ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή του Αλμυρού

η-αναγκαιότητα-δημιουργίας-βι-πε-στην-785014

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη*

Πριν 7 χρόνια περίπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή του Αλμυρού. Οριοθετήθηκε μια περιοχή 2000 στρεμμάτων επίσημα από τους αρμόδιους φορείς για την δημιουργία ΒΙΠΕ. Η μελέτη με τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου παραμένουν ανενεργά σε κάποια συρτάρια του αρμόδιου Υπουργείου.

Οι ΒΙ.ΠΕ. καλύπτουν αρκετές από τις βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου βιομηχανικής συμβίωσης, όπως την απαραίτητη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ των επιχειρήσεων, που καθιστά χαμηλό το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών. Επίσης οι επιχειρήσεις δεν είναι ομοειδείς, δηλαδή ανήκουν σε διάφορους κλάδους και υπάρχουν επομένως ετερογενείς πρώτες ύλες και ετερογενή υποπροϊόντα Παρόλα αυτά, απαραίτητη είναι η ανάπτυξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου και μιας ενιαίας κουλτούρας για τη διαχείριση των υποπροϊόντων. Η επίτευξη κλίματος συναίνεσης, μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο είναι επίσης πολύ σημαντική.

Οι Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας έχουν αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, αυξάνοντας παράλληλα την απασχόληση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Μέσω αυτών επιτεύχθηκε μια περισσότερο ισόρροπη κατανομή της απασχόλησης στην περιφέρεια, προωθήθηκε η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενισχύθηκε η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη ευκολία αδειοδότησης και έναρξης λειτουργίας, η προνομιακή τοποθεσία, η παρουσία άλλων επιχειρήσεων και η ύπαρξη υποδομών παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της λειτουργίας μιας επιχείρησης σε μια Βιομηχανική Περιοχή. Ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων των Βιομηχανικών Περιοχών είναι άλλωστε μεγαλύτερος από το βαθμό ικανοποίησης των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες μέσα σε Βιομηχανικές Ζώνες.

Επιπλέον, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να προσδώσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Βιομηχανική Περιοχή του Αλμυρού είναι:

1. Ο χαμηλός βαθμός προώθησης οικονομιών κλίμακας. Στις οικονομίες κλίμακας δεν περιλαμβάνονται μόνο τα βασικά έργα υποδομής μιας ΒΙ.ΠΕ., αλλά και κοινές δράσεις των επιχειρήσεων και των φορέων διαχείρισης, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της ΒΙ.ΠΕ..

2. Ο δεύτερος παράγοντας που σχετίζεται με τον πρώτο, αφορά της δημιουργία οργανωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής της ΒΙ.ΠΕ.. Η υψηλή περιβαλλοντική όχληση που παρατηρείται στις ΒΙ.ΠΕ. από τη συγκέντρωση πολυάριθμων επιχειρήσεων, καθιστά απαραίτητη την ενιαία περιβαλλοντική διαχείριση και τις δράσεις συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Κάθε Βιομηχανική Περιοχή θα πρέπει να καθορίζει τη στρατηγική της προσέγγιση σε σχέση με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται. Η βιώσιμη ανάπτυξη μιας Βιομηχανικής Περιοχής προϋποθέτει την ύπαρξη σαφώς ορισμένων κοινών στόχων, οι οποίοι προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών δηλαδή των επιχειρήσεων, της διαχειριστικής αρχής της ΒΙ.ΠΕ., καθώς και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής. Οι στόχοι και η στρατηγική θα πρέπει άλλωστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και το συμφέρον της Βιομηχανικής Περιοχής. Για τον καθορισμό και τη διευθέτηση των παραπάνω στόχων θα πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων.

Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά, με πιο σημαντικά τη μείωση του κόστους ελέγχου των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη μείωση του κινδύνου ρυπάνσεων και ατυχημάτων, την ικανοποίηση των επενδυτών από την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης και την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων. Αυξάνεται επίσης η προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς υπάρχει ένα δομημένο πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, πράγμα που μπορεί να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εγκατάσταση κάποιων επιχειρήσεων σε ένα νέο χώρο. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εξασφαλίζονται από την ύπαρξη διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων όπως το ISO 14001 ή το EMAS στο χώρο εγκατάστασής τους. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν τον τρόπο προσέγγισής τους, ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται, αναπτύσσουν πιο «καθαρή» και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία και αποφασίζουν συχνότερα να πιστοποιηθούν κατά ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Επίσης ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αποτελεί σημαντικό μέσο βελτίωσης της εικόνας της επιχείρησης προς το εξωτερικό της περιβάλλον.

Συνοπτικά η ΒΙ.ΠΕ. Αλμυρού θα μπορούσε να προσδώσει τα ακόλουθα οφέλη στις διάσπαρτες επιχειρήσεις και την κοινωνία της περιοχής:

– Ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών

– Ευνοϊκοί όροι κάλυψης και δόμησης

– Αδειοδοτικές διευκολύνσεις

– Ξεκάθαρες χρήσεις γης

– Καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας

– Διευκολύνσεις πληρωμής

– Προνομιακή φορολόγηση (απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης)

– Απαλλαγή από διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης

– Απαλλαγή από Α’ στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης

– Προνομιακή επιδότηση στον Επενδυτικό Νόμο

– Ανάπτυξη συνεργιών εγκατεστημένων επιχειρήσεων

– Συμβολή στην μείωση της ανεργίας

– Συμβολή στην μείωση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων

Επιπλέον διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ποιοτική λειτουργία της επιχείρησής σας, χωρίς τα προβλήματά της εκτός σχεδίου δόµησης, σε ένα καθαρό, λειτουργικό και ορθολογικά οργανωμένο περιβάλλον

Γενικά η ίδρυση και οριοθέτηση μιας περιοχής ως βιομηχανικής περιοχής, είναι ένα θετικό γεγονός, από την άποψη ότι προσδιορίζεται ο χώρος για μια συγκεκριμένη χρήση, δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά οι φιλοξενούμενες επιχειρήσεις, χωρίς να επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον, τα ποτάμια, τα υπόγεια νερά, τον αέρα, τους κοντινούς οικισμούς.

Είναι καιρός λοιπόν οι επαγγελματικοί φορείς της περιοχής μαζί με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να επανενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον δημιουργίας ΒΙΠΕ προκειμένου να βοηθήσουν αφενός στην ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση τη μείωση της ανεργίας, αφετέρου στη μείωση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων της περιοχής.

*Σύμβουλος Επιχειρήσεων,

πρώην υποψήφιος περιφερειακός

σύμβουλος Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου