ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για το πολιτικό πρότυπο της Γαλλίας

για-το-πολιτικό-πρότυπο-της-γαλλίας-323188

Του Γιώργου Σούρλα

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κρίνουμε και να συγκρίνουμε την λειτουργία των πολιτικών συστημάτων των δύο χωρών (Ελλάδα, Γαλλία) και τις προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό.

Η Γαλλία με 66 εκατομμύρια πληθυσμό

  • έχει 577 βουλευτές, δηλαδή, αντιστοιχεί ένας βουλευτής σε περίπου 114.000 πολίτες.
  • Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας αποτελείται από 22 μέλη (με ποσόστωση 50- 50 ανδρών και γυναικών), εξ αυτών μάλιστα οι 11 προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών (εξωκοινοβουλευτικοί).
  • Ισχύει το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Όταν ο βουλευτής αναλάβει υπουργικό αξίωμα χάνει την βουλευτική του ιδιότητα.

Η Ελλάδα των 10.700.000 κατοίκων,

  • έχει 300 βουλευτές, αντιστοιχεί, δηλαδή ένας βουλευτής σε 35.857 κατοίκους.
  • Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 48 μέλη, χωρίς αναλογικές ποσοστώσεις γυναικών και ανδρών και με ελάχιστους εξωκοινοβουλευτικούς.
  • Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού. Ο υπουργός διατηρεί και την βουλευτική του ιδιότητα.

Ως προς τις προτεραιότητες εκσυγχρονισμού, η Γαλλία προωθεί την ηθικοποίηση της πολιτικής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Προωθεί ρύθμιση για την απαγόρευση σε υπουργούς και βουλευτές να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους.

Στην Ελλάδα, η αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει στο χρονοντούλαπο και συνήθως οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις αφορούν την πρόσληψη συγγενικών προσώπων και την εξυπηρέτηση των ημετέρων. Ως προς την ηθικοποίηση της πολιτικής καμία συζήτηση και καμία προοπτική, με την υφιστάμενη πολιτική συμπεριφορά.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, δεν συνοδεύεται μόνο από επιχειρηματίες, αλλά και από σύγχρονες αντιλήψεις και ιδέες για την ηθικοποίηση της πολιτικής, πάνω στις οποίες επενδύει το μέλλον της Γαλλίας. Αυτό, ας μας απασχολήσει ιδιαίτερα, για να βάλουμε την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά, επαναφέροντας την ηθική στην πολιτική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου