ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και… εμείς

ο-δημόσιος-χαρακτήρας-της-υγείας-και-299999

Της Ιωάννας Παπαδημητρίου,

Προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας

Εχοντας βιώσει προσωπικά όπως και πολλοί συμπολίτες μας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά στο Νοσοκομείο του Βόλου, διάβασα με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει, την εξαγγελία για αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου από το 2018 και ότι σύντομα θα προκηρυχθούν έξι προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών όπως επισήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου.

Πιστεύω ότι η αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ σε συνδυασμό με το νέο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία υποδοχής των ασθενών στο Νοσοκομείο η οποία σήμερα μοιάζει με ένα σουρεαλιστικό σήριαλ καθημερινής προβολής με πρωταγωνιστές ασθενείς γιατρούς και νοσηλευτές και επαναλαμβανόμενο σενάριο: πολύωρη αναμονή ασθενών, έλλειψη χώρου αναμονής, εξετάσεις (ολοένα και περισσότερες )επί πληρωμή, αγώνα δρόμου για γιατρούς και νοσηλευτές και έλλειψη σε κρεβάτια παρόλη την πρόσφατη επέκταση του τμήματος βραχείας νοσηλείας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μου.

Την προηγούμενη εβδομάδα προσήλθε παιδί συναδέλφου, κατοίκου προσωρινά Βόλου (φοιτητής) με κνίδωση αγνώστου αιτίας στο ΤΕΠ. Η εξέταση από τον εφημερεύοντα γιατρό έγινε άμεσα καθώς και η παροχή πρώτων βοηθειών. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων όμως τον κράτησε κλινήρη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή, ως όφειλα, συνόδεψα το παιδί αυτό στο νοσοκομείο και έμεινα κοντά του μέχρι να έρθουν οι γονείς του, διαπίστωσα ότι το καρδιογράφημα πλέον στο ΤΕΠ δεν δικαιολογείται ως δωρεάν εξέταση του ασφαλιστικού μας φορέα και πληρώνεται επιτόπου. Τα κρεβάτια στο τμήμα βραχείας νοσηλείας ήταν γεμάτα και μάλιστα χωρίς νοσηλευτή υπηρεσίας (η υπηρεσία εκεί τελειώνει στις 4 το απόγευμα σύμφωνα με δήλωση του ιατρού κ. Χαυτούρα ) και το συγκεκριμένο παιδί παρέμεινε για παρακολούθηση στα κρεβάτια των επειγόντων με ότι αυτό μπορεί να φανταστεί ο καθένας για τις συνθήκες. Οι γιατροί όλων των κλινικών των ΤΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κυριολεκτικά έτρεχαν από κλινική σε κλινική στο χώρο συν τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να ανέβουν στις κλινικές για περιστατικά των εισαχθέντων προς νοσηλεία ασθενών. Οι νοσηλεύτριες επίσης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εκτελέσουν τις εντολές των γιατρών λόγω του μεγάλου αριθμού των προσερχομένων ασθενών για εξέταση, μεσολαβούντων και πολύ σοβαρών περιστατικών.

Ως συνοδός καρκινοπαθούς συγγενούς που κάνει χημειοθεραπεία στη μονάδα του νοσοκομείου Βόλου έχω διαπιστώσει τον αγώνα δρόμου του ενός και μοναδικού ογκολόγου και του προσωρινού αναπληρωτή του. Έχω διαπιστώσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των νοσηλευτριών της μονάδας. Έχω διαπιστώσει τη δυσκολία μετάβασης στο χώρο των ασθενών αφού δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και διαθέσιμα τροχοκίνητα καροτσάκια.

Το ιατρείο πόνου λειτουργεί λίγες ώρες σε σχέση με τις ανάγκες συνταγογράφησης και αυτό γιατί υπάρχει και εκεί υποστελέχωση. Χαρακτηριστικά έχω προσέξει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα ο ιατρός ταυτόχρονα συνταγογραφεί, καλείται να παραστεί σε χειρουργείο και να είναι παρών και στο ΤΕΠ.

Η διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι «θα γίνουν οι προσλήψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών ειδικούς στην επειγοντολογία σίγουρα θα αποσυμφορήσει τις κλινικές, καθώς πλέον οι ασθενείς δεν θα εξυπηρετούνται από τους γιατρούς των κλινικών με το βαρύ φορτίο που έχουν, αλλά από τους γιατρούς του ΤΕΠ, έχοντας την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών » μας προβληματίζει σε συνδυασμό με τη δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος ανέφερε ότι θα ελαφρυνθούν κατά πολύ οι «μάχιμες» κλινικές και οι γιατροί θα μπορέσουν να κάνουν πιο ήρεμα τη δουλειά τους για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Απορούμε, το «θα ελαφρυνθούν…» σημαίνει ότι (αν και εφόσον προσληφθούν οι παραπάνω γιατροί, μάλιστα κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται και η ταυτόχρονη πρόσληψη νοσηλευτών για να επιτευχθεί ο στόχος) οι ασθενείς που θα προσέρχονται στο ΤΕΠ, δεν θα εισάγονται όλοι όσοι χρήζουν πολυήμερης νοσηλείας στις κλινικές σύμφωνα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας τους; Και αν όχι πού θα παραπέπονται; Μήπως σε ιδιωτικές κλινικές; Ποια είναι τα κριτήρια και ποιοι θα έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν το διαχωρισμό της «διοχέτευσης» των περιστατικών στις κλινικές του νοσοκομείου η στις ιδιωτικές;

-Ελπίζω να μην είναι απλά μια εξαγγελία εντυπώσεων η οργάνωση ενός αυτόνομου ΤΕΠ, και η πρόσληψη μόνιμων ιατρών όχι μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα.

-Καλώ τη Διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου να προστατέψει το δικαίωμα της δωρεάν νοσηλείας για όλους τους συμπολίτες μας που χρήζουν νοσηλείας.

-Ζητώ από όλους τους συμπολίτες μας, πέραν των δωρεών και της εθελοντικής προσφοράς, να περιφρουρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου