ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα έκτακτων αναγκών

η-επιμόρφωση-των-εκπαιδευτικών-πάνω-σ-544292

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κολτσιδόπουλος Ευριπίδης, εκπαιδευτικός, σε επιστολή του αναφέρει:

Με λύπη διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας το ρεπορτάζ της κας Χάνου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα έκτακτων αναγκών και πυρασφάλειας: «Άγνοια χρήσης πυροσβεστήρα από τους εκπαιδευτικούς».

Είμαι ένας από τους «τυχερούς» εκπαιδευτικούς που επιλέχθηκα να συμμετάσχω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα Μαγνησίας, σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στα Σχολεία. Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις: μια θεωρητική και μια βιωματική. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαμε, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος και ζήσαμε βιωματικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σβήνοντας φωτιές που ανάφτηκαν για το λόγο αυτό στο προαύλιο του 8ου Γυμνάσιου Βόλου.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων με τέτοιες ενέργειες προσπαθούν να εφοδιάσουν τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων του Νομού με τα κατάλληλα εφόδια, που θα κάνουν αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη την συμβολή τους στην σωστή λειτουργία των Σχολείων τους. Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους μαθητές μας.

Η μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών στο Σεμινάριο αυτό απέδειξε την «δίψα» τους για παρόμοια θέματα και την ευαισθησία τους για θέματα ασφαλούς λειτουργίας του Σχολείου. Πολλοί από εμάς είχαμε χρησιμοποιήσει ατομικά κι άλλες φορές πυροσβεστήρα. Όταν όμως από τη σωστή χρήση του εξαρτάται η ασφάλεια δεκάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, όταν η χρήση του συνδυάζεται με εκκένωση του 8ου Σχολείο από τους μαθητές του και όταν γίνεται με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος αποκτά μια άλλη διάσταση.

Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως μια δημοσιογράφος της εφημερίδας σας το μόνο που εξέλαβε από την όλη προσπάθεια ήταν η απειρία κάποιων συναδέλφων στη χρήση του πυροσβεστήρα.

Υ.Γ. Η κα Χάνου ως εργαζόμενη στην εφημερίδα σας, θεωρώ ότι έχει επιμορφωθεί και γνωρίζει καλά τα είδη και τη χρήση των πυροσβεστήρων του συγκροτήματός σας.

Σ.Σ. Να σας επισημάνω καταρχήν ότι στη διάρκεια της άσκησης στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου ήμουν παρούσα. Το συμπέρασμα δεν ήταν αυθαίρετο. Προέκυψε από το επιτόπιο ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της άσκησης και αποτέλεσε παραδοχή και κάποιων εκπαιδευτικών, με τους οποίους συνομιλήσαμε. Αυτή άλλωστε, όπως μας εξήγησαν, ήταν η σημασία και των σεμιναρίων και της πρακτικής άσκησης: η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Σε κάθε περίπτωση, σαφώς και το τεράστιο ενδιαφέρον συμμετοχής στο σεμινάριο και την άσκηση δείχνει, όπως σωστά λέτε, τη «δίψα» των εκπαιδευτικών να επιμορφωθούν για να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στα σχολεία και να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου