ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιταχυνόμενη Κάθοδος

επιταχυνόμενη-κάθοδος-820327

Του Απόστολου Ντόβα

Η πτώση του μεγαλυτέρου δικτύου super – market της χώρας ήταν ένα ατύχημα που απλώς όλη η αγορά περίμενε να συμβεί. Η προστασία που παρέχει η δικαστική απόφαση είναι απλώς προσωρινή και πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η κατάρρευση. Δυστυχώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όπως και το σχέδιο αναδιάρθρωσης με την εμπλοκή άλλης αλυσίδας του χώρου, μάλλον δεν βαδίζουν σε ρεαλιστικό έδαφος.

Αυτή την φορά όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή πτώχευση επιχείρησης, φαινόμενο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το «κανόνι» που αφήνει πίσω η Μαρινόπουλος φαίνεται να αγγίζει το 1% του Ελληνικού ΑΕΠ, ποσό αφύσικα μεγάλο και η πιθανότητα να απορροφηθεί από την αγορά ελάχιστη. Πέρα από τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, τράπεζες και εργαζομένους υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα σε επιχειρήσεις. Με δεδομένη την κατάσταση της αγοράς το ερώτημα δεν είναι αν θα συμπαρασύρει και άλλες επιχειρήσεις αλλά το πόσες.

Ισως είμαστε στην αρχή ενός ντόμινο κατάρρευσης και ενός νέου στρατού ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Ερωτήματα υπάρχουν πολλά, και ίσως αναπάντητα για το πως φτάσαμε έως αυτό το σημείο, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Η ανάπτυξη που μας υπόσχεται η κυβέρνηση των Σύριζα – ΑΝΕΛ όχι απλώς δεν έρχεται αλλά μέρα με την μέρα βλέπουμε την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο απελπιστική. Η χάραξη οικονομικής πολίτικης φαντάζει με ικανότητα άγνωστη στους κυβερνώντες, που αναλώνονται σε εξαγγελίες περί αριστερής αλλαγής.

Ο ερασιτεχνισμός στους χειρισμούς της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, τρομάζει ακόμη και τους πιο ανίδεους πολίτες στον τομέα του επιχειρείν. Δυστυχώς όλα τα δείγματα γραφής που μας έχει δώσει ο κύριος Τσίπρας είναι περισσότερο από απογοητευτικά, και παραδόξως συνεχίζει να συσπειρώνει ένα, μειωμένο βέβαια, ποσοστό υποστηρικτών και ψηφοφόρων. Ψηφοφόροι που αρνούνται πεισματικά να καταλάβουν ότι οι μέρες της αφθονίας έχουν τελειώσει, και ότι επομένη στάση στο τέλος αυτού του καθοδικού σπιράλ είναι η απόλυτη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου