ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το ΠΑΖΛ της Πόλης και τα κομμάτια του

το-παζλ-της-πόλης-και-τα-κομμάτια-του-500323

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

E-mail:[email protected]

Στον Βόλο, την πόλη μας, αυτές τις μέρες κάποιοι αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν στην απόφαση αλλαγής χρήσης και νέας διευθέτησης της ροής κυκλοφορίας ενός δρόμου ….της οδού Καραμπατζάκη.

Από τις αντιδράσεις θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για την καταστροφή μέρους κάποιου μοναδικού επίγειου αστικού παράδεισου, που κάποιοι αγύρτες ζηλόφθονοι δαίμονες, φθονώντας την αρμονία και γαλήνη του, αποφάσισαν να την ταράξουν.

Φυσικά γράφοντας για επίγειο παράδεισο και δαίμονες!…. κάνω χιούμορ!….γιατί στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά για παράδεισο πρόκειται, ενώ οι δαίμονες θα μπορούσε να αποδειχθούν φύλακες άγγελοι.

Ο Βόλος είναι μια πόλη που αναμφισβήτητα η φύση, του έχει χαριστεί προκλητικά όπως άλλωστε και σε όλη την γύρω περιοχή.

Αναρίθμητες περιβαλλοντικές αρετές αποτελούν τα ατού τους.

Αλλά μέχρι εκεί, γιατί ό,τι αφορά την αντίστοιχη προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού (…), δηλαδή όλων αυτών που τα τελευταία 40 ίσως και 50 χρόνια ανέλαβαν διοικητικά την τύχη, διαχείριση και αξιοποίησή τους… καλύτερα να μην το σχολιάσουμε.

Όπως το συνηθίζω θα ασχοληθώ με το θέμα σφαιρικά.

Δρόμος!… στην γενική εγκυκλοπαιδική έννοια, είναι μία αναγνωρίσιμη χρηστική λωρίδα εδάφους ανάμεσα σε δύο μέρη, που με ανθρώπινη παρέμβαση έχει ομαλοποιηθεί ή έχει υποστεί κάποια κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είναι ευκολότερη η προσπέλαση σε ανθρώπους και τροχοφόρα οχήματα, για μετακινήσεις διαβίωσης, εργασίας αλλά και αναψυχής.

Συνήθως οι δρόμοι δημιουργούνται-σχεδιάζονται, ακολουθώντας συγκεκριμένη φορά-κατεύθυνση, οργάνωση αλλά και πολλές φορές κάποια φυσική εξέλιξη, διαμόρφωση, όπως για παράδειγμα τις όχθες ενός ποταμιού ή χειμάρρου.

Η συγκεκριμένη μορφή-προέλευση δρόμων φαντάζει και πιο εύκολη, αφού για την χάραξή της έχει φροντίσει η φύση.

Δεν είναι λοιπόν αδιάφορο το ότι σημαντικοί δρόμοι από τα αρχαία χρόνια ακολουθούν αυτή την πορεία και υπάρχουν για να βοηθούν τις μετακινήσεις ανθρώπων, εμπορευμάτων.

Ένας τέτοιος δρόμος στην πόλη μας είναι και η Καραμπατζάκη, που μαζί με την Ζάχου δημιουργήθηκαν ακολουθώντας αντίστοιχα τις όχθες του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Άλλωστε το ίδιο έχει γίνει και στους δύο άλλους χειμάρρους που διασχίζουν την περιοχή και πόλη, τον Άναυρο από την μια και τον Ξηριά από την άλλη.

Ο υπό συζήτηση δρόμος (Καραμπατζάκη) στην πορεία των χρόνων ακολουθώντας την εξέλιξη της πόλης αλλά και τις νοοτροπίες κάποιων στενόμυαλων (ίσως) ειδικών, μεταλλάχτηκε χρηστικά, δημιουργώντας πλασματικά κατεστημένα, παρασύροντας την κοινή γνώμη σε παραπλανητικά περιβαλλοντικά ανύπαρκτα ταμπού προσφοράς, υπερλειτουργώντας μονομερώς ή το αντίθετο υπολειτουργώντας.

Κατεστημένα που σήμερα στους δήθεν και τάχαμ!….. αποτελούν όπλα στις φαρέτρες της νοσηρής αντιπολίτευσης που επιχειρούν, έτσι απλά για να πάνε κόντρα.

Χρόνια τώρα σε αυτή την πόλη ό,τι φαντάζει σπουδαίο, οι όποιες περιβαλλοντικές αρετές της, που αναμφισβήτητα διαθέτει και είναι τα ατού της ΔΕΝ αξιοποιούνται, αφανίζονται από την ίδια αιτία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

Μα υποκριτική αντιπολιτευτική κόντρα!…, συνεπικουρούμενη από λάθος επιλογές, αλλά και μεγάλη δόση ανικανότητας.

Μια στείρα τάση επιθετικής κοντόφθαλμης, αναχρονιστικής αντιπαλότητας, στηριγμένηςσε λαϊκισμούς, σε έχθρες παραταξιακές και μόνο, όχι στην ανάγκη εξέλιξης, στην πρόοδο, το καινούργιο, τις ρηξικέλευθες ιδέες, τον πολιτισμό!…..

ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ!…..

Στην περίπτωση Καραμπατζάκη, αυτό που κάποτε στενόμυαλα εξυπηρετούσε τον μικρόκοσμο της περιοχής, σήμερα λόγω εξέλιξης που επέφερε η πληθυσμιακή αλλαγή της πόλης (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ..) θεωρείται ξεπερασμένο και πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά αυτό το πλασματικά καλό που φαίνεται να προσφέρει ενεργεί ανασταλτικά στην πρόοδο.

Κάποιοι όμως κυνηγώντας ευκαιρίες για αντιπολίτευση, πάνε κόντρα! στη διόρθωση, στο καινούργιο! το αναγκαίο! επειδή προτάθηκε από εκείνους που τους θεωρούν αντιπάλους.

Επικαλούνται διεθνείς αναλύσεις κυκλοφοριακών φόρτων!…

Τώρα θυμήθηκαν τι γίνεται αλλού;

Αλήθεια τόσο καιρό τι έκαναν ποια η αντίδρασή τους για θέματα που καίνε την πόλη κρατώντας την στη μιζέρια;

Ποια είναι αυτά;.. τα ξέρετε!.. τα ζείτε καθημερινά εγώ πιο κάτω θα αναφέρω, μερικά:

-Γιατί άφησαν τον υπέροχο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν τότε (σπαταλήθηκαν είναι ο πιο σωστός εκ των γεγονότων όρος) εκατομμύρια δραχμές, να καταντήσει άθλιος χώρος στάθμευσης, πάρκινγκ περιωπής;

-Γιατί δεν αντιδρούν στην παράλογη, ξεπερασμένη χρήση–κίνηση οχημάτων με ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε κάποιους κεντρικούς (Αλεξάνδρας, Γαλλίας, Γαζή, Κωνσταντά) δρόμους;

Χρήση που εκτός των άλλων αντιπεριβαλλοντικών (ηχορύπανση, μόλυνση–επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, traffic, εξαφάνιση της γειτονιάς) είναι και αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων.

-Γιατί ενώ οι γύρω περιοχές της πόλης (Λόφος Γορίτσας, παρυφές λόφων κοντά στην πόλη) είναι φανταστικές για αναψυχή, αδιαφορούν για την αξιοποίησή τους.

-Γιατί άφησαν να εγκαταλειφθεί το Δημοτικό Πάρκο Νέας Ιωνίας (Ελικοδρόμιο).

-Γιατί αδιαφορούν για την αντιαισθητική επιχειρηματική υπέρ ακαλαίσθητη εκμετάλλευση του χώρου μπρος στα κτίρια της κεντρικής παραλίας;

-Γιατί ακόμη δέχονται να υπάρχουν και να δρουν ανενόχλητοι, δυο από τους μεγαλύτερους και ταυτόχρονα πιο ύπουλους εχθρούς της ύπαρξής μας.. όπως Η ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, η ρύπανση από τα ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ;

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα, το αφήνω σε σας είμαι σίγουρος πως τα γνωρίζεται ζώντας την καθημερινότητα της πόλης.

Τι είναι όμως μια πόλη εκτός πολεοδομίας;

Θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό, εικονικό πάζλ με τελική μορφή τον χώρο γενικά και τους τρόπους ζωής σε αυτόν.

Ένα παζλ που το αποτελούν δεκάδες, εκατοντάδες, ίσως και περισσότερα ενδιαφέροντα κομμάτια.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ, το αποτέλεσμα της συναρμολόγησης αυτών των κομματιών, θα πρέπει να είναι το ΤΕΛΕΙΟ.

Όπως στο παιχνίδι τα κομμάτια αυτά πρέπει να ψαχθούν και να τοποθετηθούν μαζί ακολουθώντας ένα λογικό και ταυτόχρονα μοναδικό τρόπο.

Το κομμάτι της Καραμπατζάκη που κάποιοι βρήκαν και προβάλλουν, είναι από άλλο παζλ, ίσως το παζλ της βολικής κόντρας, το πάζλ της καμουφλαρισμένης αδιαφορίας.

Είναι ξεπερασμένο δεν ταιριάζει στη δική μας πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου