ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Βιβλίο

το-βιβλίο-490843

Tου Περικλή Αργύρη, Βρυξέλλες

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μόνη ψυχαγωγία που είχαμε στο σπίτι ήταν το ραδιόφωνο και το βιβλίο. Το ραδιόφωνο βέβαια εκτός από τη μουσική, που πολλοί απολάμβαναν για ώρες, έδινε και ειδήσεις και αυτό το έκανε να είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Για πολλές ώρες, νέοι και μεγάλοι κάθονταν αναπαυτικά και άκουγαν μουσική και απολάμβαναν ίσως και με ένα πιοτό στο χέρι. Αυτό ήταν μια ειδική ξεκούραση και απόλαυση στο σπίτι.

Το βιβλίο ήταν κάτι που όλοι, μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να διαβάζουν χωρίς να ενοχλούν κανέναν ή ακόμα και όταν οι άλλοι άκουγαν μουσική και νέα από το ραδιόφωνο. Το βιβλίο είναι το πιο παλαιό όργανο μορφώσεως και ψυχαγωγίας. Όλοι μας αναγκαστικώς στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμιά μας και στις ανώτερες σχολές διαβάζαμε βιβλία και μελετούσαμε.

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά διότι με την αλλαγή της ζωής και συμπεριφοράς του ανθρώπου μετά τον πόλεμο και την αλματώδη ανάπτυξη και εφαρμογή καινούργιας τεχνολογίας, έχουμε στα χέρια μας δύο πολύ περισσότερο αποτελεσματικές τεχνολογίες, που μπορεί να πει κανείς ότι έχουν αντικαταστήσει το ραδιόφωνο και το βιβλίο, η τηλεόραση και ο υπολογιστής.

Τα νέα σήμερα πολύ λίγοι τα ακούνε από το ραδιόφωνο, η τηλεόραση είναι ο φορέας των ειδήσεων, διότι προσφέρει την εικόνα ώστε να μπορείς να βλέπεις τα γεγονότα επιπλέον να τα ακούς. Το ραδιόφωνο όμως παραμένει σε διάφορες μορφές, λόγω της καινούργιας τεχνολογίας το όργανο για τη μουσική. Σήμερα βλέπεις ανθρώπους να περπατούν στο δρόμο ή να κάνουν ποδήλατο και με μικρά ακουστικά στα αυτιά να απολαμβάνουν ωραία τραγούδια και μουσική.

Το διάβασμα, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ζωής μας συνεχίζεται να γίνεται από βιβλία παρόλο που με τον υπολογιστή έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε και να μελετήσουμε απευθείας. Ο υπολογιστής έχει διευκολύνει τον φοιτητή, τον επιστήμονα και τον επαγγελματία διότι του προσφέρει στα χέρια του τις πληροφορίες, που στο παρελθόν εύρισκε σε βιβλία σε μια βιβλιοθήκη.

Αλλά, η αλήθεια είναι, το διάβασμα για ψυχαγωγία και απόλαυση παραμένει το βιβλίο με τις σελίδες που γυρίζεις και απολαμβάνεις να διαβάζεις. Η καινούργια τεχνολογία έχει κάπως αντικαταστήσει το βιβλίο με ένα ηλεκτρονικό αντικείμενο στο οποίον μπορείς να διαβάσεις τα περισσότερα βιβλία, χωρίς να κρατάς το βαρύ βιβλίο και να πρέπει να γυρίζεις τις σελίδες. Αυτό, πραγματικώς το μεταχειρίζονται οι ηλικιωμένοι και αυτοί που δεν μπορούν κα καθίσουν σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ή στο κρεβάτι και να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Αλλά, είτε είναι βιβλίο, είτε είναι ηλεκτρονικό αντικείμενο, τα γραπτά είναι αυτά που έχουν την μεγάλη σημασία, την ομορφιά και την παρουσίαση. Όταν κάποιος διαβάζει για ψυχαγωγία απολαμβάνει αυτό που διαβάζει και αισθάνεται μια ειδική ευχαρίστηση. Οι λέξεις, οι παράγραφοι και τα άρθρα, είναι αυτά που σου δίνουν το νόημα. Ο συγγραφέας, όπως και ο συνθέτης, γράφουν για να σε κάνουν να διαβάζεις και να απολαμβάνεις αυτά που έγραψε. Όταν κάποιος διαβάζει και συνεχίζει να διαβάζει χωρίς να σταματά, για τον συγγραφέα είναι μεγάλη επιτυχία, είναι αυτό που λέμε «σε κρατάει το βιβλίο».

Οι συγγραφείς σε όλο τον κόσμο μας έχουν προσφέρει κάτι το ειδικό, κάτι το πιο ωραίο, κάτι που μας ανακουφίζει. Ακόμα και στα μικρά παιδιά έδωσαν χαρά με κάτι παραμύθια που έγραψαν και που εμείς οι μεγάλοι τα διαβάζαμε στα παιδάκια που δεν ήξεραν ακόμη να διαβάζουν. Και τι δεν μας έχουν δώσει; Τι δεν μας έχει προσφέρει το βιβλίο και οι σελίδες του;

Προ ημερών έγινε στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της εκ Βόλου και Πορταριάς Μαίρης Αγαθοκλή (μυθιστόρημα), με τον συμβολικό τίτλο «Άμπωτη και Παλίρροια». Ευχάριστη έκπληξη στο τέλος, όταν ο βιολοντσελίστας Ευγένιος Μπένσης με την 15χρονη κόρη του Χριστίνα (απόγονοι Αθανασάκη), έπαιξαν τον «Κύκνο» του Camille Saint-Saens, από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κομμάτια.

Το πρώτο της βιβλίο «Ο χρόνος είναι γρήγορος» (από τους Προσανατολισμούς του Ελύτη) περιέχει αναμνήσεις-στιγμιότυπα δεκαετιών, με πολλές πηλιορείτικες αναφορές και όχι μόνο!

Είχα παρευρεθεί σε αυτή τη παρουσίαση του βιβλίου και μου έκανε μεγάλη εντύπωση πόσος κόσμος ήταν και τι ενδιαφέρον έδειξε όχι μόνο με απόλυτη προσοχή στην τελετή και στα λόγια αυτών που μίλησαν για το βιβλίο, αλλά βέβαια και στην εκτέλεση του «Κύκνου» από τους δύο βιολοντσελίστες. Εγώ βέβαια συγκινήθηκα, διότι και η συγγραφέας και οι βιολοντσελίστες είναι Βολιώτες και συγγενείς μου.

Εδώ στις Βρυξέλλες, πάλι είχα παρευρεθεί σε μια παρουσίαση βιβλίου ενός Βέλγου φιλέλληνα και πάλι μου είχε κάνει εντύπωση πόσος κόσμος ήταν και τι μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε. Παντού όπου και να είμαστε υπάρχουν αυτές οι παρουσιάσεις και παντού υπάρχουν τα ωραία βιβλία που μας προσφέρουν την ομορφιά και απόλαυση όταν τα διαβάζουμε. Είτε είναι μυθιστόρημα, είτε είναι βιογραφία ή ιστορικά γεγονότα, το διάβασμα ενός καλά γραμμένου βιβλίου είναι αυτό που σε γεμίζει και σε κάνει να το απολαμβάνεις.

Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι αυτοί που τους αρέσει να διαβάζουν, θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα διαβάζουν ένα καινούργιο βιβλίο, αισθάνονται μια ανάγκη να το καταβροχθίσουν μόλις μπορούν. Είναι, μου φαίνεται, το ίδιο με την πρεμιέρα ενός έργου, όπου τρέχουν για να είναι οι πρώτοι να το δουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει, είναι ότι οι δύο πιο σημαντικές αισθήσεις του καλλιεργημένου ανθρώπου, είναι η όραση και η ακοή. Αυτές του δίνουν την ικανότητα να απολαμβάνει τη μουσική και τις σελίδες ενός βιβλίου. Σε όλο τον κόσμο το βιβλίο είναι απαραίτητο, όχι μόνο για μελέτη και γνώσεις, αλλά για πνευματική απόλαυση. Περιέργως πως, το διάβασμα ενός ωραίου βιβλίου είναι μια ξεκούραση από τo καθημερινό στρες.

Σε λίγες μέρες θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και θα έχουμε εκδηλώσεις στον Βόλο για αυτήν την ημέρα, πόσο θα ήθελα να παρευρεθώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου