ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επενδύσεις ναι… πώς όμως;

επενδύσεις-ναι-πώς-όμως-318779

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Μετά από 8 χρόνια πρωτοφανούς κρίσης η επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι μονόδρομος και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα και όλη η κοινωνία.

Χωρίς επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας δεν είναι δυνατόν να έρθει η ανάπτυξη και η χωρά θα ζει στη μιζέρια για πολλά χρόνια ακόμη. Η κυβέρνηση έχει γονατίσει τον ιδιωτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια, έχει στραγγαλίσει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η ΔΕΘ κάθε χρόνο δίνει βήματα στα πολιτικά κόμματα να αναλύσουν τα στοιχεία της οικονομικής τους πολιτικής. Σπάνια όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα προβλήματα που πραγματικά απασχολούν τους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Πως λοιπόν θα προσελκύσουμε επενδύσεις με την υπερφορολόγηση που οξύνει την παραοικονομία, το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή; Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ότι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα φέρουν ανάπτυξη που για να μη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα πρέπει να συνοδεύονται από μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε συνδυασμό με μέτρα αποτελεσματικής πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Είναι οι πολίτες ευχαριστημένοι από τη δημόσια διοίκηση, που λειτουργεί με χαμηλή παραγωγικότητα; Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας ετσι όπως λειτουργεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην οικονομική τους δραστηριότητα, αλλά ούτε και τους επενδυτές να φέρουν κεφάλαια. Η αδυναμία ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει πολλές φορές τις συναλλαγές με το δημόσιο, δρουν ως εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά πρέπει και οι περισσότερες βιομηχανικές δραστηριότητες ν’ αλλάξουν παραγωγικό πρότυπο με έμφαση προς τις εξωστρεφείς δραστηριότητες παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω του διαδικτύου, μέσω ψηφιακών κόμβων και όλα τα συναφή.

O ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι μόλις στο 0,8% με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ. Τέτοιοι ρυθμοί δεν αρκούν για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να δούμε τη νέα πραγματικότητα με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Τέτοιοι ρυθμοί όχι απλώς δεν αρκούν, αλλά είναι πολύ μακριά από εκείνους που χρειαζόμαστε για να αρχίσει ξανά μια μακρά, σταδιακή και επίμοχθη πορεία σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Με ισχνή ανάπτυξη, έστω θετική, είμαστε ακόμη σε τροχιά απόκλισης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Μισό εκατομμύριο Έλληνες, οι πιο δυναμικές ηλικίες και από τους πιο ικανούς και καταρτισμένους, έχουν χαθεί για την εγχώρια οικονομία και πρέπει να τους φέρουμε πίσω.

Η διεθνής συγκυρία είναι θετική, αλλά το κλίμα στην Ελλάδα άλλα λέει.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα των επενδύσεων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και του Γάλλου προέδρου Μακρόν και αυτό το αποδεικνύουν και οι επιχειρηματικές συναντήσεις.

Γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και λιγότερη γραφειοκρατία είναι αυτό που χρειάζεται άμεσα, δυστυχώς όμως αυτά υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα στο έπακρο.

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, ο επενδυτής δεν θα προτιμήσει τη χώρα μας αν δε δει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Επιτέλους ας αλλάξουν τα πράγματα και κάποτε από τα λόγια ας προχωρήσουμε στην πράξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου