ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Tο συνταγολόγιο Αγίου Βλασίου Πηλίου του Κώστα Λιάπη

tο-συνταγολόγιο-αγίου-βλασίου-πηλίου-τ-357088

Του Δημήτρη Αντωνίου

Την Κυριακή 6 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου Πηλίου παρουσίασε το πλέον πρόσφατο πόνημα του γνωστού συγγραφέα, λαογράφου, γλωσσολόγου κλπ. Κώστα Λιάπη, υπό τον τίτλο που το παρόν κείμενο αναφέρεται.

Ο κ. Αρης Βολιώτης, πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας και σημαντικό στέλεχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου, έκανε μία εκτενή και εμπεριστατωμένη αναφορά στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας από την πλευρά του, συνοπτικά και περιεκτικά περιέγραψε τις συνταγές που αναφέρονται στο βιβλίο του κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις διατροφικές συνήθειες των Πηλιορειτών και ολοκλήρωσε με τα σημερινά εδέσματα του Πηλίου που αποτελούν και σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Η ιδέα της διοργάνωσης και παρουσίασης του βιβλίου του κ. Λιάπη οφείλεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου, η οποία συνοδεύτηκε και με την έκθεση βιβλίου των εκδόσεων ΗΒΗ, που εξέδωσε το βιβλίο για το οποίο γίνεται λόγος.

Αξίζουν ειλικρινά και θερμά συγχαρητήρια τόσο στον κ. Λιάπη για την διαχρονική προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων, όσο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου Πηλίου που χάρις στις πολύπλευρες δραστηριότητες κρατά ζωντανές τις παραδοσιακές αξίες του τόπου του. Μακάρι όλα τα χωριά και οι οικισμοί της Ελλάδας να είχαν παρόμοιους Συλλόγους προς διαιώνιση και διατήρηση των παραδόσεων πάσης μορφής.

Θα ήταν μεγάλη και σοβαρή παράλειψη να μην παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να προμηθευτούν το εξαίσιο αυτό βιβλιαράκι, το οποίο, παρά το μικρό του μέγεθος, εμπεριέχει πάμπολλες πεντανόστιμες συνταγές, συμπεριλαμβανομένης της αστείρευτης πηγής χιούμορ του συγγραφέα.

Τέλος, με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως πέραν της προσφοράς του εκδότη κ. Χρήστου Αγιώτη και του συγγραφέα κ. Λιάπη, το βιβλίο είναι καρπός μιας συλλογικής προσπάθειας και συμβολής των γυναικών, τόσο του Μορφωτικού Συλλόγου, όσο και πολλών άλλων άξιων νοικοκυράδων του Αγίου Βλασίου, που πρόσφεραν τις συνταγές των διαφόρων εδεσμάτων που για πολλά χρόνια οι ίδιες χρησιμοποιούν και γεύονται.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό το Συνταγολόγιο του κ. Λιάπη αποτελεί και μία εναλλακτική και υγιή λύση στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες αλλά και τις επιρροές που δεχόμαστε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη διατροφή μας. Ας λάβουμε υπόψιν πως ένα σοβαρό ποσοστό Ελλήνων, κυρίως εφήβων, πάσχει από σοβαρά προβλήματα υπερσιτισμού ή παχυσαρκίας. Λίγη παραδοσιακή πηλιορείτικη διατροφή ενδεχομένως να μας ωφελούσε όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου