ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η γνώση της αλήθειας

η-γνώση-της-αλήθειας-510767

Του Κωνσταντίνου Απ. Σουλιώτη, επ. λυκειάρχη

Βασική διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι ότι η γνώση των αληθειών του χριστιανισμού ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα φοβερά δεσμά της αμαρτίας. «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» ( Ίω. η’ 2), μας βε­βαιώνει ο ίδιος ο Κύριος. Με απλά λόγια η γνώση των αληθειών ,τις οποίες ο Θεός μας απεκάλυψε «εν Χριστώ», μας κρατά μακριά από την αμαρτία και μας κα­θιστά αληθινούς μαθητές του Χριστού· «εάν υμείς μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, αληθώς μαθηταί μου έστε» ( Ίω. η’ 31).

Ύστερα από τα παραπάνω προκύ­πτουν δύο ερωτήματα: Πρώτον, είναι αναγκαία για τη σωτηρία του ανθρώπου η θεωρητική γνώση των αληθειών της πίστεώς μας; Και δεύτερον, είναι αρκετή η γνώση αυτή ή έχει ανάγκη από κάποια συμπλήρωση;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι καταφατική. Ναι, είναι εντελώς απαραίτητο να γνωρίζουμε τι πιστεύου­με, γιατί έτσι μόνον είμαστε κατ’ επίγνωσιν χριστιανοί. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι πιστεύουμε στο Χριστό και να έχουμε παντελή άγνοια τού τί είναι αυτός ο Χριστός. Η πίστη χρειάζεται οπωσδήποτε και τη γνώση για να είναι ολοκληρωμένη και αληθινή πίστη και συνεπώς και ο Χριστιανός πραγματικά πιστός. Γι’ αυτό άλλωστε και η Εκκλη­σία μας προσπαθεί να μορφώσει και θεω­ρητικά τα μέλη της.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα η Εκκλησία μας κατηγορηματικά λέγει ότι δεν είναι αρκετή μόνον η θεωρητική γνώση των αληθειών για τη σωτηρία τού ανθρώπου, αλλά είναι απαραίτητα και τα σύμφωνα με το θέλημα του Θεού έργα, γιατί «τί το όφελος αδελφοί μου, εάν πίστιν λέγη τις έχειν, έργα δε μη έχη; μη δύναται η πίστις σώσαι αυτόν»; (Ιακ. β 14). Και συμπληρώνει ο ίδιος ιερός συγγραφέας: «η πίστις χωρίς των έργων νεκρά έστιν»( Ιακ. β’ 20). Συνεπώς ο κάθε πιστός πρέπει να φροντίζει για τη θεωρητική κατάρτισή του στα θέματα της πίστεως και να αγωνίζεται για το χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως αυτός βιώθηκε μέχρι σήμερα από τους αθλητές της πίστεως, τους Αγίους μας. Αυτό είναι και το μέλημα της Εκκλη­σίας, η οποία με το κήρυγμά της και την εν γένει φροντίδα της μορφώνει στις συνειδήσεις των πιστών της αυτόν το χριστιανικό τρόπο ζωής, που στηρίζεται στην καλά θεμελιωμένη πίστη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου