ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Βαθύ Νόημα του Τριωδίου

το-βαθύ-νόημα-του-τριωδίου-558291

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου, Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το Τριώδιο, αδελφοί µου, είναι µία περίοδος δυστυχώς παρεξηγημένη και νοηματικώς κακοποιημένη από τους περισσοτέρους στις μέρες µας. Μία λέξη που φέρνει στο μυαλό µας, το καρναβάλι, τη διασκέδαση, το φαγοπότι, το γλεντοκόπι. ’Όμως το Τριώδιο δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά.

Το Τριώδιο και ολόκληρη η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα της Αναστάσεως, η «Εορτή των Εορτών». Και όπως όταν κάποιος ξεκινάει ένα ταξίδι, πρέπει να ξέρει πού πηγαίνει, έτσι συμβαίνει και µε το Τριώδιο. Είναι το ταξίδι εκείνο, που από Κυριακή σε Κυριακή µας οδηγεί στην αυγή της Αναστάσεως του Χριστού µας.

Άρχισε λοιπόν το πνευματικό ταξίδι του Τριωδίου, και εμφανίσθηκε στα αναλόγια των ιεροψαλτών το Λειτουργικό βιβλίο της Τεσσαρακοστής που λέγεται Τριώδιο, γιατί οι ύμνοι που περιέχει έχουν ο καθένας από τρεις Ωδές. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται όλες οι Ακολουθίες μέχρι και το Μέγα Σάββατο πριν από την τελετή της Αναστάσεως. Η Πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, αναφερόταν στην Παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τόνιζε ότι η ταπείνωση και η ειλικρινής μετάνοια μάς οδηγούν κατ’ ευθείαν στην σωτηρία της ψυχής.

Η δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου µας θυμίζει τον Πατέρα Εκείνον που υπακούοντας στο θέλημα του γιου του, του έδωσε το μερίδιο της περιουσίας που του ανήκε, την οποίαν όμως αυτός κατασπατάλησε σε ασωτίες, καταλήγοντας φτωχός, γυμνός και πεινασμένος. Μόλις συνειδητοποίησε το μέγα του λάθος, ζήτησε μετανιωμένος καταφυγή στην πατρική στοργή και αγκαλιά. Στο πρόσωπο, λοιπόν, του Πατέρα βλέπουμε τον Εύσπλαχνο Θεό µας, και στο πρόσωπο του ασώτου υιού διακρίνουμε όλοι τους εαυτούς µας. Οι οποίοι αναζητούμε την ελευθερία µας μακριά και έξω από την Εκκλησία, επαναστατώντας έναντι του Θεού. Ευτυχώς που η αγκαλιά του Πατέρα µας είναι μόνιμα ανοικτή και µας περιμένει για να γιατρέψει τις πληγές που µας προξενεί η αμαρτία και η αποξένωση από Εκείνον.

Την Κυριακή των Απόκρεω θυμόμαστε την Μέλλουσα Κρίση από Την οποία δεν θα μπορέσει να ξεφύγει κανείς. Είναι µία προειδοποίηση η Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής της Αποκριάς για το Δικαστήριο που θα µας δοξάσει η θα µας καταδικάσει. Και, τέλος, φτάνουμε στην Κυριακή της Τυρινής όπου από τα χείλη του Χριστού µας ακούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχώρηση από τον Θεό, είναι η δική µας συγχώρηση στους συνανθρώπους µας, η επιστροφή στην αγάπη, την σύμπνοια, την αδελφοσύνη και την αλληλοκατανόηση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, αδελφοί, ότι η περίοδος του Τριωδίου είναι ένα σχολείο μετάνοιας στο οποίο κάθε Χριστιανός οφείλει να μπαίνει κάθε χρόνο για να καταφέρνει να εμβαθύνει στην πίστη του, και ν’ αλλάξει τη ζωή του. Είναι η περίοδος αυτή µία υπέροχη προσκυνηματική πορεία προς τις πηγές της Πίστεώς µας, είναι µία καινούργια ανακάλυψη του Ορθόδοξου τρόπου ζωής. Η Εκκλησία µας µε τις κατανυκτικές Ακολουθίες της περιόδου αυτής μας βοηθά στο να ανακαλύψουμε Το νόημα Της.

Είθε ο Κύριος να µας φωτίσει να βιώσουμε το βαθύ και πλούσιο νόημα της Ευλογημένης περιόδου του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο βάθος της διαδρομής της οποίας ανατέλλει το φως της Αναστάσεως του Κυρίου µας και δι’ αυτού το φως της δικής µας σωτηρίας στους κόλπους της Βασιλείας του. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου