ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πρόταση για ορειβασία στον Σαρακηνό

πρόταση-για-ορειβασία-στον-σαρακηνό-610504

Γράφει ο Τάσος Γ. Καπουρνιώτης, Αρχιτέκτονας

Ένα βουνό οπτικά τόσο γνώριμο στους Βολιώτες και συγχρόνως απρόσιτο και άγνωστο…… στους περισσότερους.

Μια συνέχεια του ορεινού όγκου του Πηλίου άγνωστη, καθοριστική όμως του προφίλ και της αισθητικής της πόλης του Βόλου, βασικός παράγοντας και αιτία για τον καιρό και το κλίμα της.

Σαν βουνό αναφέρεται ακόμη και στην μυθολογία, σίγουρα θα το γνώριζαν ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες.

Εμείς το ξέρουμε σαν το άδεντρο βουνό που δεσπόζει στις πλάτες της πόλης μας, σαν το σβησμένο ηφαίστειο (;..) όπως λένε οι φήμες, σαν το βουνό που κρύβει το καλό νερό της Καλιακούδας.

Η περιγραφή των πιο κοντινών κατοίκων της Μακρινίτσας λέει: …..«Στα δυτικά της καταπράσινης και ηλιόλουστης Μακρινίτσας, σαν τρομερή αντίθεση στέκεται άδενδρος, βραχοσπαρμένος και σκυθρωπός ο λόφος του Σαρακηνού.

Μια κακοτράχαλη βαθιά χαράδρα, με απότομους και ψηλούς βράχους χωρίζει το ξεροβούνι από το πανέμορφο χωριό……»

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ (ορισμός)

Περιγραφή 1η:

Είναι ένα άθλημα. Χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του ανθρώπου σε ορεινό περιβάλλον, με στόχο την προσπάθεια ανάβασης σε κάποια κορφή, ή την εξερεύνηση.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται -αποκλειστικά– από τις φυσικές δυνάμεις και ικανότητές του.

Όταν η κλίση του εδάφους είναι μικρή, η προώθηση γίνεται από τα πόδια και αυτό λέγεται ορεινή πεζοπορία. Όταν η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, τότε για την προώθηση είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση όλου του σώματος και αυτό λέγεται αναρρίχηση.

Η αθλητική αυτή δραστηριότητα, είναι ανεπτυγμένη πλέον σε όλο τον κόσμο και έχει αρκετό κοινό, κοντά στους μεγάλους ορεινούς όγκους της κάθε ηπείρου.

Γίνεται με τη μορφή αναψυχής και δεν υπάγεται σε κανονισμούς και διοργανώσεις αγώνων.

Γίνεται ομαδικά ή ατομικά.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι που καλλιεργούν αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίοι -εκτός λίγων εξαιρέσεων- υπάγονται στην Ε.Ο.Ο.Α. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν δραστηριότητα, επειδή η κάθε διαδρομή σε οποιοδήποτε βουνό είναι πάντοτε διαφορετική, εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών και της εποχής. Για το λόγο αυτό, συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία.

Στην Ελληνική επικράτεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι καλή για ορειβασία, σε συνάρτηση πάντοτε με τα δελτία πρόγνωσης καιρού, επειδή σπανίως έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή.

Περιγραφή 2η:

Είναι το άθλημα, χόμπι ή επάγγελμα του να μετακινείσαι με τα πόδια στα βουνά. (Όρεο – βασία: Περπάτημα στα όρη).

Με την ευρύτερη της έννοια, η λέξη ορειβασία περιλαμβάνει και την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι.

Αυτή η ευρύτερη έννοια περιγράφεται στα αγγλικά με τη λέξη Mountaineering (Ορειβασία)

Στο BritishMountaineeringCouncil(Βρετανικό Ορειβατικό Συμβούλιο) περιγράφονται οι ορολογίες:

1.Hill walking (ορεινή πεζοπορία) περιλαμβάνει περπάτημα σε ορεινό ανάγλυφο μέσα από απολαυστικά τοπία με θαυμάσια θέα.

2.Scramblingπεριλαμβάνει περπάτημα (Hill walking) και σκαρφάλωμα βράχου πιθανώς με σχοινιά.

3.Mountaineering (Ορειβασία)περιλαμβάνει περπάτημα, σκαρφάλωμα βράχου με σχοινιά, καθώς και σκαρφάλωμα βράχου και πάγου σε μεγάλα βουνά.

Η ορειβασία σε βουνά με δυσκολία και παρεμφερές ύψος με τις Άλπεις αναφέρεται και ως αλπινισμός.

Η ορειβασία χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και, από ένα επίπεδο και πάνω, τεχνική ικανότητα.

Η πείρα επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν δραστηριότητα, επειδή η κάθε διαδρομή σε οποιοδήποτε βουνό είναι πάντοτε διαφορετική, εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών και της εποχής.

Για το λόγο αυτό, συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία.

Στην Ελληνική επικράτεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι καλή για ορειβασία, σε συνάρτηση πάντοτε με τα δελτία πρόγνωσης καιρού, επειδή σπανίως έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή.

Πρόταση

Σαν Αρχιτέκτονας πάντα είχα την άποψη πως μια πόλη σαν τον Βόλο ηγέτιδα, μιας σκανδαλωδώς ευεργετημένης περιοχής, που παρόλο του ότι έχει το προνομιούχο αγαθό ενός σπάνιου και ιδιόμορφης ποικιλίας φυσικού περιβάλλοντος (βουνό – πυκνή βλάστηση – θάλασσα – βουνό) που την χαρακτηρίζει και περιβάλει, αλλά και όντας κληρονόμος ενός απαράμιλλου πολιτιστικού γίγνεσθαι, να είναι άδικα και αχάριστα εγκαταλειμμένη και να μην εκμεταλλεύεται κάτι από αυτά.

Σήμερα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελώντας ο ίδιος μέλος (μη εκλεγμένο -1ος επιλαχών-) της νέας Δημοτικής αρχής, μου δίνεται η ευκαιρία κάνοντας κάποιες σχετικές ενέργειες –προτάσεις, να φροντίσω αυτά τα προνόμια της περιοχής να αξιοποιηθούν με τελικό αποδέκτη την περιοχή γενικά και κατά συνέπεια την ΠΟΛΗ.

Με την πρόταση αυτή θα προσπαθήσω, με την βοήθεια όλων των αρμοδίων και πιθανών ενδιαφερομένων, να αξιοποιηθεί το άδενδρο και σε πολλά του σημεία κακοτράχαλο αυτό ξεροβουνό, λόφο όπως το έλεγαν οι παλιοί…. τον Σαρακηνό, για πάσης ήπιας μορφής, απλής ή αθλητικής ορειβασία.

Έχω την άποψη πως αυτός ο ορεινός όγκος, από σκιά της πόλης που είναι σήμερα, αλλά και πηγή δεισιδαιμονιών για τους ντόπιους, μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας και πολλαπλής εκμετάλλευσης και απόδοσης.

Ταυτόχρονα η καλή εκμετάλλευση των ορειβατικών δυνατοτήτων του βουνού μπορεί να αποτελέσει κίνητρο προσέλευσης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι την δυνατότητα γνωριμίας των άλλων πολλών πολύμορφων πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Το βουνό αυτό μπορεί να αποτελέσει μόνιμο κέντρο ήπιας ορειβασίας και να γίνει πασίγνωστο τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Επίσης η διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και περιπάτων αναψυχής, παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα Δενδροφύτευσης, όπου αυτή θα είναι δυνατή.

Εκτός από την συνεχή ορειβατική δράση, θα πρέπει να οργανωθούν τακτοί αγώνες διεθνών προδιαγραφών, συνεπικουρούμενοι και από διάφορα άλλα γεγονότα αναψυχής –διασκέδασης.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μια απλή μεταφορά μιας ιδέας, ενός Αρχιτέκτονα.

Έτυχε να έχω δει – μάθει, παρόμοιες ιδέες όχι μόνο στην ορειβασία αλλά γενικά να υλοποιούνται.

Τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι η διάθεση αποδοχής, η συμπλήρωση της ιδέας προς το καλύτερο, η μεταφορά της στην πράξη και φυσικά η πίστη για την επιτυχία και η αισιοδοξία.

Πιστεύω να μου δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξω διεξοδικότερα την πρόταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου