ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει

η-κοινωνία-προετοιμάζει-το-έγκλημα-ο-ε-464519

Του Γιάννη Σακκόπουλου,

γραμματέα της N.E. ΠΑΣΟΚ, μέλους της Γραμματείας του Τομέα,

Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων

Η πλειοψηφία των πολιτών που αγαπούν ή ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στη περιοχή μας, ένιωσαν ικανοποίηση στο άκουσμα της είδησης της τέλεσης του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στον Βόλο και είναι λογικό καθώς, το Πανθεσσαλικό είναι το στολίδι της πόλης και είναι επιθυμία όλων των ποδοσφαιρόφιλων, το Στάδιο να χρησιμοποιείται και από ομάδες ποδοσφαίρου, αρκεί να τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η δημοτική αρχή Βόλου πίεζε μέχρι την τελευταία στιγμή με ανακοινώσεις να διεξαχθεί ο τελικός, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Ήταν τελικά, το στάδιο έτοιμο για την τέλεση ενός τέτοιου αγώνα;

Μία απλή επίσκεψη στο Πανθεσσαλικό αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς ότι, οι παρεμβάσεις που έγιναν, ήταν πρόχειρες και ασταθείς και έγιναν με ηλεκτροσυγκολλήσεις, ηλεκτρόδια και σίτες πάχους δύο χιλιοστών και λανθασμένα δόθηκε η άδεια να διεξαχθεί το παιχνίδι την ορισμένη ημερομηνία.

Κάποια στιγμή πρέπει να μαθευτεί γιατί οι υπεύθυνοι της Ε.Π.Ο, ο υφυπ. Αθλητισμού κος Βασιλειάδης, η αστυνομία, οι εκπρόσωποι των ομάδων Α.Ε.Κ και Π.Α.Ο.Κ αντιμετώπισαν με ελαφρότητα όλες αυτές τις κακοτεχνίες, ενώ είχαν πληροφορίες από το διαδίκτυο ότι επίκεινται μεγάλα επεισόδια στον Βόλο.

Πρέπει, επίσης, να γίνει γνωστό ποιός ή ποιοί ήθελαν να γίνει το παιχνίδι, όχι το Σάββατο, γιατί το Σάββατο αναγκαστικά έπρεπε να γίνει, αλλά τα ξημερώματα της Πέμπτης προς το πρωί της Παρασκευής, για να ξέρουμε και με ποιούς έχουμε να κάνουμε.

Και αν εκάμθη ο Υφυπουργός, όπως διατείνονται κάποιοι, ποιός ή ποιοί, μπορούν να κάμψουν έναν Υφυπουργό;

Το επιχείρημα ότι δόθηκε η άδεια λειτουργίας στο Πανθεσσαλικό, τυπικά ισχύει, αλλά στερείται ουσίας. Ένα έργο που κόστισε στον Ελληνικό λαό 54 εκ. ευρώ δεν περίμενε τόσα χρόνια μία εργολαβία 200 χιλ. ευρώ, κάμποσες κάμερες και μερικές υπαίθριες και μεταφερόμενες χημικές τουαλέτες. Πάραυτα, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, να ασκηθούν πιέσεις από όλους στην ΕΠΟ και στην Πολιτεία, για να γίνουν ουσιαστικές, μόνιμες και καλαίσθητες παρεμβάσεις στο Πανθεσσαλικό, ώστε να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και να το χαιρόμαστε όλοι μας.

Ο τελικός, θα μπορούσε να είχε συνοδευτεί από θύματα. Δεν γίνεται αποδεκτή η άποψη ότι, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Θύματα δεν θρηνήσαμε γιατί οι ίδιοι οι χούλιγκανς δεν θέλανε να έχουμε θύματα. Κάλλιστα, θα μπορούσαν να είχαν πετάξει κάποιον από την διάσημη πλέον πεζογέφυρα, ίσως να είχαν πετάξει την διμοιρία των Ματ, που φωνάζουν όλοι γιατί δεν ήταν εκεί, λες και μερικοί ένστολοι, απομονωμένοι, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι σε τέτοιας έκτασης και αγριότητας επεισόδια.

Διαφαίνεται επίσης, μία νέα γενιά χουλιγκανισμού, η οποία τροφοδοτείται από μία έξαρση όλων των μορφών βίας, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στον τελικό και στα έκτροπα, είχαν συμμετοχή και εισαγόμενοι χούλιγκανς, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά και απαιτούνται άμεσα μέτρα και όχι ημίμετρα.

Ο τραυματισμός του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ από κλωτσιά του ιδίου, σε τζάμι του γηπέδου, μπορούσε να αποβεί μοιραία και το επιβεβαιώνει ο γράφων, καθώς ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν. Αλήθεια, πόσο δικαιωμένοι αισθάνονται κάποιοι, μετά από όλα αυτά;

Η οργανωμένη Πολιτεία και η Αστυνομία έχουν σοβαρές ευθύνες για τις εικόνες ντροπής που αμαύρωσαν την εικόνα του ποδοσφαίρου. Δεν λειτούργησε τίποτα ή σχεδόν τίποτα, από τον καθόλου έλεγχο στα εισιτήρια, έως τον συντονισμό των μονάδων αποκατάστασης της τάξης.

Δεν είναι φρόνιμο, όμως, να πηγαίνουμε από τον λαϊκισμό, στον αθλητικό ελιτισμό.

Η χρόνια σπέκουλα με το ποδόσφαιρο, πρέπει επιτέλους να σταματήσει και το ποδόσφαιρο πρέπει να διοικηθεί από ανθρώπους καθαρούς, που ξέρουν από τόπι και όχι από κάθε φύσεως πολιτικάντηδες και λογής-λογής τεχνοκράτες, που το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά των προέδρων και των οργανωμένων Συλλόγων Φιλάθλων.

Η λογική του ’ Πονάει πόδι… κόψει πόδι” σίγουρα περνάει από το μυαλό μερικών αλλά είναι στη λάθος κατεύθυνση. Φτάνουν πια οι βερμπαλιστικές εξαγγελίες.

Τί άλλο χρειάζεται; Να δοθεί επιτέλους η κύρια ευθύνη της περιφρούρησης των Γηπέδων στις ίδιες τις ομάδες. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές με άμεση καταβολή του προστίμου και άμεση απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, σε όσους κάνουν επεισόδια. Κάρτα φιλάθλου με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του κατόχου, ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο, κάμερες στις εισόδους (τουρνικέ) των Γηπέδων και στο εσωτερικό τους. Κοινές εκπαιδεύσεις αστυνομικών και υπευθύνων ασφαλείας των ομάδων για την διαχείριση του πλήθους των πληροφοριών, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν.

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει μια αναφορά στις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, τη Νίκη και τον Ολυμπιακό, ομάδες με ιστορία και χιλιάδες φιλάθλους που, δυστυχώς, βρίσκονται στην αφάνεια και στην ανέχεια, εδώ και χρόνια. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούν στα χέρια του κάθε αριβίστα. Οι ίδιοι οι φίλαθλοι πρέπει να τις υπερασπιστούν και σίγουρα αυτοί πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους. Τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον του πολύπαθου Βολιώτικου ποδοσφαίρου, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, τα έχουνε πληρώσει ακριβά οι ομάδες μας, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν και στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου