ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ούτος εστίν αληθώς ο Σωτήρ του κόσμου, ο Χριστός»

ούτος-εστίν-αληθώς-ο-σωτήρ-του-κόσμου-464461

Του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Κατά την παρούσα Κυριακή, η Αγία µας Εκκλησία όρισε να αναγιγνώσκεται

κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η πασίγνωστη ευαγγελική περικοπή, όπου ο Κύριος πραγματοποιεί τον περίφημο διάλογό Του µε τη Σαμαρείτισσα.

Στην πόλη της Σαμάρειας την «λεγομένην Συχάρ», ο Ιησούς διψασμένος και

κουρασμένος από την οδοιπορία Του, εκάθισε κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ. Σε κάποια στιγμή, µία γυναίκα από την Σαμάρεια, έρχεται στο σημείο εκείνο για να αντλήσει νερό. Τότε, ο Κύριος της ζητά να πιει λίγο από το αντλούμενο νερό. Όμως,

εκείνη διστακτική -λόγω της εθνικότητος του Κυρίου- αρνείται να Του προσφέρει. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα ο θεολογικότατος και από κάθε άποψη ποιμαντικός διάλογος του Κυρίου µας, όπου αποκαλύπτεται η ιδιότητα του Ιησού.

Ο Κύριος λέγει στη Σαμαρείτισσα ότι έχει το «ύδωρ το ζων» και όποιος πιει από αυτό δεν θα διψάσει ποτέ. Το νερό αυτό, κατά τον άγιο και ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο θα λάβουν οι άνθρωποι κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Το Πανάγιο Πνεύμα ενώνει τον απλό και χοϊκό άνθρωπο µε τον υπερένδοξο και αιώνιο Θεό, ενώνει την ζωή του Χριστού µε αυτή του κάθε πιστού ανθρώπου.

Η Σαµαρείτισσα, χωρίς να το περιμένει, άκουσε έξαφνα από το στόμα του Κυρίου όλα τα κρύφια της ζωής της. Προηγουμένως, προσπάθησε να αποκρύψει από τον Κύριο την ταραχώδη προσωπική της ζωή. Μάταια, όμως! Ο Κύριος, ως παντογνώστης γνωρίζει πολύ καλά τα άδηλα και τα κρύφια της κάθε ανθρώπινης ψυχής. Σε όλους μας υπήρξαν αρκετές στιγμές στην πρόσκαιρη τούτη ζωή µας να υποκρινόμαστε στους ανθρώπους και να αποκρύπτουμε πολλά. Όμως, τον Κύριο, ουδέποτε μπορούμε να Τον γελάσουμε. Πως είναι δυνατόν να κρυφτούμε από το «άγρυπνο» µάτι του Θεού; Πως διανοούμαστε να υποκριθούμε ενώπιον του Κυρίου µας, ο Οποίος – αν και µας έχει πλάσει ελευθέρους – γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις µας;

Παράλληλα, ο Κύριος αποκαλύπτει και τον τρόπο της αληθινής λατρείας του Τριαδικού Θεού. Αν αγαπούμε ειλικρινά τον Θεό, αν Τον ποθούμε µε όλη την δύναμη της καρδιάς και του νου µας, οφείλουμε να βρισκόμαστε συνεχώς κοντά Του και µε τα έργα και με τα λόγια µας. Παράλληλα, έχουμε χρέος να μετέχουμε στη ζωή της Μητέρας µας Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Μυστηριακή της ζωή, όπου δια των ιερών Μυστηρίων, μετέχουμε των δωρεών και της χάριτος του Παρακλήτου, του Παναγίου Πνεύματος.

Από την άλλη μεριά, η Σαµαρείτισσα είχε ειλικρίνεια στην καρδιά της. Ειλικρίνεια που εκπήγαζε από τον πόθο της να γευθεί το «ζωντανό νερό» που της προσέφερε πλουσιοπάροχα και δίχως ανταλλάγματα ο Κύριος. Αναγνώρισε τα αμαρτήματά της, ένιωσε στην ψυχή και την καρδιά της ότι έσφαλε. Υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Ο Μεσσίας που έστεκε ενώπιον της. Για τον λόγο αυτό, ο Κύριος της λέγει: «Ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι». Εγώ είμαι ο Μεσσίας. Είμαι αυτός που γυρεύεις, που γυρεύει η ψυχή σου να αναπαυθεί. Και η Σαµαρείτισσσα, δίχως δισταγμό επίστεψε τα λόγια του Μεσσία και εδέχθη της μεγαλύτερης τιμής που μπορούσε ποτέ να της προσφερθεί στη σύντομη διαδρομή της επάνω στην γη. Να καταστεί κήρυκας της Βασιλείας των Ουρανών. Και η προσπάθειά της, είχε θαυμάσια αποτελέσματα. Πολλοί συμπατριώτες της πίστευσαν τα λόγια της και κήρυξαν ότι «ούτος εστίν αληθώς ο Σωτήρ του κόσμου, ο Χριστός».

Είθε όλοι µας, καθώς διαβαίνουμε την χαρμόσυνο περίοδο του Πεντηκοσταρίου, να γίνουμε μιμητές της ταπεινής Σαµαρείτισσας. Να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής µας και να ομολογήσουμε τον Χριστό ως Μεσσία και Λυτρωτή µας. Και η ομολογία µας αυτή θα έχει πολλαπλάσια αξία, εάν µε τα χριστιανικά µας έργα προσελκύσουμε ή εδραιώσουμε στην ορθόδοξη πίστη και άλλους αδελφούς µας. Να γίνουμε, δηλαδή, τρόπον τινά ιεραπόστολοι, όπως η Σαµαρείτισσα. Με τις σκέψεις αυτές, ας ομολογήσουμε και εμείς – ως οι Σαμαρείτες του σημερινού ι. Ευαγγελίου – «πραγματικά ο Χριστός είναι ο σωτήρας του κόσμου», διότι εμείς οι ίδιοι το ξέρουμε και το γνωρίζουμε από τις Θείες Ευεργεσίες που επιτέλεσε δια την δική µας σωτηρία. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου