόμους, διότι αυτούς βλέπει και με αυτούς έχει συναλλαγές, τους άλλους στα διάφορα τμήματα που κάνουν σοβαρή και υπεύθυνη εργασία δεν τους γνωρίζουμε παρά μόνον από τα αποτελέσματά της εργασίας τους.

Η δεύτερη προτεραιότητα μίας κυβέρνησης είναι, και πρέπει να είναι πάντοτε, μετά τη παιδεία, οι αστυνομικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον πολίτη και να επιβάλλουν τους κανονισμούς και νόμους σε σχέση με τον πολίτη και το κράτος. Αυτές οι διάφορες υπηρεσίες είναι πολλές και βέβαια ορισμένες πάρα πολύ σημαντικές για την ασφάλεια του πολίτη και της χώρας.

Σε αυτόν τον τομέα, ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι επαρκής και οι άνθρωποι που εργάζονται στα διάφορα τμήματα να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και σε ορισμένους τομείς να είναι άριστοι επιστήμονες. Η πειθαρχία και ο σεβασμός και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο, διότι όλες οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν να κάνουν με το άτομο, το ανθρώπινο ον.

Επιπλέον ορισμένοι από αυτούς των διαφόρων αστυνομικών δυνάμεων είναι εκτεθειμένοι, είναι σε κίνδυνο και διακινδυνεύουν τη ζωή τους, κάτι που πρέπει να το σεβόμαστε. Αλλά όπως βλέπουμε, τα τελευταία χρόνια, το σέβας προς τους αστυνομικούς, σε όλα τα μέρη του κόσμου έχει μειωθεί. Αυτό βέβαια έχει προξενήσει μεγάλα προβλήματα και έχει κάνει τους ίδιους τους αστυνομικούς πιο σκληρούς και να μη σέβονται τον πολίτη.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο αστυνόμος στο Λονδίνο, ο ονομαζόμενος Μπόμπης, που στα παλαιά ωραία χρόνια ήταν άοπλος και κυκλοφορούσε στους δρόμους, και τον βλέπατε παντού, με ένα χαμόγελο και πάντα σας χαιρετούσε. Τώρα, που το σέβας προςτους αστυνομικούς και τους νόμους έχει καταρρεύσει, οι αστυνομικοί του Λονδίνου, όχι μόνο οπλοφορούν αλλά φορούν και αλεξίσφαιρες ζακέτες, και ούτε χαμογελούν πια.

Οι σχολές αστυνομικών, όπως και οι στρατιωτικές σχολές, πρέπει να είναι σε βαθμό αριστείας διότι στους αποφοίτους αυτούς βασιζόμαστε για την προστασία του πολίτη και του κράτους. Η αστυνομική επιστήμη είναι όσο σοβαρή είναι και η ιατρική επιστήμη, διότι και οι δύο έχουν απευθείας να κάνουν με τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, σε ορισμένες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι πολιτικοί σκέπτονται μόνο το εαυτό τους και οι αστυνομία είναι για τη προστασία τους. Θεωρούν απαραίτητο να έχουν αστυνόμους, τροχονόμους για τη δική τους εξυπηρέτηση και πολύ ακριβή μυστική αστυνομία να τους συνοδεύει και δίδουν προτεραιότητα στον εαυτό τους και όχι στον πολίτη.

Όπως και στα σχολεία, δεν κοιτάζουν την πραγματική ευθύνη και τα αποτελέσματα. Το δε πιο σοβαρό είναι ότι δεν υπάρχει σωστή και καλή διαχείριση, και γι’ αυτό βλέπουμε τα θλιβερά αποτελέσματα. Σε ορισμένα μέρη, λόγω κακής διαχείρισης οι αστυνόμοι δεν κάνουν το καθήκον τους, κάτι που είναι πολύ σοβαρό για την προστασία του πολίτη.

Σήμερα, με τα παγκόσμια γεγονότα της τρομοκρατίας, το μεγάλο βάρος και ευθύνη είναι στις μυστικές υπηρεσίες οι οποίες είναι ενωμένες σε παγκόσμιο δίκτυο για να προλάβουν τρομοκρατικές καταστροφές. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα αυτοί οι μυστικοί πράκτορες εργάζονται για να μπορούν να μαθαίνουν αυτό που θέλουν. Η πληροφόρηση παγκοσμίως είναι εξαιρετική, ασχέτως τα παράπονα πολλών που τους παρακολουθούν, διότι φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Να μην ξεχνάμε ότι τα πιο σημαντικά γεγονότα βασίζονται στις γνώσεις και στη πληροφόρηση. Χωρίς καλές γνώσεις, αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, και χωρίς καλή πληροφόρηση, αποτέλεσμα της αστυνομίας, η ζωή μας είναι σε κίνδυνο. Γι’ αυτό και πάλι, επαναλαμβάνω, η παιδεία και η αστυνομία πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου