ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αμυαλωσύνη

αμυαλωσύνη-843902

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Πού την κατάντησαν τη Ρωμιοσύνη; Η εξαχρειωμένη αυτή Ρωμιοσύνη δεν μας επιτρέπει πια να ζήσουμε, αλλ’ ούτε να πεθάνουμε λεβέντικα για μιαν ιδέα. Για να σώσουμε την ανθρωπιά μας, άλλος τρόπος δεν υπάρχει από την απανθρωπιά μας! Ζούμε μια μπάσταρδη κατάσταση, που δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Η Ρωμιοσύνη έχει επείγουσα ανάγκη από Έλληνες αγνούς κι από κυβέρνηση ενάρετη, ικανή και σταθερή. Με ανίκανες και ασταθείς κυβερνήσεις ποτέ δεν ξέρεις τι τέξεται η επιούσα. Γίνεται το Κράτος να ζει μέσα σ’ αυτή την αβεβαιότητα και την πολιτική ανωμαλία;

Θε’ μου! Σε τι καιρούς ζούμε! Εμείς δεν ζούμε, είμαστε νεκροί κι αθάνατοι. Κάποτε είδαμε καλύτερους καιρούς. Κι όντας αθάνατοι, φαίνεται πως θα δούμε ξανά καλύτερους, θέλω να ελπίζω. Άλλο να είσαι ανήθικος από γεννησιμιού κι άλλο από αδήριτη ανάγκη. Κι εμείς γίναμε ανήθικοι από αδήριτη ανάγκη, δεν είμαστε τιποτένιοι των τιποτένιων. Έλληνες είμαστε, ως το στερνό μας κοκαλάκι. Εξάλλου, μονάχοι είμαστε, κανείς δεν μας ακούει. Γιατί να μη μιλάμε καθαρά, γιατί να μην εκφραζόμαστε ελεύθερα; Ως Έλληνες, αισθανόμαστε ότι ανήκουμε πάντα σ’ ένα ελεύθερο έθνος. Κι ένα όμορφο όνειρο, μεθυστικό, λικνίζει τον ελπιδοφόρο ύπνο μας για τις χαμένες πατρίδες.

Τώρα, στη σαπίλα καταντήσαμε και, κάτω απ’ τη σαπίλα, οι βιολογικές λειτουργίες ζητούν να συνεχίσουν το έργο τους. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι Ρωμιοί, παρόλο τον οικονομικό ξεπεσμό, διατηρούν έναν πολιτισμό επιβλητικό, ανυπέρβλητο, και διδαχτικό. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί πάντοτε κίνητρο στοχασμού και έρευνας. Ένας πολιτισμός υπάρχει μονάχα: εκείνος που πηγάζει απ’ τον ανθρωπισμό. Ωραίο πράμα να ηγείσαι ενός τέτοιου λαού ελευθερίας κι ανθρωπισμού. Για να ελευθερώσεις όμως και να ελευθερωθείς και να προχωρήσεις, πρέπει νά’ χεις παράδοση. Κι εμείς οι Έλληνες έχουμε και παράδοση και πνεύμα.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια γενναία πολιτική διέξοδος. Λέω Έλληνες, τώρα, κι όχι Ρωμιοί, γιατί, σύμφωνα με μια άποψη, το πράμα έχει διαφορά. «Ρωμιοί» είναι η ιθύνουσα τάξη, η διεφθαρμένη. Οι Έλληνες της Ελλάδας έχουν παραμείνει αμόλευτοι, αγνοί. Πρέπει λοιπόν να εκπολιτιστούμε. Κι εκπολιτιστές μας δεν μπορούν ποτέ να είναι οι υποτελείς, οι δουλοπρεπείς Ρωμιοί, αλλά οι ελεύθεροι Έλληνες, που πρέπει να σώσουμε την τιμή μας. Πιο σπουδαίο όμως, χωρίς να χάσεις την τιμή σου, είναι να σώσεις κάτι απ’ την πραγματικότητα. Αν αξιοποιήσουμε τις αρετές μας, αν βάλουμε να δουλέψει σωστά το μυαλό μας, θα καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός έχει πολιτική αξία. Δεν πρέπει να μας εμποδίσει να θάψουμε τη νεκρή Ρωμιοσύνη και να οργανώσουμε τη ζωντανή Ελλάδα τού μέλλοντος. Το κακό είναι πως η λογική μας είναι υπέρλογη – αν όχι παράλογη: μια λογική άσχετη με τον κοινό νου των λογικών ανθρώπων. Ώσπου να συνειδητοποιήσουμε όμως αυτή τη λογική, μπορούμε να κοιτάμε το χελιδόνι, που μας καθιερώνει την ωραία εποχή και παράλληλα ν’ ακούμε τους λόγους του σοφού, που μας εξασφαλίζουν την ηρεμία της ψυχής. Χρειάζεται λίγη σοφία, που δε είναι τίποτ’ άλλο παρά η άφοβη αξία της ζωής! Έχει μεγάλη αξία, ακόμα και η λίγη σοφία, μπροστά στην τόση αμυαλωσύνη του καιρού μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου