ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η χώρα στο μάτι του κυκλώνα

η-χώρα-στο-μάτι-του-κυκλώνα-641722

Του Μιλτιάδη Ζιάκα

Ο κόσμος αλλάζει, δυστυχώς όμως όχι με βάση τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των λαών αλλά με στόχο την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών της γης.

Οι παγκόσμιες ισορροπίες έτσι όπως τις γνωρίζαμε στο παρελθόν έχουν ανατραπεί. Ολόκληρος ο πλανήτης αναζητά νέο βηματισμό. Χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, αφού όλα υπαγορεύονται από τη λογική της επιβολής των σκοπιμοτήτων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η εκλογή Τράμπ ήταν αυτή που ήρθε να ταρακουνήσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Χρησιμοποίησε το λαϊκισμό και το ψέμα για να κερδίσει τις εκλογές. Μίλησε για επαναπατρισμό των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του αμερικανικού λαού και υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει με σκληρότερο τρόπο τους μετανάστες. Κατάφερε έτσι να εκφράσει την ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στο ισχυρό κατεστημένο και την πολιτική ελίτ, ενώ η Χίλαρι Κλίντον κατέρρεε μπροστά στα έκπληκτα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι Δημοκρατικοί τα τελευταία χρόνια αποτελούν την βαθειά εξουσία στην Αμερική. Εκπροσωπούν το σύστημα και είναι πλέον το ίδιο το κατεστημένο. Ο λαός της Αμερικής ήθελε να το αλλάξει αυτό και το άλλαξε. Εδωσε στους Ρεπουμπλικάνους τη νίκη και την εξουσία, παρ’ όλες τις προοδευτικές και φιλολαϊκές πολιτικές των Δημοκρατικών και του Ομπάμα.

Ομως είτε στις ΗΠΑ κυβερνούν οι δημοκρατικοί, είτε οι Ρεπουμπλικάνοι, βασική τους μέριμνα είναι να λύσουν τα προβλήματα της χώρας τους και του αμερικανικού λαού.

Μπορεί να διαφέρουν οι πολιτικές, ανάλογα με τη συγκυρία και την ιδεολογική αντίληψη του εκάστοτε προέδρου, όμως οι αποφάσεις πάντα απηχούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ για αυτό και δεν διστάζουν να δημιουργούν εστίες πολέμου, δικτατορίες, εμφυλίους όπως στη Β. Αφρική, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την ενέργεια, τη γεωστρατηγική θέση των χωρών καθώς και τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πανίσχυρες υπηρεσίες και τα αμερικανικά thin tanks είναι αυτά που παράγουν την πολιτική και που κάθε φορά επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις του εκάστοτε Προέδρου.

Την ίδια όμως στιγμή ο κόσμος ξαναμοιράζεται, με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών και των πολυεθνικών εταιρειών, που όπως φάνηκε και στην περίπτωση των ΗΠΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τις εξελίξεις και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τους.

Η μεγάλη όμως είσοδος στην παραγωγή και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, περίπου 1,5 δις ανθρώπων από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την πρώην Σοβιετική Ενωση, που παράγουν και διακινούν προϊόντα με χαμηλότερο κόστος στην αγορά του ανεπτυγμένου κόσμου, έχει ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

Η σύγκρουση σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο είναι πλέον τεκτονική και επεκτείνεται διαρκώς, μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται ολοένα και περισσότερο οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών.

Αυτό μοιραία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των λαών του ανεπτυγμένου κόσμου και στην αντίστοιχη αναβάθμιση των λαών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Και για να επέλθει ισορροπία θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια γεμάτα συγκρούσεις μεγάλων συμφερόντων , ή αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μία παγκόσμια σύρραξη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατόν να παραμείνει απαθής μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Πρέπει τώρα να αναθεωρήσει πολιτικές που τα τελευταία χρόνια την κατέστησαν ουραγό των εξελίξεων αφενός και αφετέρου την μετέτρεψαν σε ένα αφυδατωμένο μηχανισμό που με τις επιλογές του εντείνει διαρκώς τη λαϊκή απογοήτευση, ενθαρρύνοντας έτσι το κύμα διαμαρτυρίας που μετατρέπεται κάθε φορά που στήνονται κάλπες σε ψήφο διαμαρτυρίας και άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων αλλά και την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης.

Ή λοιπόν η Ευρώπη θα προχωρήσει στην πολιτική εμβάθυνση, δηλαδή θα αποκτήσει ενιαίο Σύνταγμα , ενιαία πολιτική, ενιαία οικονομία και ενιαία άμυνα ή θα διαλυθεί.

Οσον αφορά την Ελλάδα είναι πλέον πασιφανές ότι μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Οφείλει να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη βάση της εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Το τελευταίο διάστημα οι γείτονες μας(Τουρκία- Αλβανία- Σκόπια) αμφισβητούν ευθέως τα σύνορά μας και την εθνική μας κυριαρχία, κλιμακώνοντας κάθε μέρα τη λεκτική επιθετικότητά τους όλο και με πιο βίαιο τρόπο. Ταυτόχρονα τορπιλίζουν το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτή η πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη. Η πολιτική ηγεσία και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Η αντίδραση πρέπει να είναι τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων που θα διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νευραλγικών υπηρεσιών για να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και να αυξηθεί η θητεία των κληρωτών. Επίσης είναι σκόπιμο να οργανωθεί η παλλαϊκή άμυνα στα νησιά και στα βόρεια σύνορά μας και τέλος να γίνει υπεύθυνα από την ηγεσία της χώρας ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ενας επίσης μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας μας θα είναι εάν ο Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του και έρθουν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί.

Η χώρα μας βρίσκεται σε σημαντική γεωστρατηγική θέση. Εχει πλούσιο ορυκτό πλούτο (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και παράλληλα αποτελεί το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Τώρα χρειαζόμαστε έξυπνους, ικανούς και διορατικούς πολιτικούς , να αντιληφθούν πως έχουν διαμορφωθεί νέα πλέον δεδομένα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει η Ελλάδα, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου