ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παραταξιακή υποκρισία

παραταξιακή-υποκρισία-653623

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

Δεν πέρασαν πολλές μέρες που όλοι μας σε αυτή την πόλη, γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά, υποκριτικής συμπεριφοράς με απώτερο σκοπό την κακώς εννοούμενη και εφαρμοζόμενη παραταξιακή αντιπαλότητα, κοινώς αντιπολίτευση.

Μια εσωτερικής κατανάλωσης (!…) κίνηση που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τους δημιουργούς της, αν λάβουμε υπόψη τις επικρατούσες περιβαλλοντικές καταστάσεις και κάνουμε μια απλή περιγραφή δεδομένων.

Όλοι, η ομάδα των καταγγελλόντων, γνωστοί, δεν έχω να χωρίσω κάτι μαζί τους, το ότι ανήκω στην ομάδα του Μπέου ΔΕΝ είναι η αιτία που γράφω αυτή την επιστολή.

Απλά αντιδρώ στην υποθαλπόμενη υποκρισία, για το πνεύμα της οποίας η σοφή κοινή γνώμη από παλιά δημιούργησε (σημερινή έκφραση «τρολάρισε») διάφορα χαρακτηριστικά αποφθέγματα όπως: «Το δικό μου το αγκάθι το βλέπεις, το δικό σου το παλούκι δεν το βλέπεις;…» κλπ., κλπ.

Αναμεσά στους ενοχλημένους (;..) και συνάδελφοι μηχανικοί, τους οποίους γνωρίζω, θα μπορούσα να πω πως είμαι και φίλος, σε αυτούς λοιπόν απευθύνω, τις επιεικείςθα έλεγα παρατηρήσεις μου, αφού από καταξιωμένους τεχνικούς θα περίμενα μια περισσότερο εξειδικευμένη συμπεριφορά.

Στους υπόλοιπους που όπως φαίνεται κινήθηκαν από καθαρά παραταξιακά κίνητρα, απλώς θα τους πρότεινα να κάνουν αυτό για το οποίο υπάρχουν: προτάσεις,… προτάσεις,… προτάσεις,… για το καλό όλων μας και κυρίως της πόλης.

Καταγγέλλουν λοιπόν την κατεδάφιση του ακινήτου και κατά συνέπεια την επικίνδυνη για την υγεία, λόγω της ύπαρξης του αμιάντου, αποξήλωση και περισυλλογή των μπαζών.

Όπως αναφέρουν, τα παραπάνω συνέβησαν κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εκείνης της ασφάλειας των εργαζομένων και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ας δούμε λοιπόν, το ρεπορτάζ σχετικά με τον αμίαντο τι αναφέρει:

«….Στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη μορφή αμιάντου, συνήθως είναι το γνωστό σε όλους ΕΛΛΕΝΙΤ χρησιμοποιήθηκεσε παλαιότερης κατασκευής σπίτια… ακόμα αμίαντο μπορεί να βρει κανείς σε πλακάκια δαπέδου από βινύλιο, στις μονώσεις σωλήνων ζεστού νερού ή ατμού, στις καμινάδες αλλά και στις φλάντζες που υπάρχουν σε πολλές πόρτες… επίσης στις σόμπες, τους φούρνους και μερικές φορές ακόμα και στα βότσαλα… υπάρχει στη συχνότερη εφαρμογή του σε στέγες, υπόστεγα, μικροκατασκευές χώρων στάθμευσης, αποθήκες, σωλήνες, τζάκια, καπνοδόχους, μονώσεις λεβήτων, κλπ., κλπ… αλλά και σε σπίτια στα χωριά και στις πόλεις με υπόστεγα και αποθήκες στην αυλή, μικρά κτίσματα στον κήπο, κοτέτσια και άλλα κτίσματα που εμπεριέχουν το βλαβερό αυτό υλικό,με τη μορφή αμιαντοσανίδων ή πλακών …. σε πολλά πάλι κτίσματα, τα αμιαντούχα υλικά ξεθωριάζουν και απελευθερώνουν με ευκολία τις επικίνδυνες ίνες στον αέρα…. ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η επαφή πλακών Ελενίτ με φυλλωσιές δέντρων καθώς με την ένταση του αέρα τρίβονται και απελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου….».

Όπως όλοι γνωρίζεται στην πόλη μας αλλά και την περιοχή της Μαγνησίας χρόνια τώρα, βρίθουν αυτές οι κατασκευές.

Στην πόλη μάλιστα υπάρχουν παλιά εγκαταλειμμένα κτίσματα στα οποία το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί δομικό στοιχείο, βασιλεύει και ταυτόχρονα φθείρεται και μολύνει.

Λοιπόν!… που είσαστε φίλοι καταγγέλλοντες γιατί δεν κάνατε κάτι όταν μάλιστα το μπορούσατε αφού οι περισσότεροι συμμετείχατε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή; ….

Με την ευκαιρία της καταγγελίας σας, θα αποδείξω ότι το ενδιαφέρον σας είναι καθαρά αντιπολιτευτικό, έτσι για να κάνετε αντιπολίτευση

Το γιατί το γράφω στην συνέχεια.

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ από την ηχορύπανση,για την οποία επιστημονικές έρευνες λένε:

«……πρόκειται για μια αόρατη, αλλά άκρως επικίνδυνη μορφή ρύπανσης, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους σχεδόν όλων των ελληνικών αστικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και του Βόλου…..η διαρκής έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου σχετίζεται άμεσα με την υπέρταση και εμμέσως με καρδιακές επιπλοκές, εγκεφαλικά, αλλά ακόμα και με την πρόκληση ψυχολογικών διαταραχών…….επιπλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηχορύπανση προκαλεί πρόβλημα και στην αστική πανίδα, ακόμα και στην κτηνοτροφική παραγωγή!…αλλά και το κυριότερο είναι αιτία θανάτων!…».

Πες τε μου λοιπόν ΤΙ;.., ΠΟΙΑ;.. καταγγελία σχετικά με την ηχορύπανση έχετε κάνει.

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ, τα αιωρούμενα σωματίδια.

Πρόκειται για «κοκτέιλ» ατμοσφαιρικών ρύπων με επικίνδυνα για τη υγεία συστατικά, δηλαδή βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, νικέλιο), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα.

Προέρχονται από: Τα καυσαέρια αυτοκινήτων γενικά, την βιομηχανία (όπως: σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, χυτήρια,εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου), τηνάθλιας βρωμερής προέλευσης σκόνη από το έδαφος,τις πάσης φύσεως αγροτικές δραστηριότητες (ραντίσματα, κλπ.),οικοδομικές κατασκευές.

Τι προκαλούν;Μειώνουν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης, επιβαρύνουν τους πνεύμονες, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σχετίζονται με καρκίνους, πυροδοτούν αλλεργίες

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει ο Βόλος τι σχέση έχει με αυτά, τα στοιχεία από το περιοδικό VITA λένε:13ος ανάμεσα στις 20 Ευρωπαϊκές πόλεις με τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια.

ΑΝΕΦΕΡΑ δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, συναφή με το θέμα της καταγγελίας και θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα.

Γιατί λοιπόν φίλοι καταγγέλλοντες αδιαφορήσατε και αδιαφορείτε, τι έχετε κάνει σχετικά, γιατί μόνο όταν ασχοληθεί με κάτι η σημερινή Δημοτική Αρχή, θυμόσαστε ότι υπάρχετε;

Ο ρόλος σας δεν περιορίζεται μόνο σε καταγγελίες αλλά και σε προτάσεις… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

Ζούμε σε μια πόλη που θα έπρεπε να είναι μοναδική!… για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Έχετε εκλεγεί για να συντελέσετε!… ΑΥΤΟ να γίνει πραγματικότητα.

Με το να υπάρχετε για να κάνετε αντιπολίτευση δεν ωφελεί, ο χρόνος είναι πιο γρήγορος, σας περνά και σας αφήνει πίσω, δεν κερδίζετε τίποτα με το να περιμένετε να πάρετε την Αρχή.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ και ανάλογα θα έχετε την ανταμοιβή σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου