ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το μέλλον μας

το-μέλλον-μας-508352

Του Θεοχάρη Νικ. Σαρίκα

«Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την Ευημερία σας και ΟΧΙ την καταστροφή σας. Θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε. Αν με ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΤΕ κι ΕΡΘΕΤΕ να ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ Σ’ ΕΜΕΝΑ, Εγώ θα σας ΑΚΟΥΣΩ.»

(Ιερεμίας 29:11)

Τον άνθρωπο πάντοτε τον απασχολούσε και τον απασχολεί το μέλλον του. Το άγνωστο πάντοτε προβληματίζει και δημιουργεί αγωνίες. Για να μπορέσει να τις ξεπεράσει, σκέφτηκε ότι είναι απαραίτητο να αποκτήσει τη δυνατότητα εισχώρησης και ψηλάφησης του γνόφου του άγνωστου. Έτσι καταφεύγει σε μάντεις, σε χαρτορίχτρες, σε καφετζούδες, σε ερμηνευτές το Ταρώ, στη χειρομαντεία, στην αστρολογία, στους ονειροκρίτες κ.λπ. Και είναι απορίας άξιο πώς στην εποχή μας, που οι επιστήμες έφτασαν στα ύψη των, να ανθούν συγχρόνως και οι παραπλανητικές φωνές, τα ψεύτικα φώτα, όλων αυτών των τσαρλατάνων, που ισχυρίζονται ότι μπορούν και διαβάζουν το μέλλον μας. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας δίνει την απάντηση: «Νους αποστάς εκ Θεού ή κτηνώδης ή δαιμονιώδης γίνεται». Όταν δεν πιστεύουμε στην Πρόνοια του Θεού, τότε πιστεύουμε σε όποιον να’ ναι και σε ό,τι μας σερβίρει. Αν πεις για τις προβλέψεις των πολιτικάντηδων, άστα να πάνε. Δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως βέβαια δεν πρόβλεψαν και το κλείσιμο της πρώτης! Ποιο είναι το καλύτερο μέλλον που μας τάζουν; Οι κυβερνήσεις βλέποντας τους κινδύνους κατέφυγαν στους συμμάχους μας, στους φίλους μας, ελπίζοντας βοήθεια. Είναι δε αληθές ότι αυτοί αρκετά μας βοήθησαν, κι αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθειά των, θα πεθαίναμε από την πείνα και τις στερήσεις. Αλλά τα δεινά, οι συμφορές, οι θλίψεις δεν σταματούν, αντιθέτως αυξάνουν, και δεν φαίνεται κάποια ελπίδα σωτηρίας μας. Τα αδιέξοδα προβάλλουν και μας κυκλώνουν από παντού. Έτσι οι άρχοντες του κόσμου τούτου, για μια ακόμα φορά, στάθηκαν τελικά ανήμποροι και αδύνατοι να μας λυτρώσουν. Από τα βάθη των χρόνων μας έρχεται η φωνή του προφητάνακτα Δαβίδ: «μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία». Αυτά μας διδάσκει ο Δαβίδ, καθώς και όλοι οι φωτισμένοι άνθρωποι.

Κι όμως, το μέλλον μας είναι ορατό. Μας το αποκάλυψε ο Κύριος. Αυτός μας μίλησε για τον σκοπό της δημιουργίας μας. Για τη βασιλεία του, την οποία έχει ετοιμάσει «προ καταβολής κόσμου». Για τον τρόπο απόκτησης της. Για τις δυσκολίες της ζωής. Για τον τρόπο υπερνίκησής των. Να, λοιπόν, ποιο είναι το μέλλον μας. Η είσοδός μας στη Βασιλεία του Θεού. Και το μέλλον μας το συνθέτουμε μόνοι μας, γιατί ο Θεός μας άφησε ελεύθερους να διαλέξουμε αν θέλουμε ή όχι τη δική του βασιλεία ή τις ψεύτικες βασιλείες που μας τάζουν οι επιτήδειοι.

Για να δούμε όμως όλα αυτά, χρειάζεται και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος. Τα γεγονότα του σημερινού Ευαγγελίου μας το βεβαιώνουν. Ο Χριστός πήρε τους μαθητές του ιδιαίτερα τρεις φορές και τους αποκάλυψε τα «μέλλοντα συμβαίνειν», αλλά αυτοί δεν κατάλαβαν τίποτα. Δεν είχαν φωτιστεί ακόμα από το Άγιο Πνεύμα, γεγονός που συνέβη λίγο αργότερα, την ημέρα της Πεντηκοστής. Μόλις, όμως, φωτίστηκαν, τότε τα κατάλαβαν όλα. Χωρίς αυτόν τον φωτισμό, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από μέλλον. Βαδίζουμε στα τυφλά, οδηγούμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων από τυφλούς οδηγούς, κι όπως λέει και το Ευαγγέλιο, όταν ο οδηγός είναι τυφλός και οδηγεί άλλον τυφλό, και οι δύο θα πέσουν στον λάκκο.

Τυφλωθήκαμε, λοιπόν, από τις πνευματικές ασυναρτησίες των οδηγών μας, που τυφλοί όντες, μας έταζαν ένα καλό μέλλον, και αφού ανέλαβαν να μας βγάλουν στο ξέφωτο, πέσαμε όλοι μαζί στον λάκκο της πνευματικής αποχαύνωσης. Ποιο, λοιπόν, μπορεί να είναι το μέλλον μας; Μένοντας προσκολλημένοι στα ίδια, ας μην περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο. Αρνηθήκαμε τον Κύριο, για τον οποίο ο Νικόλαος Καβάσιλας (14ος αιώνας) θα μας πει: «Ο Θεός είναι:

πιο στοργικός από κάθε φίλο,

πιο δίκαιος από κάθε κυβερνήτη,

πιο τρυφερός από κάθε πατέρα,

πιο πολύ μέλος μας από όσο τα ίδια μας τα μέλη,

πιο αναγκαίος σε μας από την ίδια την καρδιά μας»

Το αληθινό μέλλον μας το κρατάει ο παντοδύναμος Θεός και βρίσκεται σε Αυτόν. Αυτός και μόνον αυτός μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον, ανατρέποντας τη φορά των πραγμάτων με την αγάπη του. Το αληθινό μέλλον μας είναι κοντά στον Θεό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου