ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή των Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμ. Συνόδου

κυριακή-των-αγίων-πατέρων-δ΄-οικουμ-συ-392603

Του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το ευαγγέλιο της Θ. Λειτουργίας σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, είναι ένα μικρό απόσπασμα της επί του Όρους ομιλίας του Κυρίου μας. Η σπουδαιότητά της είναι πολύ μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει τα κυριότερα σημεία του ηθικού Νόμου του, τους πιο βασικούς, δηλαδή, κανόνες της ηθικής συμπεριφοράς του χριστιανού.

Στην περικοπή διαβάζουμε μεταξύ των άλλων ότι προτρέπει ο Ιησούς Χριστός τους μαθητές του να λάμπουν μπροστά στους συνανθρώπους τους με τα καλά τους έργα, ώστε οι άλλοι βλέποντάς τα να δοξάζουν τον ουράνιο Πατέρα τους. Μεγάλη και δύσκολη η αξίωση του Κυρίου. Και όμως, το μαρτυρεί η ιστορία, η θεία αυτή προτροπή βρήκε απόλυτη αποδοχή από τους πιστούς μαθητές του.

Πραγματικά έλαμψαν στον κόσμο με το φως της αρετής τους και με τα καλά τους έργα. Πέτυχαν με την αποστολή τους να κηρύξουν το Ευαγγέλιο παντού και να ιδρύσουν Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό εκτός από τη θεία Χάρη, που τους ενίσχυε διαρκώς, το κατόρθωσαν και με την υποδειγματική ζωή τους. Δεν προσείλκυαν τους λαούς μόνο με το κήρυγμά τους, αλλά και με τη ζωή τους, τα καλά και θεάρεστα έργα τους.

Και οι επόμενες όμως γενεές των χριστιανών ακολούθησαν πιστά αυτή την εντολή του Κυρίου. Προσπάθησαν όχι από κενοδοξία, ούτε από λόγους επιδείξεως, να λάμψουν στον κόσμο με την ενάρετη πολιτεία τους. Δεν εντυπωσίαζαν τόσο με τη ρητορεία τους ή τη σοφία τους, όσο με την έμπρακτη αγάπη. Πόσες φορές οι ειδωλολάτρες γύρω τους δεν τους θαύμασαν και δεν δόξασαν έτσι το Θεό βλέποντας τους, για παράδειγμα, σε καιρό επιδημιών να φροντίζουν με άπειρη αγάπη και στοργή τους αρρώστους και μη χριστιανούς, τους οποίους είχαν εγκαταλείψει οι ίδιοι οι συγγενείς τους. Και πόσοι δήμιοι παρατηρώντας έκπληκτοι την ανεξικακία των μαρτύρων δεν τους ακολουθούσαν στο μαρτύριο… Με τον τρόπο αυτό της ζωής τους είχαν γίνει οι πρώτοι χριστιανοί για τον κόσμο ό,τι η ψυχή για το σώμα.

Αυτή η εντολή του Κυρίου απευθύνεται και σε μας, αγαπητοί. Να δοξάσουμε το Θεό μας με τα καλά έργα μας. Και τούτο δεν είναι ακατόρθωτο έργο. Μπορεί να επιτευχθεί αν μέσα στη ψυχή μας υπάρχει η φλόγα της αγάπης για το Θεό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου