ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: 43 χρόνια μ.Κ. (μετά Κατοχή). Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται!

κυπροσ-43-χρόνια-μ-κ-μετά-κατοχή-στους-μ-432791

Του Αδάμου Α. Μουζουρή, Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Αγαπημένε Αναγνώστη, η χορηγία, μια από τις λειτουργίες της αρχαίας Αθήνας και με διαχρονική αξία, όπως και η ευεργεσία, ηθική και οικονομική, είναι συστατικά στοιχεία του Πολιτισμού! Η αναγνώριση και η εκτίμηση της προσφοράς των χορηγών και τον ευεργετών -και ειδικά σε εποχή γενικευμένης εκπτώσεως των ηθικών αξιών- η προβολή της προσφοράς τους συντελεί στην αφύπνιση των ηθικών αξιών και προτρέπει σε μίμηση αναλόγων πράξεων!

Για τούτο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας της «ΕΥΡΗΚΑ» ΕΛΛΑΣ Α.Ε., νιώθω την ανάγκη να εκφράσω προς τον πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Ξ. Σαρρή, την αγάπη και την εκτίμηση μου και ως πρόεδρος για σχεδόν 28 χρόνια του Συλλόγου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας αλλά και ιδιαίτερα ως άτομο. Στο πρόσωπό του, όμως, οφείλω να μνημονεύσω και τον μακαριστό διευθυντή της Εταιρείας και μέντορά μου Σώτο Σωτηρίου. Τους ένιωθα πάντα κοντά μου τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Με τη χορηγία αλλά και τη συνεργασία του Σ. Σωτηρίου πραγματοποιήσαμε δράσεις και εκδηλώσεις για τις οποίες σεμνυνόμαστε! Αναφέρω σταχυολογώντας ενδεικτικά δράσεις και εκδηλώσεις που είχαμε και τη δική του οικονομική στήριξη και τις οποίες κοσμούσε με τη σεμνή παρουσία του ο Σ. Σωτηρίου. Το κάνω γιατί πιστεύω ότι ο απολογισμός και η κατάθεσή του καθενός, η αξία του δηλαδή, είναι το άθροισμα της αξίας αυτών για τα οποία κοπίασε, μόχθησε, πάλεψε …

Δραστηριότητες επετειακές: 1 Απριλίου 1955, Απελευθερωτικός Αγώνας εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών. 1 Οκτωβρίου 1960, Ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 20 Ιουλίου 1974, τουρκική εισβολή. 15 Νοεμβρίου 1983, Ανακήρυξη του ψευδοκράτους. 28η Οκτωβρίου 1940 και 25η Μαρτίου 1821, συμμετοχή στην παρέλαση. 13 Νοεμβρίου Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού.

Επισκέψεις και ομιλίες από: Πρέσβεις της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπουργούς της Ελλάδας. Προέδρους της Βουλής (Κύπρου και Ελλάδας). μητροπολίτες, συγγραφείς και ποιητές, επιστήμονες, προσωπικότητες, ευρωβουλευτές… Στα πλαίσια των επαφών που είχαν με τους φορείς της πόλης επισκέπτονταν και τη διεύθυνση του εργοστασίου της «ΕΥΡΗΚΑ». Ενημερώνονταν και στην συνέχεια είχαν ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Εκδηλώσεις με χορευτικά και μουσικά σχήματα από Κύπρο και Ελλάδα. Παρουσιάσεις βιβλίων: Λογοτεχνικών ιστορικών επιστημονικών… Αφιερώματα σε ποιητές και προσωπικότητες.

Κοπή Βασιλόπιττας – Χοροεσπερίδα. Εκδρομές των μελών και φίλων του συλλόγου μας στους Δελφούς, Μεσολόγγι, Βεργίνα, Μονή Αγάθωνος, Καρπενήσι, Κοζάνη…

Αδελφοποιήσεις δήμων: Οι δήμοι Σκοπέλου και Μηλεών είναι αδελφοποιημένοι με τους κατεχόμενους από τον Αττίλα, Δήμους Κερύνειας και Λαπήθου. Ο Δήμος Μουρεσίου είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Αραδίππου.

Επισκέψεις αντιπροσωπειών συλλόγων, σχολείων, δήμων, .. στη «Στέγη Μελών και Φίλων της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας» και ενημέρωση από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και του νομού Μαγνησίας (Μητροπολίτης, νομάρχης/αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, βουλευτές…). Με συλλόγους και ιδιαίτερα με τους Συλλόγους, «Κρητών» «Ηπειρωτών», «Μακε-δόνων», «Θρακών», «Εγγλεζονησιωτών», «Αν. Ρωμυλίας», «Καρδιτσιωτών», «Αργιθεατών»…και με τη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία παραχωρήσαμε και την «ΣΤΕΓΗ» για τις εκδηλώσεις της.

Αναφέρω επίσης τα Εγκαίνια της «Στέγης Μελών και Φίλων της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας», (6 Απριλίου 2001). Τα εγκαίνια τέλεσε ο Ουράνιος Ιωαννίδης, υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ημέρα των εγκαινίων αναρτήθηκε στη «Στέγη» η φωτογραφία του μακαριστού ιδρυτού της Εταιρείας Ξάνθου Σαρρή, ως ελάχιστο δείγμα οφειλής και αγάπης για τη μεγάλη προσφορά του προς τον σύλλογό μας και ιδιαίτερα στην αγορά της Στέγης.

Ένα «ΣΠΙΤΙ της ΚΥΠΡΟΥ» μαρτυρία αναφοράς της «ΡΙΖΑΣ» μας και της κατεχόμενης ιδιαίτερης Πατρίδας μας, της Κύπρου μας. Ένα «ΣΠΙΤΙ της Κύπρου» που εκτός από τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων του συλλόγου μας, την επαφή με την παράδοσή μας, (ήθη και έθιμα, χορό, τραγούδι), την οργάνωση εκδηλώσεων με εθνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, με κύριο σημείο αναφοράς την κατεχόμενη ιδιαίτερη Πατρίδα μας, την ΚΥΠΡΟ, μας βοηθά για μια ακόμη πιο ουσιαστική και μαζική παρέμβαση στα δρώμενα της πόλης μας, που μας δέχτηκε και μας αγκαλιάζει και οφείλουμε να την υπηρετούμε, παρεμβαίνοντας και δημιουργώντας.

Ο πρόεδρος Νίκος Ξ. Σαρρής είναι μέρος της ιστορίας του συλλόγου μας, όπως και οι αγιοχώματοι, Ξάνθος Σαρρής και ο Σώτος Σωτηρίου.

Πολλές ευχαριστίες στον πρόεδρο Ν. Ξ. Σαρρή, για την ηθική και οικονομική στήριξη και για το ευλογημένο συναπάντημα σε τούτο το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι που συνεχίζεται! Επίσης και από καρδιάς ευχαριστίες προσωπικές μου, όπως και του συλλόγου μας (διοικητικού συμβουλίου, μελών και φίλων) στην κυρία Ειρήνη Δ. Σωτηροπούλου, και σε όλο το προσωπικό (διαχρονικά) για την ευγένεια και την αγάπη που μας αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου