ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χρήσιμη επανάληψη

χρήσιμη-επανάληψη-327385

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

Μετά από αρκετές μέρες ανυπόφορης ζέστης, για την αντιμετώπιση της οποίας είχαμε επιστρατεύσει κάθε δημιουργό παράγοντα δροσερής ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος, επιτέλους το θερμόμετρο κατέβηκε από εκεί ψηλά που είχε σκαλώσει επιτρέποντας την απόλαυση της φυσικής δροσιάς μιαςπράσινης και ευάερης βεράντας.

Βγήκα και εγώ σε μια του διαμερίσματός μου να την απολαύσω.

Αμ δε! Ό,τι μου επέτρεψαν οι φυσικοί παράγοντες, μου το απέτρεψε, το έκανε ανυπόφορο η ανθρώπινη παρουσία…

Η ανθρώπινη παρουσία με επέκταση στην ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ.

Μια αλλοπρόσαλλη και ενοχλητική ηχορύπανση που προέρχονταν από ότι κυκλοφορούσε ή διαδραμάτιζε με την παρουσία του κάποιο σχετικό ρόλο, κοντά ή μακριά.

Χαρακτηριστικό το κάθε τόσο ξεδιάντροπο, θορυβώδες, ενοχλητικάπροκλητικό πέρασμα μηχανοκίνητων δίκυκλων, που όλοι μας στο άκουσμά του μορφάζουμε και βρίζουμε κάθε φορά ενοχλημένοι, αλλά μέχρι εκεί…

Ένα παράγωγο της ανθρώπινης παρουσίας ενδεικτικό του επιπέδου πολιτισμού που μας διακρίνει και ένας από τους χειρότερους παράγοντες ηχορύπανση!

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ… σχετικά είχα ασχοληθεί μαζί της, δημοσιεύοντας όπως το συνηθίζω μια επιστολή με τίτλο… «τι μας σκοτώνει»…

Μέρος αυτής της επιστολής παραθέτω πιο κάτω… άλλωστε το θέμα είναι πάντα επίκαιρο και κάνει καλό να το θίγουμε.

Ο Πλάτωνας έχει πει… η «επανάληψις εἶναι μήτηρ πάσης μαθήσεως». Εγώ προσθέτω και «αιτία αφύπνισης συνειδήσεων».

Με άλλη παρόμοια αφορμή είχα γράψει τότε: Ένας από τους πραγματικούς κινδύνους της ύπαρξής μας «ο θόρυβος».

Αυτό που γίνεται στις ντόπιες κοινωνίες με τον θόρυβο, είναι κάτι το εξωπραγματικό, κάτι που διαγράφει και αναιρεί οτιδήποτε σχετικό και επιστημονικά αποδεδειγμένο συμπέρασμα, διεθνών πολυετών έγκυρων ερευνών.

Μια χώρα μπλεγμένη σε δημοσιονομικό πρόβλημα, που βασίζει την δυνατότητα αντιμετώπισής του (;) στην οικονομική αφαίμαξη των πολιτών της (δια μέσου παράλογης, άδικης φορολογίας), παραδόξως αδιαφορεί, παντελώς και προκλητικά για την υποστήριξη της βιολογικής τους ύπαρξης.

Τουλάχιστον για να καταφέρνει να τους απομυζά οικονομικά!

Το γιατί θα το αναφέρω στην συνέχεια.

Η ηχορύπανση αποδεδειγμένα βλάπτει σοβαρά και ανεπανόρθωτα την καρδιά. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες – μελέτες Διεθνών Ιατρικών Πανεπιστημιακών φορέων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα των περιοχών με αυξημένο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα και ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, πλήττονται από το λεγόμενο μικρόβιο της ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ(!)

Ηχορύπανση είναι ο ανεπιθύμητος θόρυβος που όσο κι αν τον έχουμε συνηθίσει, επιφέρει τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα άτομα που ζουν για χρόνια σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση, φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά όπως και εγκεφαλικά επεισόδιά σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές.

* Προκαλεί ψυχολογικές διαταραχές αφού αποδεδειγμένα ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους, παρεμποδίζοντας έτσι τη συγκέντρωση, προκαλώντας κούραση, μειώνοντας τον ύπνο, στα στρεσαρισμένα άτομα…

* Δυσχεραίνει ακόμη την ομαλή βιολογική λειτουργία της θρέψης, επηρεάζοντας αρνητικά την πέψη.

* Με λίγα σταράτα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά επηρεάζει μακροχρόνια, συντελώντας σε αυτό!

* Σε νούμερα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού για ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο άνω των 50 ντεσιμπέλ.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι ένα σχετικά μέτριο (αλλά συνηθισμένο και καθημερινό) επίπεδο θορύβου (όπως η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ από το κυκλοφοριακό) μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80-90 ντεσιμπέλ! Επομένως τα λόγια είναι περιττά.

Όλα αυτά, δεν είναι πρωτάκουστα, αφού έχουν επισημανθεί και δημοσιευθεί εδώ και χρόνια.

Έχει αναφερθεί και πιστοποιηθεί ότι το 20% των θανάτων Ευρωπαίων που αντιστοιχεί σε κάποια 80.000.000 οφείλεται στις επιδράσεις της ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ (!)

Εκεί που οι άνθρωποι σέβονται ο ένας τον άλλο το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν στο μέγεθός του, με Νομοθεσία και εφαρμόζοντας κατάλληλες μεθόδους.

Στη χώρα μας τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά, πως αγνοούμε ή αδιαφορούμε για τους πραγματικούς κινδύνους απώλειας της ύπαρξης μας.

Το θλιβερό είναι ότι αυτή την τόσο ωραία (αλλά σύντομη) παρουσία μας στον γήινο κόσμο δεν ΜΑΣ! την προστατεύουν…

Αναφέρω «ΜΑΣ», γιατί ζώντας σε ένα κοινωνικό σύνολο εξαρτόμαστε από αυτούς που έχουμε κατά καιρούς εκλέξει για να μας διοικούν.

Δεν είναι άλλωστε μόνο ο Θόρυβος, θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη και άλλους παρόμοιους κινδύνους, όπως αυτούς που προκαλούνται από τα αιωρούμενα σωματίδια, τις διάφορες μολύνσεις του εδάφους, από τα φυτοφάρμακα και τα επικίνδυνα απόβλητα και κατ’ επέκταση την μόλυνση του νερού, της πανίδας, της χλωρίδας, τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, την αλόγιστη, καταχρηστική λήψη φαρμάκων, την αλλοίωση χαρακτήρων, κυρίως των νέων, από την λάθος χρήση του σύγχρονου επιστημονικού θαύματος του internet…

Επιστρέφοντας στον θόρυβο:

Όταν για έναν από τους σοβαρότερους και πιο ύπουλους κινδύνους για την ύπαρξή μας, καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται… τότε πολλά μπορεί να εννοηθούν(!)

Κατηγορείται το σύστημα υγείας ότι πάσχει και δεν είναι σε θέση να νοσηλεύσει όσους αρρωσταίνουν.

Το ΓΙΑΤΙ; και το να ΜΗΝ! Αρρωσταίνουν, το έχει φροντίσει κανείς;

Ίσως η απάντηση να δίδεται διαμέσου αυτού που γίνεται τις μέρες αυτές στην χώρα μας με την πλασματική (όσον αφορά τον χρόνο εμφάνισης) οικονομική κρίση και την ανήθικη προσπάθεια εκβιασμού αποδοχής που επιχειρείται.

ΕΙΝΑΙ απαράδεκτο να διαχέεται κοινωνική τρομοκρατία με απώτερο σκοπό την κάλυψη οικονομικών καταχρήσεων και κακοδιαχειρίσεων και να επιβάλλονται σκληρά φορολογικά μέτρων από την κακώς!λεγόμενη και εννοούμενη εξουσία (;)

ΔΕΝ νοείται να γίνεται περικοπή μισθών και συντάξεων στα πλαίσια μακροχρόνιων σεναρίων ανάκαμψης (κάλυψης των κλεμμένων !

Είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ, απαράδεκτο, ύποπτο να φορτώνεις φόρους και να περιμένεις να πληρωθούν.

ΌΤΑΝ (εσκεμμένα κατά την άποψη μου) δεν λαμβάνεται καμιά πρόνοια επιβίωσης!. των δικαιούχων και κατ’ εξαναγκασμό πληρωτών.

Καθημερινά συναναστρέφομαι άτομα πανικόβλητα αφημένα στην κάθε και οποιαδήποτε απαισιόδοξη αλλά και αρκετά παραλλαγμένη είδηση του πηγαδιού (προσφιλές Ελληνικό χόμπι) συνέχεια των κατασκευασμένων ειδήσεων.

Άτομα που θα έπρεπε να αντιδρούν αλλά δεν το κάνουν… φορτωμένοι οι περισσότεροι με οικονομικές υποχρεώσεις.

Κουρασμένοι σωματικά αλλά και ψυχικά, από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, στην εργασία τους, δεν είναι σε θέση να σκεφτούν ήρεμα και λογικά, να διαπιστώσουν τέλος πάντων τι φταίει και μετά να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει, να κάνουν ελέγχους, καταλογίζοντας ταυτόχρονα τις τυχόν ευθύνες, υποδεικνύοντας τους ενόχους.

ΈΤΣΙ το έδαφος μένει ελεύθερο στους σφετεριστές της ζωής αλλά και της σκέψης.

Είμαι απόλυτος! γιατί την εποχή που η ενημέρωση γίνεται σε δευτερόλεπτα, που τα αποτελέσματα ερευνών γίνονται γνωστά αμέσως μόλις διαπιστωθούν, που ο καθένας από αυτούς που θεωρώ υπεύθυνους έχει την δυνατότητα λόγω αρμοδιότητας να γυρίζει τον κόσμο και να μαθαίνει!.. και παρόλα αυτά δεν το κάνει πράξη.

Με ενοχλεί επίσης κάθε μέρα να αισθάνομαι ότι με θεωρούν πιόνι στο επιτραπέζιο τους, συνώνυμο της πιο γνωστής βρισιάς (μ@λ@κ@!..)

Στην Αρχιτεκτονική όλοι εμείς που την υπηρετούμε γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον ανάλογα με το πώς είναι δομημένο πλάθει τους χαρακτήρες όσων περιβάλει.

Περιβάλλον απείθαρχο και μη οργανωμένο δημιουργεί άτομα, χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, χαρακτήρες αυταρχικούς με ροπή στην παρανομία με κύριο κανόνα το έτσι θέλω!

Κυρίως όμως δημιουργεί άβουλες μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την ψυχολογία της μάζας και με βούληση την εκτός κανόνων επιβίωση.

Άλλο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου περιβάλλοντος είναι να ταλαιπωρεί, να αγχώνει, να εκνευρίζει, να αρρωσταίνει, να εξαφανίζει κάθε αντίδραση όλων εκείνων που θα ήθελαν να αντισταθούν στο κατεστημένο, να διαφέρουν.

Ίσως λοιπόν εσκεμμένα οι γνώσεις δεν γίνονται πράξεις.

Ένα ξέφραγο αμπέλι το λεηλατείς καλύτερα.

Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ προσφέρεται… Γι’ αυτό οι ΤV στην διαπασών. Γι’ αυτό τα μηχανάκια με τις κομμένες εξατμίσεις και η ξέφρενη ντεσιμπελάτη παρουσία motto με τους καβαλάρηδες της ασφάλτου. Γι’ αυτό ο εκκωφαντικός ήχος από τα αυτοκίνητα κινητές disco. Γι’ αυτό οι εξωφρενικά θορυβώδεις τεχνικές εργασίες, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα…

Όλα τα πιο πάνω δεν οφείλουν την ύπαρξη τους μόνο στο χαμηλό επίπεδο πολιτισμού ή στην ανόητη ανάγκη επίδειξης-καταξίωσης.

Κάποιους βολεύουν! Και τα αφήνουν να υπάρχουν!

Απειλούν όμως την ύπαρξή μας και κάποιους σκοτώνουν.

Δεν είναι μόνο η παρουσία τους αλλά κυρίως η σκόπιμη αδιαφορία (τους λόγους τους αναφέρω πιο πάνω) ή η ανόητη (πιθανόν λόγω έλλειψης ικανοτήτων και γνώσεων) αντιμετώπισή τους εκ μέρους των αρμοδίων υπευθύνων.

Πιστεύω να μην κούρασα, η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ είναι κάτι πραγματικό και καθημερινό που η αντιμετώπισή του, παρουσιάζει αμεσότητα και αφορά την ΖΩΗ μας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου