ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Του καιρού μας μια φοβερή πληγή

του-καιρού-μας-μια-φοβερή-πληγή-456002

Γράφει ο Κων. Απ. Σουλιώτης, επ. λυκειάρχης

Από χρόνια τώρα γίνεται πολύ θόρυβος παγκοσμίως για μια φοβερή πληγή, την πληγή του αλκοολισμού και των ναρκωτικών ουσιών. Η «νόσος» αυτή κυριαρχεί και επεκτείνεται μέρα με τη μέρα σε όλα τα κράτη της υφηλίου. Σε μερικά από τα κράτη λαμβάνονται μέτρα πρόληψης της πληγής, σε άλλα όμως, όπως στη χώρα μας, λίγο το ενδιαφέρον καταστολής και περιορισμού αυτής της μεγάλης πληγής και της καταστροφικής νόσου.

Όλοι μας, σε καθημερινή βάση, βλέπουμε και ακούμε στα ΜΜΕ να γίνεται λόγος πολύς για τα πολιτικά και τα παραπολιτικά από πολιτικούς όλων των παρατάξεων, από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, ενώ για τη φοβερή πληγή του αλκοολισμού και των ναρκωτικών ουσιών και για τα μέτρα και τους τρόπους που πρέπει να ληφθούν και να πραγματοποιηθούν για την καταπολέμησή της κανείς δεν ακούγεται.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να μας απασχολήσει όλους, γιατί η διάδοση της πληγής αυτής καθημερινά αυξάνεται επικινδύνως και μαστίζει και τους μεγάλους κατά την ηλικία, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και τους νέους, με γνωστά τα αποτελέσματα σε όλους μας: Κατάπτωση του ηθικού, υποβάθμιση της σκέψης και της διάνοιας, σωματικός μαρασμός και ψυχικός κλονισμός, ασυδοσία στις σκέψεις και τις πράξεις, εξευτελισμός και άρνηση των αρχών και των αξιών, υποβάθμιση της υπόστασης ως ανθρώπου και πολλά άλλα.

Επειδή λοιπόν, τόσα και τέτοιας κατάντιας είναι τα αποτελέσματα του αλκοολισμού και των ναρκωτικών ουσιών, καιρός είναι όπως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σε απόλυτη συνεργασία με την οικογένεια, το σχολείο και την εκκλησία να αναλάβουν συνεχή και συστηματικό αγώνα πρόληψης του κακού και όχι περιστολής. Αυτό έλεγαν και δίδασκαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας :«Προνοείν δει τον άνδρα τον σοφόν και ου μετανοείν».

Πρέπει όλοι, και ο καθένας μας, να καταλάβουμε ότι το βασικότερο όλων των μέτρων είναι η καλή λειτουργία της οικογενείας . Από την οικογένεια αρχίζουν και εξαρτούνται τα πάντα. Από την κοιλιά της μητέρας και κατά τα πέντε πρώτα παιδικά χρόνια χαράσσεται ο καλός ή ο κακός χαρακτήρας του ανθρώπου κατά 80% και στη συνέχεια συμπληρώνεται

από την καλή λειτουργία της εκπαίδευσης και κυρίως του Δημοτικού Σχολείου. Όταν λειτουργεί καλά η οικογένεια και τα παιδιά βιώνουν την καλή συμπεριφορά μεταξύ των γονέων τους και όταν ο δάσκαλος με την καλή του συμπεριφορά και την συνειδητοποιημένη εργασία του καλλιεργεί την αγωγή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος παραβατικότητας και της εμφύτευσης της κακής αγωγής. Πώς είναι δυνατόν το παιδί να αποκτήσει καλή αγωγή και καλούς τρόπους ζωής και συμπεριφοράς και πώς μπορεί να υπακούει στις υποδείξεις των γονέων του όταν οι σχέσεις μεταξύ των γονέων δεν είναι καλές και αγαπητικές; Πως είναι δυνατόν το παιδί να αποκτήσει πρέπουσα αγωγή και κοινωνικότητα όταν οι πολιτικοί ηγέτες και οι άλλοι παράγοντες της κοινωνίας ( δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς και πολλοί άλλοι) δεν ενδιαφέρονται και δεν λειτουργούν όπως είναι αναγκαίο; Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά και οι νέοι να αντιληφθούν τον επερχόμενο κίνδυνο και να μη πέσουν στα ναρκωτικά ή να σταματήσουν τη χρήση τους και γενικότερα τους κακούς τρόπους συμπεριφοράς όταν θα ξεκινήσουν τη ζωή τους αρνητικά. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να γίνουν παράσιτα της οικογένειας, της πατρίδας, της Εκκλησίας και γενικότερα της κοινωνίας.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά οφείλουμε ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι να εργάζεται συνειδητά αγωνιζόμενος για την εμφύτευση στις καρδιές των παιδιών, και των νέων γενικότερα, των αρχών και των αξιών που θα τους βοηθήσουν να προφυλαχθούν και να αποφύγουν τα δεινά, τα οποία επιφυλάσσει η κακή αγωγή και τα αρνητικά παραδείγματα για να μη κλαίμε πικρά επί των ερειπίων όταν θα είναι πλέον πολύ αργά.

Ας κλείσουμε, όμως, τα γραφόμενα και ας ακούσουμε την απάντηση του μεγάλου αρχαίου Έλληνα Πυθαγόρα στην ερώτηση: «Πως ουκ αν τις μεθύσκοιτο;». Είπε: «Ει ορώη τους μεθύοντας οία ποιούσιν». Δηλαδή, «Πώς δε θα μπορούσε κάποιος να μεθύσει;». Είπε: «Εάν έβλεπε αυτούς που μεθούν τι κάνουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου