ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή του Ασώτου

κυριακή-του-ασώτου-558302

Του Εμμανουήλ Λιναριτάκη

Το «Τριώδιο» άρχισε με πρώτη την «Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου» με κύριο θέμα της την ταπείνωση, και δεύτερη την «Κυριακή του Ασώτου», με κύριο θέμα της την μετάνοια, την επιστροφή του κάθε ανθρώπου από την εξορία, την αποξένωση του από τον Θεό, την απομάκρυνση του από την αγάπη του Θεού. Το κοντάκιο της ημέρας αυτής μας το υπενθυμίζει: «Της πατρώας δόξης σου, αποσκιρτήσας αφρόνως εν κακοίς εσκόρπισα, ον μοι παρέδωκας πλούτον» όθεν σοι την του Ασώτου φωνήν κραυγάζω. Ήμαρτον ενώπιον σου Πάτερ οικτίρμον δέξαι με μετανοούντα και ποίησόν με, ως ένα των μισθίων σου».

Δεκαετία του 70. Βρίσκομαι στο Παρίσι στο «Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου». Όσα χρόνια ήμουν εκεί ένας Έλληνας φοιτητής πάντα την «Κυριακή του Ασώτου», (απογοητευμένος – σκανδαλισμένος – αλλά και αστειευόμενος, από τη στάση-συμπεριφορά-διαγωγή, του επισκόπου του προς το ποίμνιο του), έλεγε προς τους άλλους: «Σήμερα Κυριακή του Ασώτου» γιορτάζει ο δεσπότης μου» και, γενικεύοντας το θέμα, παίρνοντας αμπάριζα όλους τους επισκόπους έλεγε: «Σήμερα γιορτάζουν οι δεσποτάδες». Έκτοτε χωρίσαμε. Αγνοώ από τότε που βρίσκεται, ούτε έχω νέα του. Δεν ξέρω τώρα με τη «Σύνοδο» της Κρήτης πώς εκφράζεται.

Κάποτε στον «Άγιο Σέργιο» σχολιάζοντας με τον καθηγητή της «Καινής Διαθήκης» την παραβολή του «Ασώτου», του ανέφερα, εξ όσων γνώριζα, πως η παραβολή του «Ασώτου», είναι το Ευαγγέλιο των Ευαγγελίων και πως και όλο το Ευαγγέλιο αν κατά κάποιον τρόπο χανόταν και σωζόταν μόνο η «Παραβολή του Ασώτου», αυτή και μόνο μας έφθανε ως Ευαγγέλιο.

Κάθισε ο καθηγητής μου λίγο σκεφτικός και μου είπε: «Δεν έχεις δίκιο, το Ευαγγέλιο στέκει και δίχως την «Παραβολή του Ασώτου», γιατί δεν είναι το Ευαγγέλιο των Ευαγγελίων. Το Ευαγγέλιο των Ευαγγελίων είναι το «Χριστός Ανέστη». Ευαγγέλιο δίχως την «Παραβολή του Ασώτου» μπορεί να σταθεί. Ευαγγέλιο δίχως το «Χριστός Ανέστη» μας είναι άχρηστο».

Ταύτα, γιατί πολλές φορές αυτή την ημέρα, κατά τη διάρκεια των ετών, ακούω στο κήρυγμα πολλών, εξαίρετων κατά τα άλλα ιερέων, ότι η «Παραβολή του Ασώτου είναι το Ευαγγέλιο των Ευαγγελίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου