ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ομολογία πίστεως και μαρτυρίας Ιησού Χριστού!

ομολογία-πίστεως-και-μαρτυρίας-ιησού-480251

Του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και η Εκκλησία µας, µας παρέθεσε δύο γεγονότα. Δύο τολμηρές και γενναίες πράξεις. Την αποκαθήλωση του Ιησού υπό του Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και την πορεία των μυροφόρων γυναικών προς τον τάφο του Κυρίου. Και οι δύο πράξεις χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές, διότι πιστοποιούν την ιστορικότητα και το γνήσιο της Αναστάσεως του Κυρίου µας.

Ο Ιωσήφ ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος κατείχε ιδιαίτερο αξίωμα στην κοινωνία. Ήταν «ευσχήμων βουλευτής» και έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως. Αψήφησε τη θέση του και τόλμησε και ζήτησε από τον Πιλάτο να ενταφιάσει το σώμα του
Χριστού. Δεν λογάριασε εάν η πράξη του θα του κόστιζε το αξίωμά του. Το µόνο που γύρευε ήταν να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές στον Διδάσκαλό του. Τούτη η πράξη του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, αγαπητοί µου αδελφοί, ας µας προβληματίσει και ας µας θέσει ταυτόχρονα ενώπιον των ευθυνών µας. Ο Ιωσήφ βρέθηκε κόντρα στο «ρεύμα» της εποχής εκείνης. Ολόκληρος ο λαός, ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα σταύρωσε τον Μεσσία του κόσμου τούτου και ο Ιωσήφ τι έκαμε; Φανέρωσε την πίστη του στον σταυρωμένο Χριστό.

Πολλές φορές, εμείς σήμερα αρνούμαστε τον Κύριό µας. Και την άρνησή µας αυτή την εκδηλώνουμε ποικιλότροπα. Ο καθένας γνωρίζει τον τρόπο µε τον οποίο αποστρέφεται τον Χριστό. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να ζητήσουμε το «σώμα του Ιησού» και να πορευθούμε μαζί του. Παράλληλα, ολόκληρη η πράξη του Ιωσήφ δηλώνει και µία ιστορική αλήθεια. Ο Ιησούς πέθανε επί Σταυρού.

Μόλις πέρασε το Σάββατο, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η του Ιακώβου και η Σαλώμη, αγόρασαν αρώματα για να έλθουν στον τάφο του Κυρίου και να αλείψουν µε μύρα το σώμα του Διδασκάλου. Αγωνία μεγάλη τις βασάνιζε. Πως θα κυλήσουν την πέτρα που έφραζε την είσοδο του τάφου; Όμως η αγωνία τους αυτή αργότερα θα είχε άλλη έκβαση, διότι Άγγελος Κυρίου θα τις πληροφορούσε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Τολμηρή και η πράξη των τριών γυναικών. Οι τρεις γυναίκες, αψήφησαν άρχοντες, λαό, κινδύνους, τη μεγάλη πέτρα του τάφου και κινούμενες από αγάπη προς το πρόσωπο του Διδασκάλου τους, πορεύθηκαν προς το μνημείο. Πολλοί κατά καιρούς προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την Ανάσταση του Χριστού. Όμως, οι πολλές εμφανίσεις του Κυρίου πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Τον Αναστημένο Χριστό τον είδαν οι μαθητές Του, οι μυροφόρες γυναίκες, ο Πέτρος καθώς και άλλα πρόσωπα. Τον είδαν πρωί, μεσημέρι και το δειλινό. Τον είδαν σε διάφορα μέρη και τέλος, Τον αντιλήφθηκαν µε όλες τους τις αισθήσεις.

Παράλληλα, το γεγονός των Μυροφόρων περικλείει και κάποια βαθύτερα νοήματα. Μέχρι πρότινος, η θέση της γυναίκας ήταν παραγκωνισμένη. Σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο, η γυναίκα θεωρούνταν υποχείριο του ανδρός. Ο Κύριός µας καθ’ όλη τη διάρκεια της επίγειας δράσης Του ευεργέτησε ποικιλοτρόπως και τα δύο φύλα εξίσου και το κυριότερο και στους δύο -και στον άνδρα και στη γυναίκα- απηύθυνε πρόσκληση σωτηρίας. Όμως, το ότι ο Άγγελος του κενού μνήματος αναφέρει πρώτα στις μυροφόρες γυναίκες ότι ο Χριστός αναστήθηκε, είναι κάτι το συγκλονιστικό για το γυναικείο φύλο. Πρώτες αυτές γίνονται οι ευαγγελίστριες του πασχαλίου μηνύματος και καλούνται να το μεταδώσουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και η αφοσίωση και η πίστη τους στον Διδάσκαλο επιβραβεύεται µε αυτό το προνόμιο και την ιδιαίτερη ευλογία.

Αγαπητοί µου. Καθώς ήδη διανύουμε την ευφρόσυνη πασχάλια περίοδο, ας έχουμε ως πρότυπα πλέον στη ζωή µας τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και τις μυροφόρες γυναίκες, διότι τόλμησαν και συντάχθηκαν µε τον Χριστό. Τούτο καλούμαστε και εμείς να κάνουμε εάν θέλουμε στη ζωή µας να ζούμε και να βιώνουμε ένα ατελείωτο Πάσχα και το διαχρονικό μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Εάν θέλουμε η Ανάσταση και το Πάσχα να αποτελούν για εμάς Ειρήνη και χαρά! Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου