Ο τελικός της βίας και των επεισοδίων

Τελευταία ενημέρωση: 2017-05-10, 10:50:28
Ο τελικός της βίας και των επεισοδίων

Του Χρήστου Φώτου, Δικηγόρου

 

Άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως έχει αποδειχθεί, οι θύλακες της οργάνωσης των χούλιγκαν είναι οι πολιτικές παρακρατικές ομάδες των ακροδεξιών, οι οποίοι επιβεβαιώνονται με την καταστροφή, τον τραμπουκισμό, τα ναρκωτικά, τις βίαιες επιθέσεις και τη δημιουργία ομάδων κρούσης.

Άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι στον τόπο μας όλα γίνονται «εική και ως έτυχε» και η εν γένει πολιτεία (κυβέρνηση, θεσμικά όργανα κλπ.) είναι ανίκανη να διαχειρισθεί και ακόμη ένα μικρό αθλητικό γεγονός.

Αλλά πως φθάσαμε στον τελικό των επεισοδίων;

ΕΠΟ και υφυπουργός Γ. Βασιλειάδης

Η ΕΠΟ, αρμόδια για τη διοργάνωση του αγώνα, δεν είχε μεριμνήσει, από τη στιγμή που γνώριζε τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών, να ορίσει τότε το γήπεδο του τελικού, παρά λίγες μέρες πριν τον τελικό άρχισε να «ψάχνεται» για το γήπεδο στο οποίο θα γινόταν. Αφού καθορίστηκε, με το γνωστό τρόπο, ως χώρος τέλεσης το Πανθεσσαλικό, δεν φρόντισε να τηρήσει τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν. 2725/1999 για την ασφαλή τέλεση του τελικού ποδοσφαίρου. Έτσι π.χ. για την έκδοση αριθμημένων και ονομαστικών εισιτηρίων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 41Γ του Ν. 2725/1999 εφευρέθηκε η πατέντα του «αυτοκόλλητου». Το Πανθεσσαλικό ήταν ακατάλληλο για τη διεξαγωγή του αγώνα, όπως αποδείχθηκε.

Διαπιστώνοντας την προχειρότητα και την επικινδυνότητα των ενεργειών της ΕΠΟ και φοβούμενος για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, ο υφυπουργός Γ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την αναβολή του αγώνα, δύο μέρες πριν την τέλεσή του και αφού ήδη είχαν διατεθεί τα εισιτήρια και οι φίλαθλοι είχαν προγραμματίσει την έλευσή τους στο Βόλο (ξενοδοχεία κλπ.).

Οι πιέσεις που ακολούθησαν από τις ομάδες, φορείς κλπ. ανάγκασαν τον υφυπουργό να υποχωρήσει. Οι ευθύνες του είναι μεγάλες που επέτρεψε να διεξαχθεί ο τελικός των επεισοδίων, και θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Η δικαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας Γ. Τόλια

Μόλις ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στο Βόλο ο τελικός, αμέσως ο Αστυνομικός Διευθυντής Γ. Τόλιας αντέδρασε στη διεξαγωγή του.

Γιατί;

Διότι γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε κάθε μεγάλη ομάδα υπάρχουν και την ακολουθούν εκατοντάδες χούλιγκαν – κακοποιά στοιχεία, τα οποία είναι έτοιμα να εμπλακούν σε βίαιες επιθέσεις, έχοντας μαζί τους μολότοφ, μαχαίρια, κατσαβίδια και άλλα φονικά όργανα. Οι μισοί από αυτούς να εμφανισθούν σε έναν αγώνα θα τον διαλύσουν όσες διμοιρίες των ματ και να υπάρχουν.

Όπως και αποδείχθηκε. Τρείς ώρες πριν τον αγώνα, χούλιγκαν της ΑΕΚ επιτέθηκαν με μολότοφ στα ματ επιδιώκοντας, ως συνήθως, να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος και να μην γίνει καν έλεγχος στα εισιτήρια. Στις εισόδους των πεζογεφυρών (στο κάτω μέρος) υπήρχαν αστυνομικοί οι οποίοι φυσικά καμία αρμοδιότητα δεν είχαν να κόβουν τα εισιτήρια και επέβλεπαν τους φιλάθλους κατά την προσέλευσή τους, στη δε είσοδο του σταδίου οι πόρτες ήταν … ορθάνοιχτες και δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος, όχι αυτοκόλλητο να βάλει αλλά ούτε και να κόψει τα εισιτήρια, έτσι η είσοδος κατέληξε να είναι ελεύθερη. (Αλήθεια ποιοι και που ήταν οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των εισιτηρίων;)

Οι πρόεδροι και οι παράγοντες των ομάδων

Η ευθύνη των προέδρων και των παραγόντων των δύο μεγάλων ομάδων είναι μεγάλη, διότι από τον αθλητικό νόμο είχαν υποχρέωση αφενός να προλάβουν τα επεισόδια με παρέμβασή τους και αφετέρου να παρέμβουν στους οπαδούς τους ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια που ήταν σε εξέλιξη. Ποιος όμως πρόεδρος θα το κάνει, αφού αυτοί οι ίδιοι είναι που ενθαρρύνουν και ανέχονται τους χούλιγκαν;

Ορισμένοι παράγοντες επιθυμούν να γίνονται οι αγώνες με την παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς επεισόδια και, για να μην έχουν ευθύνη οι ίδιοι, επικαλούνται την ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης και των αστυνομικών να επιβάλουν την τάξη, απεκδυόμενοι των ευθυνών τους.

Η ευθύνη της κυβέρνησης

Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν κατάφεραν να λύσουν στο θέμα του χουλιγκανισμού, διότι είναι γεγονός ότι υπήρξαν διαπλεκόμενες με τα διάφορα κυκλώματα του χώρου του ποδοσφαίρου, είτε αυτά είχαν ποδοσφαιρική χροιά είτε όχι.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βάλει τέλος στον χουλιγκανισμό ώστε να επικρατήσει στην Ελλάδα ό,τι και στην Ευρώπη, όπου οικογένειες πηγαίνουν στο γήπεδο. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και μένει μόνον να εφαρμοσθεί. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνον αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχοληθεί μεθοδικά και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου.

Η πόλη μας

Συμπερασματικά, ως πόλη, «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», γιατί ενώ λέγαμε ότι στο Βόλο θα γίνει υποδειγματικός τελικός, που θα οδηγήσει και στη διοργάνωση στο Βόλο και άλλων μεγάλων και μάλιστα διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων, τελικά καταφέραμε να απαξιώσουμε το Πανθεσσαλικό Στάδιο και τώρα ποιος θα εμπιστευθεί τη διοργάνωση σημαντικού ποδοσφαιρικού αγώνα στο Βόλο;

Σχετικό άρθρο είχε δημοσιευθεί (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 7-4-2013) για τον αγώνα Νίκης – Ολυμπιακού Βόλου στο Πανθεσσαλικό, με τα γνωστά και τότε επεισόδια.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=