ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγροτική οικονομία και κρίση

αγροτική-οικονομία-και-κρίση-778285

Γράφει ο Δημήτρης Μπανταβάνος,

Αγροτοσυνδικαλιστής, Πρώην μέλος Δ.Σ ΓΕΣΑΣΕ

Αν πραγματικά η Κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα και να βοηθήσει την ανάπτυξη της υπαίθρου θα πρέπει να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική.

Γιατί εάν συνεχίσει έτσι μοιράζοντας φτώχεια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ο παραγωγικός ιστός , η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας που είναι ο πρωτογενής τομέας, θα καταρρεύσει και μαζί του η οικονομία της.

Μας φορολόγησαν τα σπίτια, τα χωράφια, τα αυτοκίνητα, τις αποθήκες, τα ποιμνιοστάσια , τα ψεκαστικά, το περιμέναμε. Αυτό με το νερό, με πρόσχημα να συγκεντρωθεί ένα ποσό το οποίο θα διατίθεται για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος πάει πολύ.

Βέβαια ο υπουργός έκανε δηλώσεις ότι ακόμα δεν υπάρχει απόφαση. Και εγώ λέω ότι απλά έρχεται και μάλιστα σύντομα.

Όταν το κράτος δεν είναι συνεπής απέναντι στους αγρότες όταν τους οφείλει χρήματα από το 2012-2013 και μετέπειτα, όπως επιστροφή φόρου πετρελαίου, εξισωτικές, βιολογική γεωργία- κτηνοτροφία, νιτρορύπανση, τεύτλα και θέλει να κρατήσει απ’ τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις και τα χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη λες και το 2007-2008 δεν υπήρχαν ζημιές και κατρακύλισμα των τιμών (βλέπε βαμβάκι στα 0,17 ευρώ)

Όπου όμω υπάρχει επιβάρυνση στον αγροτικό τομέα, δεν υπάρχει αναζήτηση τυχόν ισοδύναμων που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν λίγο τα πράγματα. Με όλα λοιπόν τα παραπάνω το κράτος απαιτεί από τον αγρότη να είναι συνεπής προς αυτό.

Για αυτό άμεσα θα πρέπει να βάλει τάξη στις πληρωμές για να το διακρίνει συνέπεια να παρέμβει στο κόστος μειώνοντας την ενέργεια, το ρεύμα, το πετρέλαιο και το ΦΠΑ. Να δημιουργήσει ένα τραπεζικό φορέα αγροτών. Να επανιδρύσει ένα συνεταιριστικό κίνημα το οποίο θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά προστατεύοντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος παραγωγής. Να σπάσει τις εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ). Να ελέγχει τις εισαγωγές από άλλες χώρες σταματώντας έτσι τα λεγόμενα βαφτίσια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Να καταρτίσει επιτέλους το μητρώο εμπόρων ώστε να ευνοηθεί το υγιές εμπόριο. Τέλος εάν η κυβέρνηση δεν σκύψει, δεν αφουγκραστεί τα προβλήματα της υπαίθρου και την ξεχάσει, τότε και η ύπαιθρος θα προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ και θα την ξεχάσει και αυτή!

Οριστικά και αμετάκλητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου