ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εις Δελφίνον της Οίτης από την ΟΦΟΕΣΕ

5-ιουνίου-παγκόσμια-ημέρα-περιβάλλοντ-802407

Του Νικολάου Κων. Κασσανδρινου

Κυριακή 5 Ιουνίου του 2016. Ο εκδρομικός – φυσιολατρικός όμιλος ΝΕΑ ΖΩΗ της πόλεώς μας μαζί με τον ορειβατικόν όμιλον του Λιτοχώρου ΟΛΥΜΠΟΣ, έλαβε μέρος εις την εορτήν περιβάλλοντος που οργάνωσε με επιτυχία η ομοσπονδία φυσιολατρικών ορειβατικών σωματείων Ελλάδος (ΟΦΟΕΣΕ) εις το όρος Οίτη νομού Φθιώτιδος. Ωρα 09:10 έγινε το ξεκίνημα από την πλατεία του Δημαρχείου μας όπου το διοικητικόν συμβούλιον της Νέας Ζωής έδωσε την εντολή εις τον οδηγόν κ. Σάκην και άρχισε η ευγενική εκδήλωσις – εκδρομή. Προορισμός η γραφική κώμη ΔΕΛΦΙΝΟ που γειτονικά χωριά είναι ο Γοργοπόταμος – και τα Δύο Βουνά, και βρίσκονται κοντά εις τον ποταμό Σπερχειό, που πηγάζει από τον Τυμφρηστό: Σπερχειός = από το ρήμα Σπέρχω-ομαι = σπεύδω, βιάζομαι, κινούμαι με ορμήν. Πλησιάζοντας την γραφικήν Λαμία και προχωρώντας για την Οίτη βρεθήκαμε στο ρυάκι όπου στολίζεται με την προτομήν του ημιθέου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ. (Είναι το σημείον όπου βαριά τραυματισθείς τον συνέλαβαν). Εδώ όλοι οι εκδρομείς έκαναν το σημείον του ΣΤΑΥΡΟΥ προς ανάπαυσίν του… Συνεχίζοντας την διαδρομήν από την οδόν της I. μονής Δαμάστας – Σκαμνόν – Πυρά του Ηρακλέους πλησιάσαμε τα χωριά Γοργοπόταμος – και Δυο Βουνά, και ώραν 13:00 άφιξις εις το χωριό Δέλφινον όπου ο πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ κ. Βασίλειος Κατσαντώνης με θερμούς εναγκαλισμούς μας καλωσόρισε λέγοντας επαίνους για τον Βόλον – και το Λιτόχωρον…

Το χωριό Δέλφινον βρίσκεται σε ύψος 530 μέτρων σε ένα ειδυλλιακό οροπέδιο της Οίτης σχήματος κύκλου – λεκανοειδές. Οι κορυφές που το περιβάλλουν τα εξόχως πανέμορφα έλατα και οι πρόποδές τους καταλήγουν εις το να είναι μέσα σε γόνιμον έδαφος με τους υπέροχους καρπούς όλων των εποχών. Και ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την φυσικήν λάξευση του όρους. Διότι το σχήμα αυτό της λεκάνης συγκεντρώνει τα ύδατα της βροχής από όλα αυτά τα μικρά βουνά και με την ένωσιν του λιπάσματος των μηρυκαστικών (φυσική κατάληξη της χλόης όπου έφαγον) μαζί με το χώμα του βουνού χαρίζουν πλούσια γονιμότητα εις την ΓΗ. Ωρα 13:30 η μεστή ομιλία του προέδρου κ. Κατσαντώνη για την αγάπην – φροντίδα – και άριστη αγωγή του ανθρώπου – ανθρώπων για το έδαφος – δάσος – λίμνες – ποταμοί και ΘΑΛΑΣΣΑ μας οδήγησε σε αριστοκρατικές εν γένει κατευθύνσεις και μέσα στα κύτταρά μας τα εγκολπωθήκαμε! Και ήλθε η ώρα που οι φιλόξενοι κάτοικοι της Στερεός Ελλάδος έδειξαν την αρχοντιά τους – την φιλοξενία τους αριστοκρατικά. Ωρα 14:00 οι 220 εκδρομείς στην ειδυλλιακή κυκλική πεδιάδα από το γραφικό πανδοχείο σε αρχιτεκτονικό ύφος του βουνού, ο εστιάτορας κ. Καραγιώργος πρόσφερε εδέσματα, ορεκτικά, τυριά, άρτον της εκλεκτής μαγειρικής τέχνης των κατοίκων και τα κρασιά από όλη την Στερεά Ελλάδα καθώς και το θερμόν ποτόν (καφές). Ολο αυτό το πλούσιον γεύμα ήταν προσφορά των οργανωτών της εκδηλώσεως. Εύγε! Ακολούθησε χορός με το πνεύμα του ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΟΣ! Πυρά του Ηρακλέους, τοπωνύμιον εις την Οίτην. Η ονομασία εδόθει εις τον τόπον αυτόν καλυδώνος ΟΙΝΕΩΣ.

Ετσι για εμάς που χαρήκαμε την εκδρομήν της 5-6-2016 γνωρίσαμε έναν ιστορικόν τόπον όπου αυτά τα γεγονότα που μάθαμε μας θύμισαν τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου και ζήσαμε με την σκέψη ότι εδώ βάδισε ο Ηρακλής. Και εδώ βάδισε ο Αθανάσιος Διάκος! Πιστεύω ότι όλοι οι εκδρομείς Βόλου – Λιτοχώρου εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να γνωρίσουμε και άλλα τοπία της Ελλάδος μας. Ωρα 17:30 τέλος εκδρομής. Εκκίνησης για Βόλο και άφιξη εις την πόλιν μας ώρα 19:30.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου