ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ειδοί» Μαρτίου

ειδοί-μαρτίου-536971

«Αι ειδοί» είναι η ονομασία για τις 15 των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου με το ρωμαϊκό ημερολόγιο. Οι πιο ονομαστοί, που μείνανε στην ιστορία απ’ αυτές, είναι του Μαρτίου, γιατί την ημέρα αυτή δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ. Όπως βάδιζε προς τη σύγκλητο, προειδοποιήθηκε από τον οιωνοσκόπο Σπουρίννα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Στις 15 του Μάρτη το 44 π.Χ., ειρωνευόμενος τον οιωνοσκόπο, του ψιθύρισε «έφθασαν οι ειδοί», θέλοντας να πει ότι τον συμβούλευσε άστοχα, γιατί η ημέρα προχώρησε χωρίς να του συμβεί τίποτα.

«Ναι, αλλά δεν πέρασαν» απάντησε ο οιωνοσκόπος. Σε λίγο, με αρκετές μαχαιριές από τους συγκλητικούς, σωριάζονταν νεκρός. Το παράδοξο είναι ότι, ανάμεσα σ’ αυτούς, ήταν και ο υιοθετημένος γιος του Βρούτος, αναφωνώντας την περίφημη φράση «Και συ τέκνον Βρούτε»; Από κει και μετά, η 15 Μαρτίου προληπτικά είναι μέρα περιπετειών, αναστάσεων, συγκρούσεων, εθνικών συμφορών.

………………………………………………………….

Αλέξη μου, είσαι ο Καίσαρας της χώρας μας και πρόσεξε πολύ, γιατί οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους. Τη θέση του οιωνοσκόπου έχουν σήμερα μεγάλα προβλήματα αυτού του τόπου και σου σφυρίζουν δυνατά.

Μ’ αυτούς εκεί τους Ευρωπαίους έχεις μπλέξει άσχημα και δύσκολα θα απαγκιστρωθείς. Πιο πολύ συνωμότες απ’ αυτούς δεν υπάρχουν. Ακούνε στο όνομα Μέρκελ, Σόϊμπλε, Τόμσον. Δεν είναι βέβαια οι τότε συγκλητικοί, δεν το ’χουν όμως για τίποτα να …συγκλίνουν σε βάρος σου όλοι τους, πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, όπως έλεγαν παλιά οι δικοί μας αριστεροί. Φυλάξου μη σου βγουν «Βρούτοι» ο Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ολάντ και τίποτα άλλοι.

Και αν (με την ευχή μας) ξεπεράσεις, όπως κάποτε εκείνος τον Ρουβίκωνα (γράφε σήμερα ασφαλιστικό, εργασιακά, αξιολόγηση) την προσεχή Τετάρτη που ο μήνας θα γράφει 15, έχει καλώς για όλους μας. Αγόρι μου (δανείζομαι την προσφώνηση του Γεωργιάδη) πρόσεχε και, αν δεν τα καταφέρεις, μη μείνεις ανενεργός, γιατί οι μέρες που θα ακολουθήσουν είναι, εξίσου, χαλεπές, αφού έρχονται οι ειδοί στις 15 του Μάη. Φυλάξου μήπως όλοι αυτοί σε ξετινάξουν και μείνεις με το… μαγιόξυλο (Ευκλείδη) στο χέρι!!!

Βεβαίως και απευχόμεθα κάτι το δυσάρεστο…

ΚΑΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου