ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Βιομηχανία

η-βιομηχανία-352173

Του Περικλή Α. Αργύρη,

Πρώην διοικητή επιχειρήσεων

Στη βιομηχανία τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες: α) πωλήσεις, β) ποιότης του προϊόντος, γ) κόστος παραγωγής. Όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι μεν αναγκαίοι, αλλά όχι βασικοί.

Για τους τρεις βασικούς παράγοντες ο εργάτης και ο υπάλληλος είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι σε αυτόν βασίζονται όλες οι επιτυχίες της βιομηχανίας, η δε διαχείριση αυτών είναι το ανώτατο στοιχείο.

Για τον εργάτη και τον υπάλληλο η βιομηχανία είναι η ζωή του. Ξυπνάει το πρωί και ξεκινά με ένα χαμόγελο διότι πάει στο εργοστάσιό του, φτάνει στο εργοστάσιό του και πάει στη μηχανή του ή στη θέση του και η ανάσα του αλλάζει, βάζει μπρος τη μηχανή του και ο ήχος της τον κάνει να νοιώσει άνθρωπος παραγωγικός που θα προσφέρει στη βιομηχανία του, θα παράγει κάτι που θα είναι χρήσιμο, κάτι που θα ξέρουν όλοι ότι αυτός το έκανε. Και βέβαια ο υπάλληλος νοιώθει το ίδιο, διότι και αυτού η εργασία αποδίδει στη παραγωγή, κόστος και πώληση του προϊόντος.

Φεύγοντας για το σπίτι τους, όλοι οι εργάτες και υπάλληλοι έχουν ένα χαμόγελο, διότι αισθάνονται ότι συνέβαλαν στην παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος και αυτό είναι η πραγματικότητα.

Οι τρεις βασικοί παράγοντες είναι καθημερινώς στο νου του Διευθυντού και εξαρτάται από τη καλή διαχείριση για να έχει τα αποτελέσματα που θα κρατήσουν την επιχείρηση, τη βιομηχανία, σε καλή θέση και πρόοδο.

Σε εξάρτηση από την κανονική λειτουργία εργασίας, η πειθαρχία, η ακεραιότητα, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι οι τέσσερεις πιο σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν τη λειτουργία της βιομηχανίας με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ξεκάθαρα ότι ο εργαζόμενος δεν είναι μια μηχανή, είναι ένα ανθρώπινο ον, ένα άτομο, που μπορεί να σκέφτεται και να ενεργεί, και το οποίο έχει συναισθήματα που μπορεί να εκφράσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι ακριβώς γι ’αυτό, πρέπει να σεβαστούμε το κάθε άτομο. Ο ανθρώπινος παράγοντας εδώ παίζει μεγάλο ρόλο.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το κλειδί στη βιομηχανία. Το να φτάνεις στο εργοστάσια το πρωί και να σε υποδέχεται ο γενικός σου διευθυντής, με χαμόγελο και λίγα λόγια για σένα και την οικογένειά σου ή όταν εργάζεσαι να σταματάει και να σε ρωτάει για την οικογένειά σου, είναι το πιο σημαντικό για τον εργάτη και τον υπάλληλο. Κάτι το οποίον σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πραγματικά ανήκεις.

Η καλή διαχείριση απαιτεί ο Διευθυντής και ο ανώτερος υπάλληλος να σέβεται τον εργάτη και τον υπάλληλο, όπως και αυτός σέβεται τον ανώτερό του. Οι εργάτες και οι υπάλληλοι πρέπει να θεωρούνται τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Όταν αυτό το παραδεχτεί η ιεραρχία, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη και αναπόφευκτη.

Η καλώς διαχειριζόμενη βιομηχανία την κάνει να φτάσει στην αριστεία. Εφόσον το προϊόν είναι απαραίτητο και ανταγωνιστικό, πρέπει να πωλείται και εφόσον η διαχείριση είναι σωστή η βιομηχανία θα είναι κερδοφόρα, αυτό βέβαια όταν γίνεται σωστή κοστολόγηση. Το άλλο σημαντικό είναι η καλή ποιότητα για το προϊόν, η οποία είναι η πραγματική απόδοση της παραγωγής.

Η βιομηχανία είναι η καρδιά όλων των επιχειρήσεων και ο μεγαλύτερος εργοδότης σε κάθε χώρα, αν δε η χώρα έχει και βιομηχανία αυτοκινήτων τόσους περισσότερους εργάτες και υπαλλήλους χρειάζεται. Στη σημερινή κοινωνία, σχεδόν παντού, βλέπουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει τη βιομηχανία, όπως κάθε τι άλλο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή η καθημερινή βελτίωση της τεχνολογίας είναι πρόοδος, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη βιομηχανία, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής μας, να μη μας παρασύρει προς το χειρότερο.

Οι μεγάλες βιομηχανίες απασχολούν όλα τα επαγγέλματα και είναι η ζωή και η δύναμη μιας περιοχής σε κάθε χώρα. Φέρνει πάντα μεγάλα εισοδήματα και ευημερία στους εργαζόμενους, αλλά και στην περιοχή.

Αλλά παρόλα τα αγαθά χρειάζεται και σεβασμός προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό, πάντοτε προσπαθούν να καθιερώσουν βιομηχανικές περιοχές μακριά από κατοικημένες πόλεις και χωριά. Για δε το περιβάλλον υπάρχουν αυστηροί κανόνες εν σχέση με το είδος της βιομηχανίας που η σωστή και καλή διαχείριση υπακούει.

Για τον εργάτη και υπάλληλο κάθε βιομηχανία, μικρή ή μεγάλη, έχει πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες για την φυσική και επαγγελματική προστασία του εργαζομένου.

Διευθυντές, υποδιευθυντές και επικεφαλείς μονάδων, απολύονται χωρίς αποζημίωση όταν οι κανονισμοί αυτοί παραβιάζονται. Το πρώτον καθήκον αυτών είναι προς τον εργαζόμενο άνθρωπο και αυτό αποδεικνύει τη σωστή διαχείριση.

Χώρες χωρίς βιομηχανίες είναι χαμένες, διότι ναι μεν μπορούν να εισάγουν σήμερα όλα τα προϊόντα που χρειάζονται, αλλά δεν προσφέρουν εργασία και απασχόληση στους ανθρώπους τους, και βέβαια δεν έχουν καλή εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων, πράγμα το οποίον παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία τους.

Όταν ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι μιας βιομηχανίας δεν σκέπτονται μόνο το κέρδος, αλλά την επιτυχή και άψογη χρήση του προϊόντος, και το ανθρώπινο αντίκτυπο, με τους σωστούς στόχους και καλή διαχείριση, η επιχείρηση θα έχει πάντοτε επιτυχία και εξαιρετική απόδοση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου