ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Συμβουλές για τις πανελλαδικές εξετάσεις

συμβουλές-για-τις-πανελλαδικές-εξετά-449708

Της Δωροθέας Πέρπερα,

Φιλόλογου – κριτικού λογοτεχνίας,

Διαχειρίστριας δικτύου «Μαμάδες Νομού Μαγνησίας»

Εξετάσεις προαγωγικές και απολυτήριες Γυμνασίου και Λυκείου, εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες, πανελλαδικές εξετάσεις… Απασχολούν κάθε ελληνικό σπίτι, καθώς όλοι λίγο πολύ έχουμε είτε το παιδί μας, είτε το ανιψάκι μας, είτε ένα γειτονόπουλο, πιθανόν το εγγόνι μας κλπ που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται με εξετάσεις. Ένα θέμα το οποίο είναι στην επικαιρότητα, ειδικά στο τέλος κάθε σχολικού έτους, όταν οι μαθητές συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή και έχει αναδειχθεί σε πόλο προβληματισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού τα τελευταία χρόνια αποτελεί συνάρτηση της εκάστοτε ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής. Σίγουρα το θέμα της σχολικής αξιολόγησης πρέπει να τεθεί σε μια ρεαλιστική βάση και να διορθωθούν τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις του. Εδώ θα περιοριστώ ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων σε αυτές τις εξετάσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Ένας θεσμός που «ενώνει» τον ελληνισμό και αποτελεί την «ύψιστη» στιγμή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως μας πληροφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς οι μαθητές ολοκληρώνουν τη σχολική τους πορεία και γεμάτοι όνειρα προσβλέπουν στη δίοδό τους προς την πανεπιστημιακή μόρφωση, προς τη «φοιτητική ζωή». Σπουδές που υπερεκτιμώνται βέβαια σε βαθμό που το βάρος αυτό στην πλάτη ενός έφηβου ακόμη υποψήφιου να δημιουργεί μια δικαιολογημένη ανησυχία και ένα άγχος που προκαλεί ο φόβος του μαθητή για μια ενδεχόμενη αποτυχία του στις εξετάσεις.

Αντλώντας υλικό από την επαγγελματική μου εμπειρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προτείνω ακολούθως κάποιες συμβουλές για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα η μελέτη του υποψήφιου.

Αγαπητέ υποψήφιε το τελευταίο δωδεκάωρο πριν την τελική εξέταση μην προσπαθείς να μάθεις καινούργια πράγματα. Το διάβασμα τώρα πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη σε τμήματα της ύλης που θα σε ωφελούσε να ξαναδείς. Ο τελευταίος χρόνος πριν τις εξετάσεις, όμως, δεν θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά το διάβασμα. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι αρκετά, να αποφεύγεις τα ξενύχτια, για να έχεις τη μέγιστη πνευματική διαύγεια. Προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα του διαβάσματος η ήπια άθληση (προσοχή σε ατυχήματα), ένα χαλαρωτικό βιβλίο ή κόμικ, η συζήτηση για κάτι ευχάριστο, όπως π.χ. για τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μαγικές ενασχολήσεις που σε βοηθούν να αλλάζεις παραστάσεις. Τις ώρες πίεσης μπορείς να χαλαρώσεις με ζεστό μπάνιο, χαμομήλι, απαλή μουσική. Φάε αυτά που συνήθως τρως προσέχοντας το βραδινό σου να είναι ελαφρύ για να έχεις ευχάριστο ύπνο και προσοχή στους καφέδες, αφού βλάπτουν την ηρεμία και την πνευματική απόδοση. Δεν ασχολείσαι με το τι λένε ή γράφουν οι συνυποψήφιοι. Βασικό κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα είναι η θετική σκέψη. Πες στον εαυτό σου «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ» και αν αγχωθείς και λίγο φαντάσου μια όμορφη εικόνα. Ψηλά το κεφάλι σου αφού στο μηχανογραφικό υπάρχουν καλές επιλογές για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια και επιτέλους οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσεις τις σπουδές σου, σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη.

Oι γονείς πρέπει να λειτουργήσουμε ψύχραιμα, με κατανόηση και αποδοχή, χωρίς υπερβολές, χωρίς υπερπροστασία. Στόχος στη διαδικασία ανατροφής του παιδιού μας είναι η υγεία και η ευτυχία του. Επειδή επηρεάζουμε την ψυχική κατάσταση και την απόδοσή του αναλαμβάνουμε στάση υποστηρικτική, δείχνουμε πως είμαστε διαθέσιμοι να το ακούσουμε, αποφεύγουμε επικρίσεις, κηρύγματα και τις συγκρίσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Χωρίς κολακείες και νταντέματα στεκόμαστε πλάι στο παιδί μας, που μόνο εμείς γνωρίζουμε τόσο καλά, ελαφραίνουμε την κατάσταση μέσα στο σπίτι και χαμογελάμε, κι έτσι το ενθαρρύνουμε στον αγώνα του. Αν ο νέος λάβει την κατάλληλη ενδυνάμωση, η ζωή θα του δείξει τον δρόμο να πετάξει με τα δικά του φτερά και να επιτύχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου