ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Βολιώτης κ. Νικολέρης Κυριαζής (Ζάχος)

ο-βολιώτης-κ-νικολέρης-κυριαζής-ζάχος-548187

Ο άνθρωπος του πνεύματος και της προσφοράς

Γράφει ο Κων.Απ. Σουλιώτης, επ. λυκειάρχης

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα –και όχι μόνον- που να μη γνωρίζει ή τουλάχιστον να μην έχει ακούσει για τον κ. Νικολέρη Κυριαζή (Ζάχο), τον άνθρωπο του πνεύματος και της προσφοράς.

Γεννήθηκε στο χωριό Ανήλιο του Πηλίου από καλούς και συνετούς γονείς από τους οποίους ανετράφη «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», την οποία ανατροφή και καλή αγωγή του, μαζί με την εξαίρετη σύζυγό του Μαρία, μετέδωσαν στα τρία παιδιά τους και την οποία ο κ. Νικολέρης μεταδίδει παντού και κυρίως στη νέα γενιά.

Με την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του ασχολήθηκε με την εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής. Τις βασικές αρχές της Βυζαντινής Μουσικής τις έλαβε από τον περίφημο δάσκαλο και πρωτοψάλτη της Αγριάς Τρύφωνα Γερόπουλο και στη συνέχεια από τον αείμνηστο, γνωστό ανά την Ελλάδα, μουσικοδιδάσκαλο Μανώλη Χατζημάρκο. Έλαβε πτυχίο Αρμονίας και δίπλωμα Αντίστιξης από το ωδείο Καρακάλα. Έχει μελοποιήσει όλα τα είδη της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Επίσης μελοποίησε άσματα από τον Θούριο του Ρήγα ενεκρίθησαν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοσμούν τις σχολικές βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδος. Μελοποίησε επίσης τραγούδια της Σμύρνης σε ποίηση της Βολιώτισσας Χρύσας Ξαγοράρη.

Ο κ. Νικολέρης διετέλεσε Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου (1981 – 1998), καθηγητής της σχολής Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, του Μουσικού Σχολείου Βόλου, του Ωδείου Καρακάλα/Ρυθμός, του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και του Ελληνικού Ωδείου Βόλου. Διετέλεσε ακόμη Διευθυντής της Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, της Χορωδίας του Ωδείου Ρυθμός και της Χορωδίας του Ι. Ναού των 12 Αποστόλων, με την οποία του απονεμήθησαν δύο πρώτα βραβεία σε ισάριθμους διαγωνισμούς.

Προσφάτως ο κ. Νικολέρης μελοποίησε τα Δοξαστικά του Εσπερινού και του Όρθρου (Δοξαστικόν Εσπερίων, Δοξαστικόν Αποστίχων, Δοξαστικόν Αίνων και Απολυτίκιον) του αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου εκ Καπ(π)ούας τον εξ Αγαρηνών, ο οποίος το 2007 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ενεγράφη στα Αγιολόγια της Εκκλησίας μας. Μελοποίησε επίσης, προ ολίγων ημερών, και ένα ωραίο ποίημα, «ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΝΙΑΖΟΥ», της δασκάλας από την Καππά Καρδίτσας (Καπ(π)ούα το χωριό του Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου) Μαρίας Θ. Λιάκου, το οποίο ερμήνευσε ο συνεργάτης και μαθητής του κ. Νικολέρη Ευάγγελος Γκίκας, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης.

Ο μεγάλος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής κ. Νικολέρης Κυριαζής (Ζάχος) έχει εκπαιδεύσει και αναδείξει πάρα πολλούς μαθητές, οι οποίοι κοσμούν σήμερα αναλόγια διαφόρων ιερών Ναών του Βόλου και πολλών άλλων πόλεων και χωριών άλλων περιοχών. Από το 1992, χρονιά που άρχισε τη λειτουργία του ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο κ. Νικολέρης ανέλαβε την πραγματοποίηση εκπομπής την οποία διατήρησε μέχρι το 2012.

Για τη μεγάλη προσφορά του του απονεμήθηκε το έτος 2008 ο τίτλος του «Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» δια χειρός του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεό της Αγάπης να χαρίζει στον φίλτατό μου και στην οικογένειά του υγεία, δύναμη και φωτισμό για τη συνέχιση της υψηλής του Διακονίας και του μεγάλου Εκκλησιαστικού έργου του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου