ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανατολική Πίνδος – Δυτική Μακεδονία

ανατολική-πίνδος-δυτική-μακεδονία-819747

Του Νίκου Κασσανδρινού

Σαμαρίνα – Γρεβενά – Αώος – Μηλιά – Αρκουδόρεμα – Περιβόλι

Ιούνιος 2016. Ημέρα Δευτέρα του αυτού μηνός ώρα 7.40. Κτύπος εις την θύραν της οικίας μας. Και στην θύραν βλέπω τον ταχυδρομικόν διανομέα να μου δίνει μιαν επιστολή, με ύφος χαρούμενο. (Οταν ο Ελληνας λαμβάνει επιστολή έχει μιαν φιλίαν, και λεπτότητα για τον αρχαιότατον αυτόν δημόσιον υπάλληλον…). Η επιστολή μας έκανε γνωστόν ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου και ώρα 13.15 να βρίσκομαι μπροστά στον Σιδηροδρομικόν Σταθμόν της Καλαμπάκας προς εκδρομήν Σαμαρίνα και άλλων αξιοθέατων του Νομού Γρεβενών. Ο επιστολογράφος έξοχος, φίλος της οικογένειάς μας. Με κατέπληξε και με την βοήθεια του Θεού ώρα 13.15 έγινε η συνάντηση!

Ο καλός οδηγός του πολυτελούς εκδρομικού αυτοκινήτου κ. Γιάννης με έναν χαριτωμένον ελιγμό έκανε την ασφαλή στάσιν, και με προθυμ ίαν μας τακτοποίησε και ο αρχηγός της εκδρομής κ. Κοντογιάννης έδωσε την εντολή για να ξεκινήσει το όχημα και άρχισε η πανέμορφη αυτή περιπλάνησις, εις το ειδυλλυακόν αυτό ορεινόν συγκρότημα που ονομάζεται Εθνικός Δρυμός της Πίνδου. Σε έκφρασιν βλακχικήν, λέγεται Βάλια Κάλντα που στην ελληνικήν γλώσσα σημαίνει ΖΕΣΤΗ ΚΟΙΛΑΡΑ, διότι εμφανίζει θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στην διάρκεια του 24ώρου πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και πολύ χαμηλές κατά την διάρκειαν της νύκτας. Συνεχίζοντας την διαδρομήν ύστερα από 45 λεπτά άφιξις εις τον νομόν Γρεβενών και συνέχεια για το ξενοδοχείον εις την θέσιν Βασιλίτσα 43 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και σε υψόμετρο 1.320 μέτρα.

Ωρα 20.30 μετά τον απογευματινό ύπνο η ώρα του δείπνου. Τα έξοχα φαγητά – ποτά – οπωρικά – γλυκίσματα, και το ζεστόν ρόφημα (γάλα) μας οδήγησε εις την κλίνην. Και πράγματι ο ύπνος υπήρξεν ελαφρύς μέσα στο θρόισμα των πανύψηλων δένδρων λίγο προ τού ύπνου ακούστηκε ο κρωγμός, η λαλιά του περιπλανομένου νυκτόβιου πτηνού και από τα μεγάλα παράθυρα διακρίναμε τον πολικόν αστέρα την μικράν Αρκτον και την μεγάλην Αρκτον. Ολο αυτό το γιγαντιαίον στερέωμα το ΣΥΜΠΑΝ μας φρόντισε με ουράνιες θωπείες μέσα εις την ελληνικήν φύσιν, και το εγερτήριον μας έδωσε το σύνθημα γρήγορα μέσα το δάσος. Εκεί είναι η ΖΩΗ: Να η ζωή που δεν την ξέρεις, όποιος δεν έζησε μαζί μας όποιος δεν είδε την ζωή μα πάνω στα ψηλά ΒΟΥΝΑ άσμα των ορειβατών.)

Η δευτέρα ημέρα ήταν τα φημισμένα γεφύρια της περιοχής. Το γεφύρι του Ζιάκα (ήρωας της περιοχής ως ο Θεοδ. Κολοκοτρώνης) το γεφύρι του ΑΖΙΖ ΑΓΑ, και το γεφύρι του ΣΠΑΝΟΥ και της ΣΠΗΛΙΑΣ που συνδέει την Ηπειρον με την Μακεδονίαν, την ιεράν μονήν Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου στην μονήν αυτή με μεγάλες τιμές έγινε η υποδοχή του Κοσμά του Αιτωλού.

Ο ναός αυτός της Θεοτόκου πέτρινος με δύο θόλους όταν τον βλέπεις σε κυριεύει μέγα μυστήριον – θαυμασμός μόνο ημίθεοι έχουν δημιουργήσει την οικοδομήν – ξυλογλυπτικήν – ζωγραφική, καθώς και τα γεφύρια άλλο θαύμα του ανθρώπου Ελληνος! Επίσης το γεφύρι της ΒΟΒΟΥΣΑΣ όπου ο Αώος κυλάει τα ήρεμα ύδατα του και ακούγεται ένας γλυκός απαλός ήχος η βοή και το πανέμορφο χωριό λέγεται ΒΟΒΟΥΣΑ λόγω ότι τα ύδατα του χειμώνος είναι πολλά έχει μεγάλη ΒΟΗ! Κοντά εις την ΒΟΒΟΥΣΑ είναι το χωριό ΠΕΡΙΒΟΛΙ χαριτωμένο πανέμορφες οικίες μεγάλη πλατεία δείχνει κάτοικους καλλιεργημένους, και είναι γενέτειρα του παππού του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Αντωνίου Κυριαζή.

Οπως είναι γνωστόν ο Ρήγας Φεραίος είχε το ίδιο όνομα Αντώνιος Κυριαζής και η πλατεία του χωριού κοσμείτε με την προτομή του εθνομάρτυρος. Η περιπλάνηση συνεχίζεται και το πρόγραμμα είναι το Μουσείον μανιταριών-εντόμων και μικρών άλλων οργανισμών. Ο διευθυντής του μουσείου κ. Απόστολος Διανέλος γεωπόνος-φυσιοδίφης μας εξήγησε τα εν γένει παραγωγής των μανιταριών και των εντόμων (πεταλούδες), αμφίβια, σαλαμάνδρες, σαύρες, κλπ. και πώς να γνωρίσουμε τον τρόπο προσανατολισμού μέσα στο δάσος ήταν έξοχος Εύγε!

Η περιπλάνηση τώρα είναι η γνωριμία με το ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ όπου το περιβάλλουν πανύψηλα ΠΕΥΚΑ ΜΕΛΑΝΑ, όπως λέγονται ία μαύρα πεύκα. Επισήμως ορεινή πεύκη. Εκεί στο Αρκουδόρεμα είναι το ενδιαίτημα-ατος η διαμονή των συμπαθέστατων αυτών θηλαστικών αλλά οι οδηγοί των μικρών αγροτικών οχημάτων (για πεζοπορία ήταν δύσκολη) μας είπαν ότι έχουν τις ημέρες τους που εξέρχονται αυτά τα πανέμορφα στολίδια του δάσους… Η θέση αρκουδόρεμα, ένα οροπέδιον κυκλικό το περιβάλλουν ευθυτενή μελανή πεύκα όπου ο κορμός έχει ύψος έως 28 μέτρα είναι πολυάριθμα μεγαλοπρεπή, έχουν μεγάλη γοητείαν και χαρίζουν ευδαιμονίαν στον επισκέπτην αρκετοί αετοί, γύπες, ιέρακες και μικρότερα άλλα πτηνά. Το ομορφότερον τοπίον της ΓΗΣ!

Η περιπλάνηση συνεχίζεται προς επίσκεψιν εις το ύψωμα όπου δείχνει παραστάσεις από την εποποιία του 1940 ομοίωμα προσώπου οπλίτου με το κράνος ή πως ήταν η μεταφορά ειδών εις τα σημεία τα επικίνδυνα εντυπωσιακόν μνημείον. Συνέχιση της εκδρομής να γνωρίσουμε την θρυλικήν ΣΑΜΑΡΙΝΑ προς αγορά συμβολικών κοσμημάτων. Πανέμορφον χωριό και με κατοίκους χαρούμενους. Η εκδρομή τελείωσε με την επίσκεψιν εις την Μηλιά για τους προϊστορικούς ελέφαντες Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών.

Οι αξέχαστες τρεις ημέρες τελείωσαν και Δευτέρα πρωί 20 του αυτού μηνός ώρα 0.900 αφού απολαύσαμε το πλούσιον πρωινό, θερμός χαιρετισμός με τα πρόσωπα- μέλη του Ξενοδοχείου, και επίσκεψιν ώραν 10.00 εις το χωριό Μηλιά. Ο διευθυντής του μουσείου Μιχαήλ Μανδραβέλης, μας ομίλησε για τα συναρπαστικά αυτά γιγάντια θηλαστικά τους ελέφαντες, 1996-1997 ομάδα ανασκαφών του Α.Π. Θεσσαλονίκης έφερε στο φώς το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδοντών κολοσσιαίου μήκος 4.39 μ. και το 2007 λείψανα ενός απολίθωμένου ελέφαντος μήκος 5.02 μ. αρσενικού. Εδώ ήταν το τελευταίον θέμα της εκδρομής. Αρα η εκδρομή επέτυχε στο ακέραιον διότι οι εκδρομείς γνώρισαν την πατρίδα μας τα πανέμορφα δάση μας την πανίδα μας την χλωρίδα μας και τον θαυμάσιον κόσμον του ζωικού- φτερωτού Βασιλείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου