ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αποτελέσματα, συναισθήματα και Μηχανογραφικό Δελτίο

αποτελέσματα-συναισθήματα-και-μηχαν-409432

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου

Ανέκαθεν η ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων αποτελούσε ένα «κοκτέιλ» για τους μαθητές, για άλλους γλυκό και για άλλους πικρό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σηματοδοτεί το «οριστικό» κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και εισάγει τον μαθητή σε μια μεταβατική περίοδο όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου με απώτερο στόχο την εισαγωγή στη σχολή προτίμησής του και την ηθική επιβράβευση των κόπων του.

Αποτελεί κοινό τόπο η άποψη ότι το Μηχανογραφικό Δελτίο δεν είναι ένα δελτίο προβλέψεων. Αντιθέτως, είναι ένα δελτίο καταγραφής προτιμήσεων. Ο υποψήφιος, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει ένα και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωσή του: Να επιλέξει το σύνολο των σχολών που τον ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρεί καμία και κατατάσσοντάς τες ιεραρχικά βάσει προτίμησης, όπως θα τις επέλεγε εάν είχε τη δυνατότητα να εισαχθεί σε όλες εξ αυτών. Για το λόγο αυτό μέσα από την -πάντα φιλόξενη- στήλη του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» θα παραθέσουμε σήμερα μερικές χρήσιμες συμβουλές ως προς τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Γενικές πληροφορίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Ο υποψήφιος επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και εισέρχεται στο σύστημα με το μοναδικό κωδικό του. Πολύ σημαντικό είναι ότι κατά τη διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής προσωρινού Μηχανογραφικού Δελτίου. Το προσωρινό Μηχανογραφικό Δελτίο ο υποψήφιος μπορεί να το τροποποιεί όσες φορές αυτός επιθυμεί. Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου του.

Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει». Ο υποψήφιος όταν ξαναμπεί στο σύστημα μπορεί να βλέπει την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού του δελτίου χωρίς όμως να μπορεί να κάνει καμία αλλαγή.

Προθεσμία υποβολής

Ήδη από την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ως την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.

Οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, οι μαθητές μπορούν να προβούν στην τελική οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού, ως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο κωδικός του υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και ένας κωδικός – ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας – για τον οποίο θα πρέπει ο υποψήφιος να μεταβεί στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσει. Οι υποψήφιοι ΓΕΛ που εξετάστηκαν φέτος, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Λάθος στο μηχανογραφικό και οριστικοποίηση

Με τις διατάξεις της Φ.253/21812/Β6/2013 Υ.Α.(ΦΕΚ 358 Β ́/2013), ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας – ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ οριστικοποιημένο). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το οριστικοποιήσει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου