ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βόλος! Ο μοναδικός!

βόλος-ο-μοναδικός-357151

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

Διάβασα το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ: Βουτιά στην κρουαζιέρα του Βόλου… Η κρουαζιέρα … στον πάτο.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα των γεγονότων και της αστάθειας που επικρατεί στη γειτονική μας Τουρκία, οι ακτές (λιμάνια) της οποίας αποτελούσαν προσφιλείς προορισμούς του προγράμματος των κρουαζιέρων, μέρος του οποίου αποτελούσε και ο Βόλος.

Ένα ενδιάμεσο πέρασμα άλλων προορισμών, και αποδείχθηκε στην πράξη πως ήταν εξαρτημένος από αυτούς…

Συμπέρασμα: ο Βόλος πρέπει να αποδείξει και να αναδείξει τη δυνατότητα μοναδικής και αυτόνομης ύπαρξης.

Όταν πριν ένα χρόνο και κάτι, που έγινε η προσπάθεια υποστήριξης της υποψηφιότητας για «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης», συμμετείχα και εγώ στην ομάδα προώθησης του αιτήματος.

Είχα υποστηρίξει τότε πως ο Βόλος, αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματά του, πρέπει να αποτελέσει αυτούσιο και ανεξάρτητο πόλο έλξης.

Θα σας μεταφέρω αυτά που είχα γράψει και αποτελούσαν το πόνημα της συμμετοχής μου…

Σαν Παραμύθι…

Η πόλη μας μέσα από το μοναδικό περιβάλλον ύπαρξής της… πρέπει να αποδείξει ταυτόχρονα και την πολιτιστική της δυναμικότητα, αντλώντας ταυτόχρονα δύναμη από την πολιτισμική της κληρονομιά.

ΠΩΣ και ΠΟΥ…

Σαν Αρχιτέκτονας πρεσβεύω πως για την εξέλιξη πνευματική – επιστημονική μιας κοινωνίας, το περιβάλλον, συνεπικουρούμενο από την οικογένεια και την παιδεία, αποτελεί ίσως τον βασικότερο, παράγοντα προώθησης της οποιασδήποτε πολιτιστικής προσπάθειας δημιουργίας ή πολιτισμικής προβολής.

Πιο κάτω μεταφέρω τις σκέψεις μου για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει μέσα σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον, μια πολιτιστική κυψέλη, εστία παραγωγής αλλά και φύλαξης πολιτισμού.

Βόλος! Μια πόλη που εντυπωσιάζει! από όπου και όπως αν τον δεις! Μια πόλη ελκυστική σε κάθε σημείο της.

Μέντορας σύμμαχός του η Φύση που προκλητικά τον προίκισε με του κόσμου τις γεωφυσικές ομορφιές, προσδίδοντάς του ξεχωριστή μοναδικότητα και ταυτόχρονα απεριόριστη δυνατότητα ανάπτυξης.

Αλήθεια υπάρχει κάποιος, ποιος θα είναι αυτός, που αντικρύζοντάς τον από ψηλά ή από την θάλασσα, θα τον αγνοούσε και δεν θα τον θαύμαζε!

Σε κάποιο παραμύθι η τρελή φαντασία του παραμυθά βλέποντάς τον, θα μπορούσε να περιγράψει την θέα του από μακριά, σαν ένα μαγεμένο σωρό από πανέμορφα πολύχρωμα λιθάρια, αραδιασμένα συμμετρικά, στο πλάτωμα της γης, μεταξύ του βουνού και της θάλασσας.

Λιθάρια! που σαν μια μαγική δύναμη να τα ξεκόλλησε από το βουνό και αυτά κατρακυλώντας μαζεύτηκαν όλα μαζί κοντά στην ακτή, αφήνοντας πίσω τους κάποια απομεινάρια.

Λιθάρια! που στην συνέχεια όσο τα πλησιάζεις και πας κοντά τους παύουν να είναι φαντασία-παραμύθι, μεταμορφώνονται σε σπίτια δρόμους πόλη, όπως και εκείνα που έμειναν στο βουνό, αντίστοιχα σε πανέμορφα χωριά.

Το παραμύθι συνεχίζεται, προχωράς φτάνεις στο κέντρο της μαγικής αυτής πόλης, στην καρδιά της και ζεις κάτι πρωτόγνωρο… που δεν είναι άλλο από μια μοναδική οικιστική αρμονία!

Περιβάλλον θελκτικό, φιλόξενο.

Το στιγμιαίο μυστήριο του φανταστικού, γίνεται μια ευχάριστη άνετη απόλαυση του απλού υπαρκτού.

Της πραγματικότητας.

Βαδίζεις, κινείσαι στους δρόμους και αντιλαμβάνεσαι μια μοναδικά σχεδιασμένη ρυμοτομία που σε προϊδεάζει για την απόλυτη ελευθερία κίνησης και ξενοιασιάς.

Το βουνό από τη μια και η θάλασσα από την άλλη, καθορίζουν ανέμελα τον προορισμό σου.

Μπορείς να πας στο ίδιο σημείο, διαλέγοντας κάθε φορά διαφορετική διαδρομή, αλλάζοντας έτσι παραστάσεις, αλλά και αποστάσεις, κάνοντας τη ρουτίνα διασκέδαση.

Χωρίς αμφιβολία ζεις στην πόλη του ανέμελου προσανατολισμού, από όπου και αν πας, ξέρεις που θα καταλήξεις, δεν υπάρχει περίπτωση, φόβος να χαθείς, δεν αγχώνεσαι.

Το ρυμοτομικό πλάνο διαχρονικό κόσμημα της πόλης, θα μπορούσε να έχει αποτελέσει το πρότυπο της πίστας του γνωστού ηλεκτρονικού παιχνιδιού Pac man (το αναφέρω γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι η εικονική πίστα του για την καλύτερη εφαρμογή της δράσης, αυτή τη μορφή έχει).

Στο Βόλο όμως το οικιστικό πλάνο προσφέρεται χωρίς εμπόδια, κινδύνους, αποκλεισμούς (όπως στο παιχνίδι).

Υπέροχες, άνετες εναλλασσόμενες διαδρομές ανάμεσα σε πάρκα, πλατείες, αγορές, διάφορους προορισμούς.

Μια διαδρομή αναζωογονητική θετικός παράγοντας προόδου και άνετων συνθηκών διαβίωσης.

Ο παραμυθάς όμως όπως το συνηθίζει, τελειώνοντας θα έλεγε πως όλα μπορούν να συμβούν!

Το πραγματικό παραμύθι μπορεί να έχει διάρκεια…

Είχα την τύχη να ζήσω σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, σε όλες παρατήρησα την ύπαρξη πολλών ζωντανών εστιών-κυττάρων πολιτιστικής δράσης.

Αποτέλεσμα εντυπωσιακό στις πόλεις αυτές, η ζωή να επικοινωνεί από άκρο σε άκρο, διαμέσου πλατειών, κτιρίων θεάτρων, μουσείων, εμπορικών κέντρων, χώρων εστίασης.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Βόλου βρίσκονται διάσπαρτα διάφορα παλιά κτίρια που κατ’ εποχές διετέλεσαν βιομηχανικές-αποθηκευτικές εγκαταστάσεις-δημόσια κτίρια…

Σε όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν νέες πολιτιστικές δράσεις, επίσης να γίνεται αναφορά στο πολιτισμικό παρελθόν της περιοχής.

Ακόμη στην περιοχή υπάρχουν δύο αρχαία θέατρα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Επίσης φροντίδα πολιτιστικής αξιοποίησης, θα πρέπει να δοθεί στο φαινόμενο των ημερών, τους μετανάστες.

Σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους από τους τόσους που υπάρχουν στην πόλη, να δημιουργηθούν κέντρα, κοινωνικές οάσεις, κάτι σαν κοινότητες για κάθε εθνικότητα.

Οι οάσεις αυτές θα είναι κέντρα υποδοχής, πληροφοριών, ασφαλούς καταγραφής προσωπικών στοιχείων, φιλοξενίας, προσωρινής στέγασης, εκμάθησης γλώσσας, εύρεσης εργασίας, παροχής πρώτων βοηθειών.

Ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν κέντρα ανταλλαγής πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων.

Στις κοινωνικές αυτές οάσεις θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων -ανταλλαγές και εμπορικές συναλλαγές.

Επίσης θα αποτελούν το παράθυρο στον τόπο τους για να γίνονται γνωστές οι συνθήκες διαβίωσης εκεί.

Τα κέντρα αυτά ίσως φέρουν τους ανθρώπους από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη πιο κοντά με τους Έλληνες.

Επίλογος

Έχω την άποψη ότι για άλλη μια φορά στην πάροδο του χρόνου το DNA της περιοχής θα δράσει αποτελεσματικά, θα επιβεβαιωθεί η Ιστορία αλλά και εκείνη η παραμυθένια και συμβολική Μυθολογία.

Γιατί κάτι θα φταίει θετικά:

-Που εδώ παραθέριζαν οι Θεοί του Ολύμπου…

-Που εδώ δίδαξε ο Χείρων ο Κένταυρος…

-Που εδώ στήθηκαν προϊστορικοί οικισμοί (Σέσκλο – Διμήνι)

-Που εδώ ενώθηκαν για πρώτη φορά οι Έλληνες για να ξεκινήσουν την Αργοναυτική Εκστρατεία.

-Που εδώ γεννήθηκε ο Ρήγας Φεραίος

-Που εδώ ένοιωσε τα πρώτα αισθητικά ερεθίσματα ο Ντε Κίρικο.

-Που εδώ συστάθηκε το 1ο Εργατικό Κέντρο Ελλάδας.

-Που εδώ λειτούργησε για πρώτη φορά Παρθεναγωγείο.

-Που από εδώ ξεπήδησαν επιστήμονες (Τριχόπουλος), καλλιτέχνες (Παπαθανασίου,Ντεσπλά).

-Που η περιοχή είναι από τους πιο προσφιλείς προορισμούς Διακοπών.

Τελειώνοντας θα μεταφέρω αυτά που έγραψε ο Λουντέμης για τον Βόλο…

«Όποιος δεν είδε τον Βόλο, να πάει να τον δει, κι αν τον είδε να πάει να τον ξαναδεί.

Γιατί αυτή η πολιτεία είναι μια από τις μεγάλες απλοχεριές της ζωής, που αν έρθεις στον κόσμο και ξεχάσεις να τις χαρείς είναι σαν να ξέχασες γιατί ήρθες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου