ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αχιλλέας Μπέος: Οι αλήθειες για το RDF και το Δήμο Βόλου

αχιλλέας-μπέος-οι-αλήθειες-για-το-rdf-και-526166

Του Αχιλλέα Μπέου, αιρετού Δημάρχου Βόλου

Το πρόσφατο σκηνικό κρίσης και πανικού, σχετικά με την ΑΓΕΤ και τα καύσιμα που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον, που επιχειρήθηκε να στηθεί, για πολλοστή φορά, από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα και φυσικά πάντα σε βάρος των πολιτών, έρχεται να δώσει σαφείς απαντήσεις στα πολλά και μείζονα ερωτήματα για το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ αυτή η ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση πόλη έχασε τόσες μοναδικές ευκαιρίες και παρέμεινε καθηλωμένη στο τέλμα της μετριότητας και σε μια προϊούσα υπανάπτυξη.

Βλέποντας κανείς και τη μεγάλη πλειονότητα εκείνων που μετείχαν σε αυτή την απόπειρα, που κορυφώθηκε με την περίφημη εκδήλωση στο ΠΑΡΚ, αβίαστα μπορεί να συμπεράνει όχι μόνο για τα αίτια αλλά και τα πρόσωπα – υπεύθυνους της θλιβερής αυτής παρακμιακής κατάστασης, που όλοι βιώνουμε και την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να αναστρέψουμε.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση όχι μόνο δεν συνεισέφερε το παραμικρό στη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση της κοινωνίας, που εύλογα ανησυχεί και ζητεί την αλήθεια, αλλά αντίθετα επέτεινε τη σύγχυση και τον πανικό, αφού αυτές είναι οι καταστάσεις που επιθυμούν μια σειρά παραγόντων και παραγοντίσκων της πόλης, που παραβλέπουν και μένουν αδιάφοροι για τα προβλήματα των πολιτών, αλλά μάχονται σθεναρά για τα ποικίλα, όχι πάντα θεμιτά, δικά τους.

Ο Δήμος Βόλου όλο αυτό το διάστημα κράτησε τη στάση που επιβάλλει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των ανθρώπων που τον διοικούν και επιτάσσει η ανάγκη διαχείρισης τέτοιων κρίσιμων ζητημάτων με τον πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτή την ώρα είναι χρέος μας να αποφύγουμε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, υπό το κράτος του πειρασμού να κερδίσουμε κάποιες, έστω πρόσκαιρες, εντυπώσεις, πολλώ δε μάλλον να αποδυθούμε στην καταστροφική και ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία της μετακύλισης ευθυνών. Ασφαλώς και υπεύθυνοι υπάρχουν και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας.

Ο Δήμος του Βόλου ούτε είχε, ούτε έχει καμία συμμετοχή στο θέμα της άδειας που δόθηκε στη βιομηχανία ΑΓΕΤ για χρήση του καυσίμου RDF, που προέρχεται από την ανακύκλωση και επεξεργασία απορριμμάτων. Είναι αποκλειστική κυβερνητική αρμοδιότητα, χωρίς καν γνωμοδοτική συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Αυτό συνομολογείται από όλες τις πλευρές και άλλωστε προκύπτει σαφώς από την προσπάθεια των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να μεταθέσουν τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και την αντίδραση των στελεχών της τελευταίας.

Ο σχεδιασμός του Δήμου για την κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου, επεξεργασίας απορριμμάτων, έγινε σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, το συμφέρον της πόλης και με σεβασμό στο περιβάλλον. Και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο προς έγκριση και χρηματοδότηση, ενώ σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση πενταετίας. Εύκολα συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βιομηχανία, αν τελικά προχωρήσει βάσει της αδείας της, θα προμηθεύεται το υλικό είτε από το εξωτερικό, είτε από εργοστάσια που η κατασκευή τους προωθείται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όχι πάντως από το Δήμο Βόλου.

Για εκείνους που επιχείρησαν για λόγους εύκολα αντιληπτούς, να εμπλέξουν το Δήμο Βόλου στην όλη διαδικασία και είτε από άγνοια, είτε από δόλο και σκοπιμότητα να τον εμφανίσουν ότι τηρεί σιγή γιατί έχει οικονομικά συμφέροντα από την ΑΓΕΤ (!) απλώς μια διευκρίνιση, που θα δείξει το πόσο αναξιόπιστοι, κακόπιστοι και κακόβουλοι είναι: Το εργοστάσιο που διεκδικεί να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου θα είναι αντίστοιχο με αυτό της Περιφέρειας Αττικής (της Ρένας Δούρου!) και σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα παράγει RDF αλλά SRF! Και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αμέσως από τη μελέτη που έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση!

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που υπονομεύουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή και το έργο της, δεν διστάζουν να υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας, παλεύοντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τον πήχη όσο πιο χαμηλά γίνεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις ελάχιστες ικανότητες και δυνατότητες που έχουν. Το ψεύδος, η συκοφαντία και η παραπληροφόρηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της πρακτικής όλων αυτών, που τρέμουν το νέο που ήρθε να δημιουργήσει τον σύγχρονο, γνήσια προοδευτικό Βόλο, με ανάπτυξη και δημιουργική αξιοποίηση όλων των υγιών κοινωνικών δυνάμεων.

Βλέπουμε τους υποδυόμενους οικολόγους, με την πληθωρική και εκτός λογικής προβολή των γνωστών Μέσων «Ενημέρωσης» να επιτίθενται στη Δημοτική Αρχή, για ένα θέμα που δεν γνωρίζει ή γνωρίζει και εσφαλμένο παραπληροφορεί. Η ίδια παρακμιακή και κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά επιφυλάσσεται για το σύνολο του σχεδιασμού και του έργου που παράγει ο Δήμος, πάντα με το φόβο ότι θα σταθεί ο καταλυτικός παράγοντας για να αντιληφθεί και ο τελευταίος, ο πιο αφελής και καλοπροαίρετος απέναντί τους, πολίτης, πόσο ανίκανοι και καταστρεπτικοί υπήρξαν γι αυτή την πόλη.

Όμως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής του Βόλου. Τα μεγάλα έργα ξεκινούν και σύντομα οι πολίτες του Βόλου θα απολαμβάνουν αυτά που τους αξίζουν και που τους είχαν στερήσει οι δυνάμεις της τοπικής ολιγαρχίας, της πραγματικής συντήρησης και οπισθοδρόμησης. Αυτοί που διεκδικούσαν και επιτύγχαναν τα πάντα για λογαριασμό τους και τίποτα για τον απλό πολίτη. Οι πολίτες συντάχθηκαν στο πλευρό μας, διεκδικώντας το μέλλον και την προοπτική, εγκαταλείποντας όλους αυτούς, που πλην λίγων εξαιρέσεων, είχαν κάνει την πολιτική επάγγελμα και διοικούσαν την πόλη σαν δικό τους μαγαζί, αναζητώντας μια άνετη και εύκολη διαβίωση.

Χρονολογικά ξεκινά πρώτο το μεγάλα έργο της κατασκευής των τεσσάρων σύγχρονων κυκλικών κόμβων, που θα αποτελέσουν σημαντική κυκλοφοριακή λύση με θετικότατες επιπτώσεις στο σύνολο λειτουργίας της πόλης. Ήδη εντάχθηκαν στο ΠΔΕ και είναι πια θέμα ημερών η δημοπράτησή τους.

Ακολουθεί, άμεσα, το τεράστιας σημασία έργο της ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης Βόλου και Νέας Ιωνίας, που θα διασφαλίσει όχι απλώς την επάρκεια, αλλά και την ποιότητα του νερού με το οποίο θα υδροδοτούνται οι συμπολίτες μας. Αλήθεια όλοι αυτοί οι δήθεν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι και κοπτόμενοι για τη δημόσια υγεία, μπορούν να απαντήσουν στην κοινωνία γιατί τόσα χρόνια αδιαμαρτύρητα αποδέχονταν την απαράδεκτη κατάσταση της λειτουργίας ενός δικτύου με σωλήνες αμιάντου; Το αγνοούσαν, τον θεωρούσαν ακίνδυνο ή απλώς «βόλευε» τα πολιτικά και άλλα συμφέροντα εκείνων των οποίων τα σχέδια ποικιλοτρόπως εξυπηρετούσαν;

Είναι ατέλειωτα τα σχετικά παραδείγματα, που πείθουν για τις πραγματικές, ανειλικρινείς, σε ορισμένες περιπτώσεις και ύποπτες, αντιδράσεις της «παρέας» που τώρα έχει τεθεί στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο και λυσσαλέα επιχειρεί να επιστρέψει. Η ίδια η ζωή, η ίδια η κοινωνία δεν τους το επιτρέπει. Το μέλλον είναι μπροστά μας, οφείλουμε να το διεκδικήσουμε και να το διαμορφώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις γενιές που έρχονται. Είμαστε βαθιά, απαρέγκλιτα προσηλωμένοι σε αυτή την προοπτική και καλούμε την κοινωνία να συμπαραταχθεί, όπως κάνει μέχρι σήμερα, στον κοινό αγώνα για το Βόλο του αύριο, για το Βόλο που ονειρευόμαστε, για το Βόλο που αγαπάμε, αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη που αντιπροσωπεύουν όλοι αυτοί που δημιούργησαν τη ζοφερή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε σε αυτή τη χώρα, στην πατρίδα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου