Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου: Ο φιλάνθρωπος Θεός

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-04, 17:37:30
Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου: Ο φιλάνθρωπος Θεός

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

 

Την παραβολή του Αμπελώνος και των κακών γεωργών ακούμε σήμερα, αγαπητοί αδελφοί. Ο Αμπελώνας που εφύτευσε ο ουράνιος Οικοδεσπότης του Σύμπαντος, ήτο ο περιούσιος λαός του Ισραήλ. Απ’ όλους τους λαούς της γης εκείνος δέχθηκε την περισσότερη θεϊκή φροντίδα. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε εμείς. Αυτό ανήκει στη Σοφία του Θεού. Ίσως διότι ήταν ο μοναδικός λαός επί γης, ο οποίος διέσωζε την ιδέα της μονοθεΐας.

Ο Θεός, λοιπόν, εφύτευσε τον Αμπελώνα του Ισραήλ, χαρίζοντας την ευλογία του στους απογόνους του Αβραάμ. Ακόμη, όπως ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, τον περιποιήθηκε, ώστε να είναι βιώσιμος και αποδοτικός. Έτσι τον περιέφραξε με επιμέλεια, έφτιαξε ληνό (πατητήρι) και έκτισε πύργο, για να μένουν οι φύλακες και οι εργάτες. Ο φράκτης που θα προεφύλαττε το λαό από τις κακές επιδράσεις των ειδωλολατρικών λαών, που βρισκόταν γύρω-γύρω, ήταν ο Νόμος, με τις ηθικές και λατρευτικές του εντολές, ώστε να αποτελεί «φως» στο δρόμο του λαού.

Αυτή όμως η τόσο εξειδικευμένη αγάπη του Θεού προς τον περιούσιο λαό, με τις αναρίθμητες και θαυμαστές ευεργεσίες, με το Νόμο, τις επαγγελίες,τους Πατέρες, τους Προφήτες και το ναό, το θυσιαστήριο, κατ’ ουσίαν ήταν αγάπη, πρόνοια και ευεργεσία προς ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Ο Ισραηλιτικός λαός εκείνη τη μακρινή εποχή ήταν το μέσο, ήταν το όργανο με το οποίο η ευλογία του Θεού θα έφθανε στον κάθε λαό, στον κάθε άνθρωπο επί γης. Επομένως η φαινομενική προς ένα λαό αγάπη του Θεού ήταν αγάπη προς ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Η ιστορία των ατόμων και λαών, αγαπητοί αδελφοί, εξελίσσεται κάτω από την άγρυπνη φροντίδα του Θεού. Η αγάπη του Θεού «καταδιώκει» τον άνθρωπο, όσο κι αν φεύγει εκείνος από κοντά του. Επίτηδες αφήνει να ασκήσει την ελευθερία του για να δει μόνος του, από την τραγική του πείρα, ότι όποιος φεύγει μακρυά από το Θεό είναι σίγουρα χαμένος.

Ο φιλάνθρωπος Θεός, αγαπητοί αδελφοί, και τώρα και πάντοτε επιβλέπει εξ ουρανού επί την Άμπελόν του, ην εφύτευσε η δεξιά Του.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=