Εποχή δίχως Ήρωες

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-08, 14:53:16
Εποχή δίχως Ήρωες

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

 

Για μένα, πρωταρχικό και κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή, είναι η πίστη. Ο άνθρωπος ζει, γιατί πιστεύει σε κάτι, και όχι για να συζητεί και να αποφαίνεται επί παντός επιστητού. Τα πλήθη μόνα τους στερούνται της ικανότητας δημιουργικών και πηγαίων εμπνεύσεων. Γι’ αυτό, η εμφάνιση ενός ήρωα αποτελεί, για τα άτομα τούτα, το σημείο εκκίνησης μιας νέας ζωής. Τους δίνει συνείδηση του προορισμού τους. Ο ήρωας είναι, πάντα, ο άνθρωπος, που διακρίνεται από την καθαρή αντίληψη, τη δύναμη της καρδιάς του και τη δίκαιη και τίμια συμπεριφορά του. Αυτός είναι ο ήρωας, είτε πρόκειται για ποιητή, είτε για προφήτη, είτε για μεταρρυθμιστή ή κοινωνικό αναμορφωτή ή πολιτικό αρχηγό. Το ειδικό έργο του ποικίλει, ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες. Κοντολογίς, ο ήρωας έχει μία πολύ ευγενική και επικίνδυνη αποστολή: Να γίνει απόστολος και να οδηγήσει την ανθρωπότητα προς το φωτεινό δρόμο, που μόνο αυτός διακρίνει. Οι εποχές που στερούνται ηρώων (και της λατρείας αυτών) αποτελούν θλιβερές περιόδους σκεπτικισμού και παρακμής.

Οι θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές επαναστάσεις είναι και αυτές, επίσης, έργο μεγάλων ηγετών των ανθρώπινων μαζών. Ο Χριστός είναι ο οραματιστής, που αφυπνίζει τον λαό του, κοιμισμένο ακόμη στα σκότη μιας πρωτόγονης βαρβαρότητας, για να τον οδηγήσει σε μία ανώτερη πνευματική ζωή.

Χρειαζόμαστε ηγέτες–ιδρυτές μιας νέας πολιτικής διάταξης και ανάτασης, ηγέτες με αδάμαστη θέληση και πρακτικό πνεύμα, που να γνωρίζουν να οδηγούν σε ασφαλές τέρμα το πνευματικό κίνημα, που δημιούργησε (αν δημιούργησε) το κήρυγμά τους.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=