ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Τέρας «Καλλικράτης» υπεύθυνο για την κατάντια των χωριών μας

το-τέρας-καλλικράτης-υπεύθυνο-για-τ-287113

Ανάγκη να γίνουν δήμοιτα πρώην Συμβούλια Περιοχής

Του Βασίλη Κοντορίζου, π. δημάρχου Πορταριάς

Στις 24 παρελθόντος Σεπτεμβρίου διάβασα στα «παραπολιτικά» του e-thessalia με τίτλο «Μας….τελείωσε η Ανάβρα» τις απόψεις του συναδέλφου μου (στην Αυτοδιοίκηση) πρώην Κοινοτάρχη Ανάβρας Δημήτρη Τσουκαλά, σχετικά με την εγκατάλειψη του χωριού του μετά τον «Καλλικράτη». Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα διεκτραγωδεί ο κ. Δ. Τσουκαλάς σχετικά με την εγκατάλειψη της Ανάβρας. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα χωριά, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Ο π. πρόεδρος της Ανάβρας αποδίδει την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτήν, στους διοικούντες τον Δήμο Αλμυρού, ενώ απαλλάσσει των ευθυνών την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Γράφει: «Μία σπουδαία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οδήγησε στην απαξίωση ενός τόπου που λειτουργούσε ως μοντέλο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να ευθύνεται η μεταρρύθμιση αλλά όσοι εκλέχθηκαν να την υπηρετήσουν».

Παρ’ όλο που δεν γνωρίζω από κοντά τα της Αυτοδιοίκησης του Αλμυρού, θα μου επιτρέψει ο συνάδελφός μου Δημ. Τσουκαλάς, με όλον τον σεβασμό μου προς τις απόψεις του, να διαφωνήσω με την παράγραφο αυτή. Έχουμε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και δεν θα πάψουμε να το βροντοφωνάζουμε, ότι για τη σημερινή κατάντια των χωριών την κύρια ευθύνη φέρει το διοικητικό έκτρωμα με το όνομα «Καλλικράτης». Διότι με την άκριτη διοικητική συγχώνευση πόλεων και χωριών, αστικών και αγροτικών κοινωνιών, με διαφορετικές νοοτροπίες, προτεραιότητες και προβλήματα, οδηγηθήκαμε στα σημερινά αδιέξοδα.

Όσο ικανός κι’ αν είναι ο δήμαρχος ενός μεγάλου «Καλλικρατικού» δήμου, όση καλή διάθεση και αν έχει, δεν είναι δυνατό να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει ικανοποιητικώς και αποτελεσματικώς τα προβλήματα ενός χωριού 300 ή 500, αλλά και περισσοτέρων κατοίκων, όταν έχει να κοιτάξει χίλια δύο θέματα ενός μεγάλου πολεοδομικού συγκροτήματος. Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση η Αυτοδιοίκηση έπαψε να είναι τοπική έγινε αόρατη, εξαφανίστηκε! Είναι λογικό, συνεπώς, ένας τόσο μεγάλος δήμος να μην θεωρείται αυτοδιοίκηση. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λένε οι επιστήμονες:

Πρώτος ο καθηγητής Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Μπεριάτος: Προτείνει οι δήμοι στη χώρα να γίνουν 700 έως 800 ώστε να είναι λειτουργικοί, αλλά και να πληρούται η πρόβλεψη του Συντάγματος για ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και καταλήγει ο καθηγητής. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διαθέτει 300 βουλευτές και …. 300 δημάρχους» (!)

Δεύτερος ο κ. Ιωάννης Ψυχάρης, καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος της ομάδας μελέτης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ινστιτούτου Τ.Α. (ΙΤΑ). Είπε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο: «Στην Ελλάδα ο μέσος αριθμός ανά δήμο είναι 35.018 κάτοικοι, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ των 25 χωρών είναι 9.164 κάτοικοι». Διαπιστώνει, δηλαδή, ο καθηγητής ότι ο κατώτατος πληθυσμός των δήμων στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και προτείνει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Ποιος είναι ο πληθυσμός των Δήμων συγκριτικά με άλλες χώρες»

Όσοι υπηρετήσαμε επί μακρόν την Αυτοδιοίκηση, έχουμε επανειλημμένα προτείνει: Τα πρώην Συμβούλια Περιοχής να γίνουν δήμοι. Που σημαίνει 11 ή 12 δήμοι στη Μαγνησία. Τώρα είναι 8. Η διαφορά δεν είναι ποσοτική, Είναι όμως ποιοτική. Διότι, αν αυτή η λύση εφαρμοστεί, τότε προκύπτουν ευέλικτοι και λειτουργικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου