ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H Κυβέρνηση ονειρεύεται την ανάπτυξη με εξοντωτική φορολογία…ας την ξυπνήσει κάποιος!

h-κυβέρνηση-ονειρεύεται-την-ανάπτυξη-μ-814910

*Του Αγγελου Αγραφιώτη, Μέλους της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Τραγελαφικές καταστάσεις, εξαγγελίες, υποσχέσεις και δηλώσεις. Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν η σημερινή κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κανονικά ή νομίζει πως κυβερνά μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή, διότι καμία λογική και καμία συνέπεια δε βρίσκει κανείς σε λόγια, πράξεις και αποφάσεις.

Μα τίποτα δε μπορεί να τους ξυπνήσει; Κανένα καμπανάκι κινδύνου δεν ακούν;

Δε βλέπουν τις έρευνες; Δεν γνωρίζουν τα λουκέτα; Δεν τους προβλημάτισε το γεγονός ότι σε νέα έρευνα πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιστεύει πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα άμεσα; Την ίδια ημέρα έκλεισαν δυο μεγάλες επιχειρήσεις στην Αθήνα, απολύοντας 1.000 εργαζόμενους και αυτή την εβδομάδα ήρθε να προστεθεί η αναμενόμενη κατάρρευση των Super Markets ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, αφήνοντας στο δρόμο 9.500 εργαζομένους και καταστρέφοντας εκατοντάδες προμηθευτές τους, που και αυτοί με τη σειρά τους απασχολούσαν εργαζόμενους. Πως είναι δυνατόν στην κυβέρνηση να συνεχίζουν να βλέπουν ανάπτυξη; Τα πράγματα είναι απλά: Ανάπτυξη με εξοντωτική φορολογία και λουκέτα σε επιχειρήσεις δεν έρχεται! Ούτε βέβαια με capital control.

Δεν μιλάμε απλά για διαπιστώσεις, αλλά για εφιαλτικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες. Τόσο η εξοντωτική φορολογία, την οποία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ την είδαμε να εξισώνεται μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και τα capital control, έφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα καταγράφθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα 7,029 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα 435 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το πρώτο πεντάμηνο του 2016. Επίσης έχουμε το τελευταίο 18μηνο μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, μείωση των εισαγωγών κατά 12,7% και των εξαγωγών κατά 12,3%.

Τι άλλο θέλει να δει ο κ. Τσίπρας για να ξυπνήσει;

Είναι σε όλους πια φανερό ότι η επιχειρηματικότητα για την κυβέρνηση τελεί υπό διωγμό. Η κυβέρνηση βλέποντας εμπρός της εκλογές, αναβιώνει το πελατειακό κράτος/εργοδότη, παρά τις επιταγές της Τρόικα και προχώρησε σε απευθείας συμβάσεις με εργαζομένους στην καθαριότητα και στην ασφάλεια, στα υπουργεία υγείας & δικαιοσύνης και στα Ν.Π που ελέγχουν αυτά, ουσιαστικά πολεμώντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η προσπάθεια να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, θα κρίνει καθοριστικά την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας και της χώρας, άλλωστε μαζί διαμορφώσαμε το πλαίσιο για την στήριξη και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως κορμό της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας στη πατρίδα μας.

Το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνα είναι εδώ για να δώσει ρεαλιστικές λύσεις, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν και να πορευτούμε μαζί ξανά προς την ανάπτυξη.

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δυστυχώς φως στο τούνελ με την πολιτική που ακολουθείται δε βλέπουμε. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν με τις αλλαγές που έρχονται από Σεπτέμβρη στα εργασιακά. Το ΠΑΣΟΚ -και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί- άνοιξε τον Κοινωνικό Διάλογο, με θέσεις και προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: Η ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα δεν επιτυγχάνονται με την εξαθλίωση των εργαζομένων. Θα αντιταχθούμε ενεργά σε κάθε ρύθμιση που υλοποιεί αυτές τις λογικές. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους μικρομεσαίους. Πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο, βασισμένο στις ανάγκες τις σημερινής κοινωνίας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, αλλά κυρίως ένα πρόγραμμα αλλαγών που θα επιτρέπει την ελπίδα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που χάνεται, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην καταστροφή και προσθέτει δυστυχία στη κοινωνία μας μέσα από χαμένες θέσεις εργασίας.

Είναι αναγκαιότητα να μειωθούν οι συντελεστές, εάν θέλουμε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Επίσης είναι σημαντικό να δώσουμε «κίνητρα» για όσους επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Μπορούμε να απαλλάξουμε για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση. Σε σχέση με το ασφαλιστικό η λύση της κεφαλαιοποίησης των παλαιών οφειλών, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και της σταδιακής αποπληρωμής, όπως και η ύπαρξη εύλογου χρονικού περιθωρίου για την πληρωμή των τρεχόντων οφειλών μπορεί να είναι μια καλή λύση . Σημαντικό θεωρούμε επίσης το να επιτρέπεται η καταβολή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέρους του ποσού των οφειλών -κατά την δυνατότητα του επιχειρηματία- ώστε να μειώνεται το ποσό και να συμπληρώνονται οι μήνες ασφάλισης. Σημαντικός στόχο αποτελεί η σταδιακή άρση των ελέγχων κεφαλαίων , αλλά και το να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις ή ακόμα και να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις συμψηφισμού.

Οι προτάσεις και οι λύσεις είναι πολλές, δε θα προχωρήσω για να μη κουράσω κανέναν, όμως θα μου επιτρέψετε κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό, που και εγώ ο ίδιος ως επιχειρηματίας αντιλαμβάνομαι ως δίκαιο και αναγκαίο. Πρέπει το κράτος να θεσπιστεί έτσι ώστε να μη «τσουβαλιάζει» τους επιχειρηματίες. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν και υπεύθυνοι και ανεύθυνοι και συνεπείς και μη. Πρέπει λοιπόν το κράτος να επικροτεί τον συνεπή επαγγελματία, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία, να επιχειρήσει εκ νέου και να μην προσπαθεί να τον υποκαταστήσει, πολεμώντας τον. Ο καλός επαγγελματίας είναι όπλο για το ίδιο το κράτος και αποτελεί βασικό στρατιώτη του «οικονομικού πολέμου» που ζούμε. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό και με άλλες πολλές αλλαγές σε διάφορους τομείς, όπως στη παιδεία για παράδειγμα ή την πολύπαθη δικαιοσύνη!

Σε σχέση με τη Παιδεία, θα πρέπει να προάγει την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση , τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, τη σύγχρονη και καινοτόμα επιχειρηματικότητα κλπ.

Σε σχέση με τη δικαιοσύνη- όπου τελευταία είδαμε πραγματικά δικαστικές αποφάσεις τρέλας- να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερες αποφάσεις, ώστε να έχουμε άμεση επίλυση των επιχειρηματικών διαφορών.

Είμαι αισιόδοξος πως το κριτήριο του κόσμου αυτή τη φορά θα λειτουργήσει σωστά και πιο ώριμος από ποτέ χωρίς θυμό, αλλά αξιολογώντας στάσεις και προτάσεις θα δώσει την απάντηση του σε όσους τον κορόιδεψαν, αξιολογώντας πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν και όχι κόμματα, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που πραγματικά μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόδου από τη κρίση που σιγά-σιγά θα μας οδηγήσει σε πολύ καλύτερες μέρες. Στις μέρες που η Ελλάδα μας αξίζει. Στις μέρες που αξίζει τα παιδιά μας να ζουν, που δε θα ντρεπόμαστε για τη κοινωνία που τους παραδίδουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου