ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για την εκκαθάριση «ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΒΕΕΕ»

για-την-εκκαθάριση-αδελκαν-αβεεε-851206

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 18ης Μαΐου 2010, υπήρξε δημοσίευμα σχετικό με την εταιρία υπό την επωνυμία «ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΒΕΕΕ», που βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται γεγονότα, πληροφορίες, απόψεις και κρίσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι άκρως προσβλητικά, βλαπτικά και συκοφαντικά για την Αγροτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα καταχωρήθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ως κύριος τίτλος της, ως εξής: «Σκανδαλώδεις καθυστερήσεις στην πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ (επίτιτλο). Επί 13 χρόνια κάνουν εκκαθάριση! (κύριος τίτλος). Πληρώνονται αδρά, ενώ 300 εργάτες και 500 αγρότες περιμένουν τα λεφτά τους. Έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (υπότιτλος). Στη συνέχεια, και στην πρώτη σελίδα επίσης, αναγράφεται, ως κείμενο του δημοσιεύματος: «Δεκατρία πέτρινα χρόνια έχουν περάσει για τους πρώην εργαζόμενους της ΑΔΕΛΚΑΝ αλλά και τους τοματοπαραγωγούς της Μαγνησίας και κυρίως της επαρχίας Αλμυρού, που περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους. Την ίδια ώρα ωστόσο οι εκκαθαριστές που έχει ορίσει η Αγροτική Τράπεζα – τρεις υπάλληλοι της ΑΤΕ, δύο από το Βόλο και ένας από τη Λάρισα – σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων αλλά και του ΚΚΕ που φέρνει το θέμα στη Βουλή, πληρώνονται διπλομισθία επί 13 ολόκληρα χρόνια… για να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση!!!».

Το δημοσίευμα, ως σχετικό ρεπορτάζ, υπογραφόμενο από τη συντάκτριά σας κ. Βάσω Κυριαζή, μεταφέρεται και στην έβδομη σελίδα του προαναφερόμενου φύλλου, όπου, αφού επαναλαμβάνονται τα παραπάνω καταχωρηθέντα ως πρωτοσέλιδο, συνεχίζει, στο ίδιο πνεύμα, με. «κρίσεις» και «απόψεις», που δεν έχουν καμία σχέση με όσα πράγματι συνέβησαν, σε σχέση με την εκκαθάριση της εταιρίας, και αποτελούν προϊόν εν γνώσει ψευδών «πληροφοριών» και παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού, με αποτέλεσμα να πλήττεται το κύρος της Αγροτικής Τράπεζας, με πρόθεση ή οπωσδήποτε με ενδεχόμενο δόλο προς τούτο. Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν επίσης στα φύλλα της εφημερίδας σας, της 19ης και της 20ης Μαΐου 2010.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, την ορθή ενημέρωση αλλά και για να παύσει η οποιαδήποτε περαιτέρω, σκόπιμη ή μη, καταφορά ή έστω υποψία σε βάρος της Α.Τ.Ε., παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα απάντηση.

1).- Η εδρεύουσα στον Πλάτανο Αλμυρού Μαγνησίας ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΔΕΛΚΑΝ ΑΒΕΕΕ, ΑΔΕΑΦΟΙ ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», από 14/4/1997 τέθηκε υπό το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46α’ του Ν. 1892/1990, όπως προστέθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 2000/1991, με την υπ’ αριθμ. 282/1997 απόφαση του Εφετείου Λάρισας, μετά από σχετική κοινή αίτηση των τραπεζών ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ, που εκπροσωπούσαν ως πιστώτριες ποσοστό άνω του 51% των κατά της επιχείρησης απαιτήσεων. Με την ίδια απόφαση του Δικαστηρίου, ως ειδική εκκαθαρίστρια διορίσθηκε η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία όρισε και τους εντολοδόχους εκκαθαριστές, για τη διενέργεια των πράξεων της ειδικής εκκαθάρισης.

2).- Με τη θέση της επιχείρησης υπό ειδική εκκαθάριση, η εκκαθαρίστρια, διά των εντολοδόχων εκκαθαριστών της, προέβη αμέσως στην καταγραφή, καταμέτρηση, διαχωρισμό και εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της, δεδομένου ότι στον ίδιο εργοστασιακό χώρο με την «ΑΔΕΛΚΑΝ» λειτουργούσε και η εταιρεία «ΕΛΙΤΑ ΑΒΕΕΕ», ίδιων συμφερόντων, με παράλληλη και εν πολλοίς ταυτόσημη δραστηριότητα, η οποία είχε επίσης δικά της περιουσιακά στοιχεία, μηχανολογικού εξοπλισμού κυρίως, και της οποίας η λειτουργία συνεχιζόταν και μετά τη θέση της «ΑΔΕΛΚΑΝ» υπό ειδική εκκαθάριση. Είναι προφανές ότι η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών έγινε με μακρόχρονη συνεχή παρουσία και ενασχόληση των εκκαθαριστών, άλλων εξειδικευμένων προσώπων, κυρίως υπαλλήλων κεντρικών υπηρεσιών της Α.Τ.Ε. αλλά και με τη βοήθεια εργαζομένων στην επιχείρηση.

3).- Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση, διενεργήθηκαν στη συνέχεια δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι κηρύχθηκαν άκαρποι επειδή κρίθηκαν ασύμφορες οι υποβληθείσες σχετικές προσφορές. Σε τρίτο δε πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 6/4/1998, υποβλήθηκε μόνο μία (1) προσφορά, από την εταιρεία «ΕΛΙΤΑ ΑΒΕΕΕ», προς την οποία και μεταβιβάστηκε τελικά το ενεργητικό της υπό εκκαθάριση επιχείρησης, με

τίμημα που, μετά από βελτιώσεις και έγκριση των πιστωτριών τραπεζών, διαμορφώθηκε στο ποσό των δραχμών 1.200.000.000, καταβλητέο τμηματικά. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε στις 30/7/1998 και η μεταβίβαση εξαρτήθηκε υπό διαλυτική αίρεση. Επειδή η αγοράστρια εταιρεία δεν εκπλήρωσε τους όρους του συμβολαίου μεταβίβασης, η Α.Τ.Ε., ως ειδική εκκαθαρίστρια, προχώρησε το έτος 2000 σε πράξη πλήρωσης της διαλυτικής αίρεσης και όλα τα περιουσιακά στοιχεία επανήλθαν στην υπό εκκαθάριση εταιρία.

4).- Το έτος 2002, η «ΕΛΙΤΑ ΑΒΕΕΕ» κηρύχθηκε σε πτώχευση. Καθ’ όλο το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία άλλη σοβαρή εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά του ενεργητικού της «ΑΔΕΛΚΑΝ». Η Α.Τ.Ε. ως εκκαθαρίστρια, διά των εντολοδόχων εκκαθαριστών προχώρησε στο μεταξύ, σύμφωνα με το Νόμο, στην υποβολή επανειλημμένων αιτήσεων ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων (Εφετείο Λάρισας, Πρωτοδικείο Βόλου), από τα οποία εκδόθηκαν αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν την τμηματική πώληση του ενεργητικού της επιχείρησης. Διενεργήθηκαν επανειλημμένοι δημόσιοι πλειστηριασμοί, χωρίς αποτέλεσμα, λόγω μη ύπαρξης πλειοδοτών. Με την έκδοση νέων αποφάσεων του Εφετείου, επιτράπηκε τελικά η πώληση με ελεύθερη διαπραγμάτευση ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Μέχρι το 2006, οι απόπειρες πώλησης του ενεργητικού, δεν είχαν αποτέλεσμα, διότι δεν υπήρξε καμία προσφορά. Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε τελικά σε νέα πρόσκληση, στις 3 Οκτωβρίου 2006, με την υποβολή σχετικής προσφοράς. Το ύψος της πλειοδοσίας ανήλθε σε ευρώ 1.200.000,οο και μετά από τη διαδικασία της βελτίωσης και αποδοχή από τις τράπεζες ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΗ, οριστικοποιήθηκε στο ποσό των ευρώ 1.300.000,00, με προκαταβολή 250.000,οο και το υπόλοιπο 1.050.000,οο ευρώ καταβλητέο σε δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης.

Η μεταβίβαση έγινε προς την πλειοδότρια εταιρεία με την επωνυμία «VOLOS ENTERPRISES – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», στις 14/01/2008. Μετά δε από σχετικό αίτημα της αγοράστριας και σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, υπήρξε νέος διακανονισμός αποπληρωμής του υπολοίπου τιμήματος, σε τέσσερις (4) εξαμηνιαίες έντοκες δόσεις, με έναρξη καταβολής την 13/7/2009. Η αγοράστρια οφείλει ακόμη το υπόλοιπο του τιμήματος, ανερχόμενο περίπου στο ποσό των ευρώ 750.000.οο.

5).- Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, από την πλήρωση της διαλυτικής αίρεσης της πρώτης μεταβίβασης και εντεύθεν, εκτός από τις επανειλημμένες αναγκαίες δικαστικές προσφυγές, για τη συνέχιση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης, η εκκαθαρίστρια Α.Τ.Ε., διά των

εντολοδόχων εκκαθαριστών της, επιμελήθηκε τη φύλαξη των εργοστασιακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, με αρκετές δικαστικές εμπλοκές έναντι τρίτων που εμφανίζονταν ως πιστωτές. Περαιτέρω, και επειδή, όπως προαναφέρεται, στον ίδιο εργοστασιακό χώρο υπήρχαν και τα περιουσιακά στοιχεία, της πτωχεύσασας «ΕΛΙΤΑ ΑΒΕΕΕ», ήταν αναγκαίο να γίνει διαχωρισμός, με νέες καταγραφές, επανακαταμετρήσεις και επανεκτιμήσεις των στοιχείων του ενεργητικού, από τους εκκαθαριστές, τα όργανα της πτώχευσης αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές.

6).- Η Αγροτική Τράπεζα είναι ειδική εκκαθαρίστρια μόνο της «ΑΑΕΛΚΑΝ ΑΒΕΕΕ», χωρίς να εμπλέκεται στην πτώχευση της «ΕΑΙΤΑ» και οι ενέργειες της αφορούν αποκλειστικά την ικανοποίηση των πιστωτών της συγκεκριμένης υπό εκκαθάριση εταιρείας.

7).- Οι απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων δεν αφορούν δεδουλευμένα αλλά αποζημίωση για την αυτοδίκαιη, σύμφωνα με το Νόμο, απόλυση τους, με τη θέση της επιχείρησης υπό ειδική εκκαθάριση.

8).- Ουδεμία απαίτηση αγροτών κατά της «ΑΑΕΑΚΑΝ» έχει αναγγελθεί.

7).- Η αποζημίωση των εντολοδόχων εκκαθαριστών καθορίστηκε σε ελάχιστο ποσό, που κάλυψε στοιχειωδώς την επίπονη απασχόληση τους στις εργασίες της εκκαθάρισης. Για τους εξ αυτών υπαλλήλους της Α.Τ.Ε., υπολείπεται ακόμη και του ενός μηνιαίου μισθού, συνολικά για κάθε έτος. Ανάλογη αποζημίωση καθορίστηκε και για τον εκκαθαριστή δικηγόρο, ο οποίος σημειωτέον χειρίστηκε αποκλειστικά όλο το νομικό – δικαστικό μέρος, ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, χωρίς οποιαδήποτε ιδιαίτερη αμοιβή και χωρίς να επιβαρυνθεί η ειδική εκκαθάριση με πληρωμές αμοιβών σε τρίτους νομικούς συμπαραστάτες, στους οποίους θα μπορούσε να είχε ανατεθεί η διεκπεραίωση των πολυάριθμων νομικών και δικαστικών ενεργειών της όλης διαδικασίας.

8).- Μετά την πρώτη γενομένη "μεταβίβαση προς την «ΕΑΙΤΑ ΑΒΕΕΕ», το έτος 1998, συντάχθηκε πίνακας, στον οποίο προνομιακά κατατάχτηκαν οι εκατόν τέσσερις (104) αναγγελθέντες πρώην εργαζόμενοι. Δεν υπήρξε καμία προσβολή του πίνακα εκ μέρους της Α.Τ.Ε., η οποία είναι και ο κυριότερος πιστωτής της υπό εκκαθάριση επιχείρησης. Απεναντίας, ασκήθηκαν ανακοπές, ακόμη και εκ μέρους εργαζομένων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την μετέπειτα εξέλιξη -ανατροπή της μεταβίβασης – δεν επέτρεψε την αρχική διανομή.

9).- Μετά τη νέα μεταβίβαση, και σε αναμονή της αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου του τιμήματος, έχει συνταχθεί ήδη πίνακας κατάταξης, ο οποίος κοινοποιείται προς τους αναγγελθέντες πιστωτές και, εφόσον δεν προσβληθεί με άσκηση ανακοπών, θα διανεμηθεί το σύνολο των διαθέσιμων ποσών του τιμήματος.

Τα παραπάνω, σε συνοπτική αναφορά, αποτελούν την αληθή εικόνα της ειδικής εκκαθάρισης της «ΑΔΕΛΚΑΝ».

Μετά ταύτα, επισημαίνουμε ορισμένα από τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τα δημοσιευθέντα στην εφημερίδα σας ως κακόβουλα, προσβλητικά για το κύρος της Α.Τ.Ε. και άκρως συκοφαντικά:

α.- Αόριστα, αναπόδεικτα και χωρίς καμία διασταύρωση των, κατά τη συντάκτρια σας, πληροφοριών, που πιστεύουμε ότι αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρατίθενται δήθεν γεγονότα και εκφράζονται απόψεις που σκόπιμα παραπλανούν το αναγνωστικό κοινό.

Ειδικότερα, ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος, αλλά και το ανάλογο περιεχόμενο του κειμένου {«Εκκαθάριση επί 13 χρόνια – Σκανδαλώδης καθυστέρηση„ με κοινωνικές συνέπειες – Πληρώνονται οι εκκαθαριστές, ενώ 300 εργαζόμενοι και 500 αγρότες περιμένουν τόσα χρόνια τους κόπους τους»), χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε πραγματικά περιστατικά, ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα, δεν υπονοούν απλώς αλλά αποδίδουν ευθέως σκόπιμες ενέργειες τόσο στην Αγροτική Τράπεζα όσο και στους εντολοδόχους εκκαθαριστές, για τη μη ικανοποίηση των δικαιούχων.

β.- Η ψευδής, αναπόδεικτη, κακόβουλη και ανεύθυνη αναφορά σε «πληρωμές διπλομισθίας επί 13 χρόνια», πλήττει βεβαίως βάναυσα την τιμή και υπόληψη των εκκαθαριστών αλλά και το κύρος της Αγροτικής Τράπεζας, αφού σαφώς αποδίδεται σ’ αυτή ανοχή των πράξεων τους, ως εντολέα εκκαθαρίστρια.

γ.- Αυθαίρετα, χωρίς οποιαδήποτε, ελάχιστη έστω τεκμηρίωση, τόσο στον πρωτοσέλιδο τίτλο όσο και στο κείμενο του ρεπορτάζ, αναβιβάζεται ο αριθμός των πρώην εργαζομένων της υπό εκκαθάριση επιχείρησης σε 300, στους οποίους προστίθενται, ως δήθεν δικαιούχοι, και 500 αγρότες!!! Αν η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι προϊόν πλήρους άγνοιας, επιχειρείται με σκόπιμη σύγχυση η δημιουργία εντυπώσεων και η παραπλάνηση αναγνωστών και ενδιαφερομένων, σε βάρος της Α.Τ.Ε.

Απλή επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Τράπεζας, με τους εντολοδόχους εκκαθαριστές, με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους δικαιούχους αλλά και με οποιονδήποτε καλόπιστο πρώην εργαζόμενο της «ΑΔΕΛΚΑΝ», θα ήταν αρκετή για τη διαπίστωση της ανακρίβειας των «πληροφοριών» της συντάκτριάς σας.

Είναι γνωστό στην επαρχία Αλμυρού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ότι η απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων και παραγωγών, επί σειρά πολλών ετών, με τη λειτουργία της «ΑΔΕΛΚΑΝ» και των συναφών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων, στηρίχτηκε κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα, της οποίας ο ρόλος ήταν και είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Γνωρίζουμε καλά τη θέση όλων αυτών που με το κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων χάνουν τη δουλειά τους ή στερούνται της δυνατότητας διάθεσης της παραγωγής τους. Και κατανοούμε πλήρως την αγωνία και την προσμονή τους για μερική έστω ικανοποίηση των νόμιμων απαιτήσεων τους. Η ανάληψη του έργου της ειδικής εκκαθάρισης εκ μέρους της Τράπεζας απέβλεψε κυρίως σ’ αυτό. Η εκτέλεση δε των σχετικών εργασιών έγινε υπό την δοκιμασία των δικαστικών διαδικασιών, που προβλέπονται από τις ειδικές περιοριστικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και υπό συνεχή έλεγχο.

Εκθέτοντας τα παραπάνω, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα προβείτε στην ανασκευή των όσων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα σας, με επανόρθωση και ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού και αποκατάσταση της αλήθειας, με άμεση ανάλογη καταχώρηση της παρούσας.

Σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από την τυχόν ατομική προσφυγή των εντολοδόχων εκκαθαριστών στη Δικαιοσύνη, είναι πιστεύουμε κατανοητό ότι η Αγροτική Τράπεζα θα επιδιώξει επίσης την ικανοποίηση των νόμιμων δικαιωμάτων της και την αποκατάστασή της, ενώπιον των αρμοδίων Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών.

Βόλος 21 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΟΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ

Γ. Γεωργαλιός Χρ. Πασιαλής

Σημείωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ :Μακροσκελέστατη η απάντηση των Εντολοδόχων Εκκαθάρισης της ΑΔΕΛΚΑΝ , διόλου όμως διαφωτιστική, όσον αφορά το καίριο ερώτημα 1.Γιατί η εκκαθάριση διαρκεί τόσα χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στους δικαιούχους ; Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί ώστε να σταματήσουν οι εύλογες διαμαρτυρίες των δικαιούχων τις οποίες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ όφειλε ως εφημερίδα να επισημάνει και να αναδείξει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου