ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΙΒ’ Ματθαίου: Η αιώνια ζωή

κυριακή-ιβ-ματθαίου-η-αιώνια-ζωή-338173

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Άξιος θαυμασμού είναι ο νέος του σημερινού Ευαγγελίου, αγαπητοί αδελφοί, ο οποίος απευθύνει ένα τόσο σοβαρό και πνευματικό αίτημα προς τον Κύριο. Είχε τόση σοφία, ώστε από αυτή τη νεανική του ηλικία να προνοήσει για το αιώνιο, μετά θάνατον, μέλλον του. Εκείνο που προέχει είναι πως θα κατακτήσει την αιώνια ζωή, εφόσον κανείς, ούτε νέος, ούτε γέρος δεν γνωρίζει πότε θα έλθει το αναπόφευκτο τέλος.

Και η απάντηση που παίρνει ο νέος του σημερινού Ευαγγελίου είναι η εξής: Θέλεις να απολαύσεις την αιώνια ζωή; Ένας είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να βαδίσεις: η τήρηση των εντολών του Θεού. Να εναρμονίσεις τη ζωή σου με τις επιταγές του θείου Νόμου, να υποτάξεις με προθυμία το θέλημά σου στο θέλημα του Θεού.

Ο νέος όταν άκουσε την απάντηση αυτή του Ιησού Χριστού, αυθόρμητα και με αυτοπεποίθηση του αποκρίθηκε, ότι έχει τηρήσει όλες τις εντολές του Θεού. Ο θείος Διδάσκαλος του έδειξε ότι δεν είχε δίκιο. Υπήρχε κάτι που διέλυε την ψεύτικη γνώμη του, ότι βρισκόταν σίγουρα στο δρόμο του Θεού. Και αυτό ήταν τα πάθη του. Η φιλαργυρία του. Γι’ αυτό ο Χριστός, ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, του έδωσε αμέσως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, πραγματικά σωτήριο φάρμακο: «ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δός πτωχοίς…».

Απαιτείται αγώνας συνεχής, σκληρός και επίπονος για να απαλλαγεί κανείς από τα πάθη του, για να εισέλθει στη Βασιλεία των ουρανών. «Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν» (Ματθ. 7, 14). Φιλαργυρία, αμέλεια, κενοδοξία, φιληδονία και τόσα άλλα δυστυχώς αποτελούν τα πάθη, που ταλαιπωρούν τη ψυχή μας. Αγώνας, λοιπόν, πνευματικός και προσπάθεια ολόψυχη απαιτείται για την κατάκτηση της αιώνιας ζωής.

Ναι, αγαπητοί αδελφοί. Η κατάκτηση της πολυπόθητης αιώνιας ζωής, μία ισόβια πάλη εναντίον των παθών της ψυχής, του διαβόλου και του κόσμου, δεν είναι εύκολο έργο. Μάλλον είναι αδύνατη μόνον με τις ανθρώπινες δυνάμεις. Απαιτείται προπάντων η ενέργεια της Θ.Χάριτος. Μόνο να το θελήσει η καρδιά του ανθρώπου και ο Θεός, που ποθεί τη σωτηρία του, θα τον συνδράμει αμέσως.

Είθε ο Κύριος να μας ενισχύει πάντοτε στον ιερότατο αγώνα μας για την κατάκτηση της αιώνιας ζωής. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου